Το μότο κρος και ο γύρος του θανάτου

Του Γιώργου Βαρεμένου*

Την ώρα που η κ. πρωθυπουργού μάρσαρε τη μηχανή εντούρο στην Πάρνηθα, 75χρονος κτηνοτρόφος σε ορεινό χωριό της Αιτωλοακαρνανίας έπαιρνε, όπως συνέβη και σε πολλές άλλες περιπτώσεις, πρόστιμο 300 ευρώ. Εκινείτο χωρίς την απαραίτητη βεβαίωση μετακίνησης 1,5 χλμ. από το σπίτι του. Η σύνταξή του είναι 320 ευρώ, οπότε του μένουν και 20 ευρώ για να ανταποκριθεί στις επενδυτικές προσδοκίες του σχεδίου Πισσαρίδη.

Dura lex sed lex για τους κοινούς θνητούς του πριγκηπάτου, όπως και για τη γυναίκα που κινήθηκε 100 μέτρα απ’ τη δουλειά της για να αφήσει ένα λουλούδι στο Πολυτεχνείο. Αν και, ό,τι έχει σχέση με το Πολυτεχνείο, παίρνει στις μέρες της επιτελικής αυθαιρεσίας τον χαρακτήρα ιδιώνυμου αδικήματος.

Ο κ. Πέτσας δήλωσε ότι ο πρωθυπουργός κινήθηκε, στην περίπτωση της Πάρνηθας, εντός Αττικής. Όντως η Πάρνηθα βρίσκεται στην Αττική, αλλά οι Έλληνες συμβαίνει να ζουνσε άλλη χώρα: Στη χώρα που θρηνεί καθημερινά 100 θύματα, στη χώρα όπου ο κ. Μητσοτάκης την ίδια στιγμή που καταγγέλλει θεωρίες συνωμοσίας τις τροφοδοτεί ο ίδιος ως ανέμελος ποδηλάτης.

Μέσα σε μια πρωτοφανή για ευρωπαϊκό κράτος συνωμοσία σιωπής, οι θάνατοι είναι πλέον αφηρημένοι αριθμοί, οι οποίοι, στην περίπτωση του Μπέργκαμο, έπαιρναν τη μορφή φερέτρων που κατέκλυζαν τις οθόνες με την αντίστοιχη μουσική υπόκρουση.

Τώρα ο πρωθυπουργός μπορεί να απολαμβάνει την εξουσία του ως οικογενειακός θεατής extreme sports και ο αρμόδιος υπουργός την ευτυχία του, καταλογίζοντας στην πόλη της Δράμας την ευθύνη για τις συνέπειες της πανδημίας. Έτσι κι αλλοιώς το όνομα της Δράμας παραπέμπει από μόνο του σε δυσάρεστες καταστάσεις.

Τώρα λοιπόν, η Θεσσαλονίκη δεν είναι η πόλη που πνίγεται στον ιό που κολυμπάει στα λύματά της, αλλά η νύμφη του Θερμαϊκού, όπου μπορείς να απολαύσεις όπως κάθε φορά το τσουρέκι της και να τρέχουν τα σάλια των φωτογράφων.

Στο House of Cards ο Φρανκ Άντεργουντ, αφού καταβροχθίζει αντί για τσουρέκι τα παιδάκια του, μονολογεί αυτάρεσκα: «Μου αρέσουν οι άνθρωποι γιατί είναι εκμεταλλεύσιμοι.» Υπάρχουν όμως και τα ατυχήματα στα extreme sports. Αναγκάσθηκε ο κ. Μητσοτάκης να αναβάλει το προγραμματισμένο διάγγελμά του, μέχρι να κατακάτσει η σκόνη που άφησε η μηχανή εντούρο της κυρίας πρωθυπουργού. Μόλις συμβεί αυτό, θα επανέλθει και, με συμπονετικό τρόπο, θα απευθυνθεί στους αγαπητούς συμπολίτες. Οι επικοινωνιολόγοι πίσω από το Ωτοκιού θα επιχειρούν να εκμεταλλευθούν ό,τι είναι εκμεταλλεύσιμο. Πρωτίστως ο φόβος, αλλά και ο πόνος, η αγωνία, τα ένστικτα και ό,τι μπορεί να πυροδοτήσει τον κοινωνικό αυτοματισμό.

Μεγάλο πείραμα εν μέσω πανδημίας. Τα αποτελέσματα των τεστ προσεχώς.

* Ο Γ. Βαρεμένος είναι βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας και αναπληρωτής τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ.