Το «κόνσεπτ»

Του Τάκη Ψαρίδη

Σε κάθε εκπομπή συντελείται ένα έγκλημα κατά της ανθρώπινης αξιοπρέπειας. Η 79χρονη Τίτσα στην πρώτη φάση του «διαγωνισμού» έγινε δεκτή με ενθουσιασμό αλλά στην δεύτερη την έκοψαν για  λόγους ηλικίας.  Η τράνς Εβελιν επίσης έγινε δεκτή με ενθουσιασμό αλλά στην δεύτερη φάση την έκοψαν και εκείνη έκλαψε σπαρακτικά μπροστά στις κάμερες.

Δήθεν ότι σέβονται το «κορέκτ και δεν κάνουν διακρίσεις, μάζεψαν κάθε άτομο που θέλει να επιβεβαιωθεί ως μοντέλο και πουλάνε αδίστακτα το θέαμα του. Όχι τόσο το θέαμα του σώματος του, όσο της ψυχής του.

Δεν είναι μόνο το gntm. Το «κόνσεπτ» είναι σχεδόν ίδιο για όλα τα ριάλιτι.  Η διαβόητη «παραγωγή» ανακαλύπτει άτομα, συνήθως με προβληματικές προσωπικότητες, που μπορούν να προσφέρουν το θέαμα, όχι μόνο των προτεταμένων οπισθίων και κοιλιακών τους, αλλά κυρίως το θέαμα της εύκολης παρεξήγησης, της υπερβολικής συμπεριφοράς, της σύγκρουσης με τον άλλον, της εύκολης συγκίνησης και του κλάματος, του πόθου για διάκριση και αναγνωρισιμότητα.

Εν γένει να πουλήσουν το δραματοποιημένο θέαμα της συμπεριφοράς ατόμων που είναι διατεθειμένα να αυτοεξευτελιστούν και να κάνουν τα πάντα, προκειμένου να «πετύχουν» στην αγορά του θεάματος.

Μέχρι και φιέστες λατρείας στήνουν στα αεροδρόμια για να υποδεχτούν τους παίχτες του «Survivor» που επιστρέφουν στην «πατρίδα». Στην αρχαιότητα γκρέμιζαν τα τείχη για να περάσει ο ολυμπιονίκης και σήμερα γκρεμίζουν κάθε αίσθηση σοβαρότητας και ανθρώπινης αξιοπρέπειας για να περάσει ο παίχτης ριάλιτι.

«Μου λέγατε ότι μπορώ να αλλάξω τον κόσμο και με κόψατε» είπε σπαρακτικά η τράνς Εβελιν και οι «κριτές» φωνάξαν την ψυχολόγο της εκπομπής για να την βοηθήσει. Υπάρχει εκεί δηλαδή και επιστήμονας ψυχολόγος που εγκρίνει όλα αυτά και ο σύλλογος των ψυχολόγων «αγρόν ηγόραζε» όπως και το ανεκδιήγητο ΕΣΡ.

Όπως και εμείς στους καναπέδες μας που μαζί με κάποιους επαγγελματίες «τηλεκριτικούς» χάβουμε αμάσητο το «κόνσεπτ» και συμμετέχουμε στον ανθρώπινο εξευτελισμό κρίνοντας ποιος πρέπει να φύγει και ποιος πρέπει να μείνει..