Το θρίλερ με τη σορό του Αλεξέι Ναβάλνι: Το άψυχο σώμα του βρέθηκε, αλλά έχει μώλωπες

Εντοπίστηκε η σορός του Αλεξέι Ναβάλνι, σύμφωνα με πηγές που επικαλείται η Novaya Gazeta Europe, αλλά παραϊατρικός που εργάζεται στα ασθενοφόρα του Salekhard  δήλωσε ότι του μετέφεραν πως η σορός του Ρώσου ηγέτη της αντιπολίτευσης έφερε σημάδια και μώλωπες, οι οποίοι δεν φαίνεται να προέρχονται από ξυλοδαρμό.

«Ως έμπειρος παραϊατρικός, μπορώ να πω ότι οι τραυματισμοί που περιγράφουν όσοι τους είδαν φαίνεται να προέρχονται από σπασμούς… Εάν ένα άτομο έχει σπασμούς και άλλοι προσπαθούν να το κρατήσουν κάτω, αλλά οι σπασμοί είναι πολύ ισχυροί, τότε εμφανίζονται μώλωπες. Είπαν επίσης ότι είχε μια μελανιά στο στήθος του – το είδος που προέρχεται από καρδιακό μασάζ. Οπότε προσπάθησαν να τον επαναφέρουν και πιθανότατα πέθανε από καρδιακή ανακοπή», είπε ο παραϊατρικός, προσθέτοντας πως «κανείς δε λέει γιατί υπέστη ανακοπή». 

Μετά τον θάνατο του Ναβάλνι την περασμένη Παρασκευή, το πτώμα του μεταφέρθηκε στην πόλη Λαμπιτνάνγκι, που βρίσκεται χιλιόμετρα μακριά από την ποινική αποικία όπου πέθανε, στο χωριό Χαρπ της πολύ βόρειας αυτόνομης περιφέρειας Γιαμαλο-Νένετς της Ρωσίας. Ωστόσο, πηγές αναφέρουν ότι η σορός αργότερα μέσα στη μέρα μεταφέρθηκε στο Περιφερειακό Κλινικό Νοσοκομείο του Σαλέκχαρντ.

«Συνήθως οι σοροί των ανθρώπων που πεθαίνουν στη φυλακή μεταφέρονται κατευθείαν στο Γραφείο Ιατροδικαστικής στην οδό Glazkova, αλλά σε αυτή την περίπτωση μεταφέρθηκε στο κλινικό νοσοκομείο για κάποιο λόγο», εξήγησε ο παραϊατρικός.

«Τον οδήγησαν στο νεκροτομείο, τον έφεραν μέσα και στη συνέχεια τοποθέτησαν δύο αστυνομικούς μπροστά από την πόρτα. Θα μπορούσαν κάλλιστα να έχουν βάλει μια πινακίδα που να λέει ‘κάτι μυστηριώδες συμβαίνει εδώ!’. Φυσικά, όλοι ήθελαν να μάθουν τι είχε συμβεί, γιατί όλη αυτή η μυστικότητα και αν προσπαθούσαν να κρύψουν κάτι σοβαρό».

Σύντομα έγινε αντιληπτό πως επρόκειτο για την σορό του Αλεξέι Ναβάλνι και πως ο θάνατός του «δεν ήταν εγκληματικής φύσης», όρος που χρησιμοποιείται για να δηλώσει πως δεν ενεπλάκησαν όπλα. 

Στη συνέχεια διαδόθηκε ότι απαγορεύτηκε στους παθολόγους του νοσοκομείου να διενεργήσουν αυτοψία, πρόσθεσε η ίδια πηγή.

«Σε αυτό το σημείο οι απόψεις διίστανται», είπε ο παραϊατρικός. «Κάποιοι είπαν ότι ήρθε εντολή από τη Μόσχα να περιμένουν την άφιξη ειδικών από την πρωτεύουσα, ενώ άλλοι είπαν ότι οι ίδιοι οι νοσοκομειακοί γιατροί αρνήθηκαν να κάνουν αυτοψία. Η υπόθεση είναι πολιτική και δεν είναι σαφές πώς θα εξελιχθεί. Και αν κάνεις αυτοψία και λάβεις άμεση εντολή να αλλάξεις το αποτέλεσμα, δεν μπορείς να ξεφύγεις από αυτό. Και μπορεί επίσης να γίνεις ο ένοχος. … Αλλά αν δεν έγινε αυτοψία, δεν υπάρχει κανείς να ρωτήσει», σημείωσε.
 

Αξίζει να σημειωθεί πως την ημέρα του θανάτου του Ναβάλνι, το προπαγανδιστικό RT, επικαλούμενο μια πηγή, ανέφερε ότι ο πολιτικός φέρεται να υπέστη θρόμβωση στο αίμα. Τη δεύτερη μέρα, η ηγεσία της Σωφρονιστικής Αποικίας Νο. 3 ενημέρωσε τη μητέρα του Αλεξέι Ναβάλνι, Λιουντμίλα Ναβάλναγια, η οποία μετέβη στις φυλακές για να παραλάβει τη σορό, ότι ο γιος της πέθανε από «σύνδρομο αιφνίδιου θανάτου».

Χθες, η εκπρόσωπός του Ναβάλνι, η Κίρα Γιάρμις, κατήγγειλε πως οι Ρώσοι αξιωματούχοι είπαν ότι η σορός του δεν θα παραδοθεί στους συγγενείς του, ενώ τους κατηγόρησε για “δολοφονία” και “συγκάλυψη”.