Το άκομψο παρακράτος ενός ανέμελου πρωθυπουργού και το Documento

H ΝΔ κατέθεσε στη Βουλή πρόταση σύστασης Προανακριτικής Επιτροπής για τον πρώην Υπουργό Νίκο Παππά και την υπόθεση Καλογρίτσα.

Με μεγάλη ανεμελιά ο πρωθυπουργός επιλέγει να ρίξει τη χώρα και την πολιτική σε μια ακόμη περιπέτεια προκειμένου να αποσπάσει την προσοχή από την εγκληματική διαχείριση της πανδημίας και τις επιλογές του. Οι πολίτες ή θα πεθαίνουν, ή θα δέρνονται από τα τάγματα Χρυσοχοΐδη αλλά σε κάθε περίπτωση πρέπει να απασχοληθούν με την αρένα που στήνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Αυτά όμως αποτελούν μια κρίση. Αυτό που δεν είναι θέμα κρίσης αλλά καταδεικνύει την αθλιότητα των επιλογών του πρωθυπουργού, είναι η προσπάθεια να χτυπήσει για μία ακόμη φορά το Documento εμπλέκοντάς το σε μια υπόθεση για την οποία έχουν γράψει τα ίδια τα φιλικά του Μέσα.

Στην πρόταση για σύσταση Προανακριτικής, η ΝΔ εμφανίζει το Documento να προκύπτει από παράνομη χρηματοδότηση €3.000.000 που προήλθε από τον Καλογρίτσα ενώ για τον εκδότη Κώστα Βαξεβάνη υποστηρίζει πως «καταγγέλλεται ότι (σ.σ. η εφημερίδα) με εντολή του Παππά πέρασε με το σύνολο του ενεργητικού της στο Βαξεβάνη ο οποίος και τελικώς καταγγέλλεται ότι καρπώνεται και ο ίδιος όφελος αποκτώντας ένα Μέσο, στο οποίο εισέρρευσαν χρήματα από εγκληματική δραστηριότητα χωρίς να αποδώσει τίμημα ή το αντίστοιχο τίμημα». Σε άλλο σημείο σημειώνεται «με τη δημιουργία άλλης εταιρείας από τον κ. Βαξεβάνη πλέον η εφημερίδα Documento που εκδόθηκε αρχικά από την οικογένεια Καλογρίτσα εκδίδεται πλέον από τον κ. Βαξεβάνη, χωρίς να προκύπτει από τα στοιχεία της δικογραφίας ότι ο Βαξεβάνης κατέβαλε οποιοδήποτε τίμημα ή αντάλλαγμα στην οικογένεια Καλογρίτσα για να κυκλοφορεί πλέον αυτός εφημερίδα με τίτλο Documento».

Η προσπάθεια εμπλοκής του Documento, είναι η συνέχεια της συνεχούς προσπάθειας εξόντωσης της εφημερίδας και του εκδότη της, για λόγους που όλοι αντιλαμβάνονται. Το Documento αποκάλυψε τις οικογενειακές offshore του Μητσοτάκη, τα σπίτια του Βολταίρου, τη σχέση με τα Paradise Papers, τα απλήρωτα δάνεια του Κήρυκα Χανίων, τις κρυφές χρηματοδοτήσεις από εφοπλιστές. 

Το Documento αποκάλυψε και καταδίκασε τον παιδόφιλο φίλο του Μητσοτάκη Νίκο Γεωργιάδη και πρωτοστατεί στις αποκαλύψεις για τον άλλο φίλο, Λιγνάδη. Το Documento αποκάλυψε τις βόλτες του Μητσοτάκη και της Μαρέβας στην Πάρνηθα και οδήγησε στο διασυρμό του ανέμελου πρωθυπουργού σε όλο τον κόσμο.

Αυτό που κάνει σήμερα ο Μητσοτάκης, είναι η συνέχεια του 1965. Οδηγεί τη χώρα σε ανωμαλία χωρίς να μεσολαβήσει Αποστασία.

Για να ξεκαθαρίσουμε τα πράγματα για μία ακόμη φορά. Όχι στο Μητσοτάκη φυσικά, ο οποίος έχει βάλει μπρος το παρακράτος αλλά στον κόσμο.

