Το υπουργείο Εξωτερικών της Βόρειας Μακεδονίας “αδειάζει” την Πρόεδρο ορκωμοσία της

Ανακοίνωση με την οποία στρέφεται κατά της νέας προέδρου της Βόρειας Μακεδονίας εξέδωσε το υπουργείο Εξωτερικών της χώρας, μία μέρα αφού η νεοεκλεγείσα Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα επέλεξε να μην χρησιμοποιήσει κατά την ορκωμοσία της το συνταγματικό όνομα της χώρας, αλλά να την αποκαλέσει σκέτο “Μακεδονία”.

Στην ανακοίνωση του ΥΠΕΞ αναφέρεται ότι “επιβεβαιώνει τη σταθερή αποφασιστικότητα της χώρας για την απερίφραστη τήρηση των Συνταγματικών διατάξεων καθώς και όλων των διεθνώς αναλαμβανόμενων υποχρεώσεων όπως η πλήρης τήρηση της Συμφωνίας Στρατηγικής Εταιρικής Σχέσης μεταξύ της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας και της Δημοκρατίας της Ελλάδας, γνωστή όπως η Συμφωνία των Πρεσπών”.

Τα τελευταία επτά χρόνια, οι δύο γειτονικές χώρες ανέπτυξαν εξαιρετικά υψηλό επίπεδο πολιτικού διαλόγου, ο οποίος είχε ως αποτέλεσμα την πολλαπλάσια αύξηση της οικονομικής συνεργασίας και την οικοδόμηση θετικών σχέσεων μεταξύ των ανθρώπων. Τα οφέλη αυτά είχαν ως αποτέλεσμα την ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ, το άνοιγμα των διαπραγματεύσεων με την Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς και την αναβάθμιση της Στρατηγικής Εταιρικής Σχέσης σε Στρατηγικό Διάλογο με τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Καλούμε σε εγρήγορση όλους τους πολιτικούς παράγοντες και ιδιαίτερα τους εκλεγμένους κρατικούς παράγοντες. Η διατήρηση της ευρωατλαντικής πορείας της χώρας αντιπροσωπεύει θεμελιώδες στρατηγικό συμφέρον και εγγυητή της μακροπρόθεσμης ασφάλειας και σταθερότητας της χώρας”.