Το «στρίψιμο της βίδας»

Γράφει ο Θανάσης Τσεκούρας

Θανάσης Τσεκούρας

Όταν ένας πολιτικός μετατρέπεται σε «δρομέα», τα συμπεράσματα είναι προφανή. Ηττα βαρειά και ατιμωτική.

Για τη συζήτηση της Πέμπτης στη Βουλή, τα πολλά λόγια είναι περιττά. Φτάνει μια εικόνα για να τα διηγηθεί όλα. Το «σπριντ» του Πρωθυπουργού να φεύγει πανικόβλητος και τον συμπαθή Μπρατάκο να σπεύδει να μαζέψει τα χαρτιά του από τα έδρανα, γιατί τα είχε ξεχάσει.

Όταν ένας πολιτικός μετατρέπεται σε «δρομέα», τα συμπεράσματα είναι προφανή. Ηττα βαρειά και ατιμωτική.

Από τη στιγμή λοιπόν που τα πολιτικά συμπεράσματα είναι τόσο αυτονόητα, ας μας επιτραπεί μια παρακαμπτήριος: στο χώρο της λογοτεχνίας.

Δυο μυθικά λογοτεχνικά βιβλία μου ήρθαν στο μυαλό, παρακολουθώντας τη χθεσινή συζήτηση. Το ένα είναι «Η αγωνία του τερματοφύλακα πριν από το πέναλτι» του Πέτερ Χάντκε. Το άλλο είναι «Το στρίψιμο της βίδας» του Χένρι Τζέημς.

Κανένα από τα δυο δεν είναι πολιτικό θρίλερ, ούτε στην αφήγηση τους υπάρχουν «κοριοί»,μυστικές υπηρεσίες και παρακολουθήσεις.Οι τίτλοι τους όμως δικαιολογούν την αφιέρωση στους δυο πρωταγωνιστές της συζήτησης.

Στο βιβλίο του Χένρι Τζέημς, όλη η πλοκή στηρίζεται στη σχεδόν σαδιστική, βήμα προς βήμα, περιγραφή ενός μεγάλου μυστικού, το οποίο στο τέλος αποκαλύπτεται. Η τεχνική της αφήγησης μοιάζει με την περιστροφή της βίδας που σταδιακά διαπερνά και στο τέλος εισχωρεί σε ένα υλικό.

Δεν ξέρω αν το έχει διαβάσει ο Αλέξης Τσίπρας.Πάντως όλη η αφήγησή του θυμίζει το «στρίψιμο της βίδας». Σε κάθε στροφή, σε κάθε νέο κεφάλαιο, η αφήγηση συμπυκνώνεται και η τελική ώρα της αποκάλυψης του Μεγάλου Μυστικού δεν απέχει πολύ.

«Η αγωνία του τερματοφύλακα πριν από το πέναλτυ» του Πέτερ Χάντκε ταιριάζει γάντι με τη χθεσινή εμφάνιση του Κυριάκου Μητσοτάκη, λίγο πριν επιβιβασθεί στο «τρένο της μεγάλης φυγής».

Είναι ολόιδιος ο τερματοφύλακας που περιμένει να συμβεί το μοιραίο. Σύμφωνα με τις επίσημες στατιστικές της FIFA, τα οκτώ στα 10 πέναλτι καταλήγουν σε γκόλ. Λίγες δηλαδή οι πιθανότητες αποφυγής του μοιραίου.

Για εμάς τους θεατές,η εικόνα είναι καθαρή. Η μπάλα πλέον έχει στηθεί στην άσπρη βούλα…

ΑΠΟ ΤΟ IEIDISEIS.GR