1. Η εφημερίδα Documento εκδόθηκε το Νοέμβριο του 2016, ως επιχείρηση του Ιωάννη Βλαδίμηρου Καλογρίτσα και όχι της οικογένειας. Γίνεται συστηματικά προσπάθεια να βγει από το κάδρο ο επιχειρηματίας Ιωάννης Καλογρίτσας και να γίνει πρωταγωνιστής ο Χρήστος Καλογρίτσας

2. Στην εφημερίδα «Documento του Καλογρίτσα» ο Κώστας Βαξεβάνης υπήρξε διευθυντής. Δεν είχε ούτε μετοχές, ούτε ιδιοκτησιακή σχέση. Για λόγους εξασφάλισης της ανεξαρτησίας της εφημερίδας από επεμβάσεις της ιδιοκτησίας, ο Βαξεβάνης απαίτησε να γίνει χρήση του τίτλου Documento τον οποίο κατείχε ο ίδιος. Η συμφωνία αυτή αποτυπώθηκε σε συμβόλαιο το οποίο έχει δημοσιοποιήσει η εφημερίδα

3. Από το Δεκέμβριο του 2016, υπήρξαν σοβαρές τριβές μεταξύ Βαξεβάνη και Καλογρίτσα. Ο Καλογρίτσας απαιτούσε να μη δημοσιοποιηθεί το θέμα με το θαλασσοδάνεια του Κυριάκου Μητσοτάκη για τον «Κήρυκα Χανίων» και να μην υπάρχουν δημοσιεύματα για το Γιάννη Στουρνάρα και τον Δημήτρη Αβραμόπουλο. Τον Ιανουάριο του 2017, ο Καλογρίτσας ενημέρωσε το Βαξεβάνη ότι θα διαχωρίσει τη θέση του από την εφημερίδα πράγμα που έγινε τελικώς

4. Το Μάρτιο του 2017, η εταιρεία Documento Media , με μοναδικό μέτοχο τον Κώστα Βαξεβάνη, σε συνεννόηση με τους συντάκτες, ξεκινά την έκδοση του Documento «χωρίς Καλογρίτσα» από το μηδέν. Δεν υπήρχε ούτε ενεργητικό, ούτε παθητικό που μεταβιβάστηκε στο Documento και δεν μπορούσε να υπάρξει, αφού εκδόθηκε από νέα εταιρεία.

5. Την περίοδο λίγο πριν τη λήξη της συνεργασίας με το Βαξεβάνη, η εφημερίδα το ΒΗΜΑ, αποκαλύπτει πως ο Καλογρίτσας συναντήθηκε με το Γιάννη Στουρνάρα στα γραφεία της ΤτΕ. Η συνάντηση ήταν εντελώς εξωθεσμική αφού ο Στουρνάρας είχε μηνύσει τον Καλογρίτσα για τα δάνεια της Τράπεζας Αττικής. Συναντούσε δηλαδή τον «εγκληματία» που μήνυσε. Σε αυτή τη συνάντηση ο Καλογρίτσας υποσχέθηκε πως θα κλείσει το ενοχλητικό Documento.

6. Αναφορικά με τα €3.000.000. Όταν ο Καλογρίτσας πήρε ανεπιτυχώς μέρος στο διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες, δεσμεύτηκε η εγγυητική του επιστολή ύψους 3.000.000 ευρώ. Αυτά τα χρήματα που φέρεται να προέρχονται από την εταιρεία CCC με μεσολάβηση Παππά, έμειναν δεσμευμένα υπέρ του δημοσίου μέχρι τον Ιανουάριο του 2017 οπότε και αποδεσμεύτηκαν με απόφαση του ΣτΕ. Όπως αποκάλυψε η εφημερίδα «Πρώτο Θέμα», μετά την αποδέσμευσή τους, τα χρήματα αυτά οδηγήθηκαν στον προσωπικό λογαριασμό του Καλογρίτσα με μείωση μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας του. Δεν πήγαν δηλαδή σε κανένα Documento, ούτε αυτό του Καλογρίτσα, ούτε αυτό του Κώστα Βαξεβάνη.

