Το Oruc Reis πλέει προς την ελληνική υφαλοκρηπίδα

Σύμφωνα με πληροφορίες το τουρκικό ερευνητικό σκάφος που έως σήμερα βρισκόταν ανοικτά του λιμανιού της Αττάλειας έχει ήδη αποπλεύσει και κατευθύνεται προς την ελληνική υφαλοκρηπίδα.

Οι πληροφορίες αναφέρουν πως συνοδεύεται και από πλοία του Πολεμικού Ναυτικού της Τουρκίας ενώ το ερευνητικό σκάφος -αν και φαίνεται στον χάρτη της ιστοσελίδας Marine Traffic πως παραμένει στο λιμάνι της Αττάλειας – έχει κλείσει τα ηλεκτρονικά του συστήματα για να μην εντοπίζεται. 

Σύμφωνα με πληροφορίες που εμμένουν ο Τούρκος Προέδρος Ρετζέπ Ταγίπ Αρντογάν έχει πάρει την απόφαση να προχωρήσει σε κλιμάκωση των ενεργειών του έναντι της Ελλάδας, κάτι που φάνηκε και πρόσφατα από τις δηλώσεις του. 

Πληροφορίες αναφέρουν πως οι δυνάμεις εκατέρωθεν βρίσκονται σε ετοιμότητα. Ανάλογες είναι και οι πληροφορίες που επιβεβαιώνουν από την Κύπρο, ενώ μετά και την τουρκική Navtex συγκαλείται στην Ελλάδα το ΚΥΣΕΑ 

Σημειώνεται πως ανακλήθηκαν σήμερα το πρωί όλες οι άδειες των στελεχών των ενόπλων δυνάμεων.

Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες από την Άγκυρα, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου ισχυρίστηκε πως με εντολή του Τούρκου προέδρου τα πλοία κατευθύνονται στην περιοχή και πως με την πρόσφατη Συμφωνία Ελλάδας – Αιγύπτου η ελληνική πλευρά έκανε υποχωρήσεις από τα κυριαρχικά δικαιώματά επί των νησιών και της Κρήτης, κάτι που ενισχύει τις θέσεις της Τουρκίας. Συμπληρώνει μάλιστα πως κανείς δεν μπορεί να πει να μην πάμε στις περιοχές αυτές.

Με αφορμή τη Συμφωνία Ελλάδας – Αιγύπτου για την ΑΟΖ ο Ερντογάν είχε ανακοινώσει ότι οι γεωτρήσεις θα ξεκινήσουν και πάλι.

«Δεν χρειάζεται διάλογος με εκείνους που δεν έχουν δικαιώματα, ιδιαίτερα στις θαλάσσιες ζώνες», είχε αναφέρει μεταξύ άλλων ενώ είχε χαρακτηρίσει τη Συμφωνία Ελλάδας Αιγύπτου ως «άνευ αξίας»

Οι πληροφορίες φαίνονται να επιβεβαίωντε από΄το marine traffic καθώς το Oruc Reis βρίσκεται στα ανοικτά της Αττάλειας. 

Σημειώνεται πως το δεύτερο τουρκικό σκάφος ερευνών «Barbaros» παραμένει ανοικτά της Κύπρου:

Πηγή: documentonews.gr