Τι συμβαίνει με τον Κιμ Γκλεν;

Toυ Νίκου Γαλάτη

kim_49Πέφτουν κορμιά στην ελληνική Βουλή για τον Κορεάτη Κιμ Βίκτορ Γκλεν, τον σύμβουλο του Βαρουφάκη που είναι πλέον σύμβουλος του Τσακαλώτου. Την επιλογή του Κορεάτη Κιμ Γκλεν ως συμβούλου του υπερασπίσθηκε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, απαντώντας στη Βουλή σε ερώτηση του βουλευτή της Ν.Δ. Νικήτα Κακλαμάνη. Ο υπουργός απέφυγε να πει το ποσό με το οποίο αμοίβεται, αλλά επεσήμανε ότι εργάσθηκε probono (δηλαδή δωρεάν και μετά υπέγραψε σύμβαση).

«Δεν είναι σπάνια πρακτική οι άνθρωποι να δουλεύουν probono και μετά να υπογράφουν και μία σύμβαση και δεν είναι σπάνιο άνθρωποι να αγαπούν και μία χώρα», τόνισε ο κ. Τσακαλώτος, υπενθυμίζοντας ότι η κυβέρνηση μείωσε το κόστος των συμβούλων καθώς στην πρώτη ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών το κόστος για συμβούλους ήταν 14 εκατ. ευρώ και στην ανακεφαλαιοποίηση που έγινε τώρα ήταν μόνο 1 εκατ. ευρώ.

«Από τον Ιανουάριο μέχρι τον Ιούνιο αυτός ο φιλέλλην δούλεψε δωρεάν για το ελληνικό δημόσιο; Αν είναι έτσι, θα το πιστέψω. Να τον χρησιμοποιήσουν και άλλα υπουργεία. Θα κερδίσουμε πολλά λεφτά έτσι», σχολίασε ο κ. Κακλαμάνης και επέκρινε τον υπουργό Οικονομικών ότι «δεν μου απαντήσατε. Δεν σας εγκάλεσα για αδιαφανή σύμπραξη, ειδικά σε σας δεν θα το έλεγα αυτό ποτέ. Σας έκανα επτά ερωτήματα. Δεν απαντήσατε σε κανένα». Κι υπενθύμισε δημοσιεύματα ο Κιμ Γκλεν απαίτησε 370.000 ευρώ ως αμοιβή.

«Αδικήσατε και εμένα και τον Κιμ. Σας είπα ότι είναι δικός μου σύμβουλος και όχι του πρωθυπουργού. Έχει βοηθήσει μέσω εμού και άλλους υπουργούς», υπογράμμισε ο κ. Τσακαλώτος επισημαίνοντας ότι «δεν έχουμε αναθέσει στον Κιμ Γκλεν ως πρόσωπο, αλλά στο γραφείο του. Έχει τεράστια εμπειρία σε χώρες της Ασίας και την Ισλανδία για τις κεφαλαιαγορές».

Ας συνοψίσουμε τώρα. Ο Κιμ ζήτησε αμοιβή, αλλά εργάζεται και εθελοντικά. Δεν παίρνει ο ίδιος χρήματα, αλλά το γραφείο του. Η σύμβαση όμως παραμένει απόρρητη. Φυσικά η κυβέρνηση δικαιούται να έχει συμβούλους και να τους πληρώνει. Τι δεν πάει καλά στην εικόνα;