7. Στην αρχική του κατάθεση ο Καλογρίτσας, ενώ αρχικώς υποστηρίζει πως τα €3.000.000 δόθηκαν για να εκδοθεί το (δικό του) Documento, στη συνέχεια με συμπληρωματική, καταθέτει πως πήρε δάνειο για την εφημερίδα. Δεν λέει από ποιον πήρε δάνειο, πώς του το κατέβαλε και αν το επέστρεψε. Σε κάθε περίπτωση αλλάζει το σενάριο ότι τα «€3.000.000 του Παππά» πήγαν στο Documento και υιοθετεί το σενάριο δανείου.

8. Σε συμπληρωματική κατάθεση ο Καλογρίτσας, λέει πως οι μετοχές της εφημερίδας μεταβιβάστηκαν στον Βαξεβάνη και στη συνέχεια με άλλη κατάθεση το αναιρεί και διευκρινίζει πως δεν έγινε μεταβίβαση μετοχών αλλά δόθηκε το πελατολόγιο. Δηλαδή ο Καλογρίτσας λέει ένας ψεύδος για να παράξει φημολογία και σύγχυση και στη συνέχεια για να μην έχει ποινικές ευθύνες το αναιρεί. Αυτή την κατάθεση η ΝΔ δεν την παραθέτει.

9. Ο Καλογρίτσας σε συνεννόηση απ’ ό,τι φαίνεται με την κυβέρνηση Μητσοτάκη αρχικώς επιχείρησε να κλείσει το Documento και στη συνέχεια, όταν δεν τα κατάφερε ούτε αυτός ούτε ο Μητσοτάκης, δημιούργησε κλίμα ενοχοποίησης. Συκοφαντείτε, συκοφαντείτε, στο τέλος ο Μητσοτάκης έχει ασυλία.

10. Αμέσως μετά την αποχώρηση του Καλογρίτσα από το Documento, η Τράπεζα Αττικής, με έγκριση του Γιάννη Στουρνάρα, ενώ ο Καλογρίτσας ήταν ποινικά και τραπεζικά ελεγχόμενος για τα θαλασσοδάνεια, του έδωσε και άλλο δάνειο 8 εκατομμυρίων ευρώ, ως επιβράβευση.

11. Στη συνέχεια με νόμο της κυβέρνησης Μητσοτάκη, ο Καλογρίτσας, όπως και όλοι οι πρωταγωνιστές των τραπεζικών σκανδάλων, αμνηστεύτηκαν από ποινικές ευθύνες.

12. Σήμερα μόλις, δημοσιεύματα, θέλουν νέες εταιρείες του Καλογρίτσα να πήραν έργο 18,2 εκατομμυρίων ευρώ από την κυβέρνηση Μητσοτάκη δίνοντας έκπτωση της τάξης του 45 %, όταν οι κολοσσοί του κλάδου έδωσαν 17 % (ΤΕΡΝΑ) και 9% (ΙΝΤΡΑΚΑΤ). Ο Καλογρίτσας επιβραβεύεται για τις υπηρεσίες του. Πρώτα απαλλάσσεται ποινικά και τώρα πληρώνεται κιόλας.

Τα δεδομένα αυτά (φυσικά υπάρχουν και άλλα) είναι αρκετά για να καταλάβει οποιοσδήποτε, ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη, έχει γείρει προς τη μεγάλη κατηφόρα της εκτροπής. Οι τελευταίες μέρες αστυνομικής βίας άλλωστε το επιβεβαιώνουν. Όσο προχωράει προς την κατηφόρα, τόσο θα αναπτύσσει ταχύτητα.

Δεν υπάρχει αμφιβολία πως ο Μητσοτάκης, προκειμένου να σωθεί, θα πατήσει και σε πτώματα και στα συντρίμμια της Δημοκρατίας.

Το Documento θα συνεχίσει να αποκαλύπτει το ρόλο του. Θα κάνουμε τα πάντα για να μην γίνει η χώρα τσιφλίκι διαταραγμένων ανθρώπων και πολιτικών.

ΥΓ. Η συντακτική ομάδα της εφημερίδας, μετά απ όλα αυτά, εξετάζει σοβαρά τη αλλαγή του τίτλου σε «Κομψό Documento»