Το Politico για τον «βίο και την πολιτεία» του Λευτέρη Αυγενάκη

Εκτενής αναφορά του Politico στον «βίο και την πολιτεία» Αυγενάκη μέχρι την αποπομπή του. «Ο Αυγενάκης έχει βρεθεί πρόσφατα στο στόχαστρο επειδή φέρεται να δαπάνησε 6.000 ευρώ για λουλούδια για να διακοσμήσει το γραφείο του και επειδή πήρε έναν πίνακα ζωγραφικής από το γραφείο του μετά την αποπομπή του από το υπουργικό συμβούλιο στις 14 Ιουνίου».

«Ο Έλληνας εισαγγελέας διέταξε την Τετάρτη τη διεξαγωγή έρευνας σχετικά με τον βουλευτή του κυβερνώντος κόμματος της Νέας Δημοκρατίας, Λευτέρη Αυγενάκη, ο οποίος καταγράφηκε από την κάμερα να επιτίθεται σε υπάλληλο αεροδρομίου.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης παρέπεμψε τον Αυγενάκη στην επιτροπή δεοντολογίας της Νέας Δημοκρατίας, συνιστώντας τη διαγραφή του από το κόμμα, κάτι που έγινε στη συνέχεια. Ο Αυγενάκης, εν τω μεταξύ, δήλωσε ότι δεν θα παραδώσει την έδρα του στο κοινοβούλιο.

Ο 51χρονος βουλευτής, ο οποίος μέχρι τον περασμένο μήνα ήταν υπουργός Γεωργίας της χώρας, είχε ζητήσει συγγνώμη νωρίτερα μέσα στην ημέρα μετά από ένα βίντεο που κυκλοφόρησε στο διαδίκτυο και τον έδειχνε να επιτίθεται σωματικά σε έναν υπάλληλο στο διεθνές αεροδρόμιο της Αθήνας και να αρπάζει το τηλέφωνο του άνδρα, αφού φέρεται να μην του επέτρεψαν να επιβιβαστεί σε πτήση για την Κρήτη επειδή είχε αργήσει.

Σύμφωνα με το σωματείο εργαζομένων του αεροδρομίου της ΟΣΕΥΠΕ, ο Αυγενάκης απείλησε επίσης τον εργαζόμενο ότι θα τον «μεταθέσει» και όταν άλλοι εργαζόμενοι προσπάθησαν να τον ηρεμήσουν φέρεται να φώναξε «μη με αγγίζετε, έχω ασυλία»! Το σωματείο ανέφερε επίσης ότι οι εργαζόμενοι είχαν καλέσει τον Αυγενάκη ονομαστικά τρεις φορές πριν κλείσει η πύλη.

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης απαίτησαν την αποπομπή του από το κοινοβούλιο.

Ο Αυγενάκης ζήτησε συγγνώμη και προσπάθησε να υποβαθμίσει τη συμπεριφορά του, κάνοντας λόγο για «λεκτικό επεισόδιο με τον υπάλληλο της εταιρείας, καθώς δεν μου επέτρεψε να επιβιβαστώ, ισχυριζόμενος ότι η επιβίβαση είχε ολοκληρωθεί, ενώ εγώ έβλεπα με τα μάτια μου ότι οι επιβάτες βρίσκονταν ακόμη στη γέφυρα επιβίβασης».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης καταδίκασε το περιστατικό, λέγοντας ότι «συμπεριφορές του Ξέρεις-Ποιος-Εγώ-Εγώ δεν μπορεί να γίνουν αποδεκτές από τον πρωθυπουργό».
Η εισαγγελική έρευνα θα εξετάσει το περιστατικό ως φερόμενη επίθεση κατά υπαλλήλου, διατάραξη δημόσιας υπηρεσίας, παράνομη βία και φθορά δημόσιας περιουσίας. Περαιτέρω νομικές ενέργειες θα απαιτήσουν την άρση της βουλευτικής ασυλίας του Αυγενάκη από την ποινική δίωξη.

Ο Αυγενάκης έχει βρεθεί πρόσφατα στο στόχαστρο επειδή φέρεται να δαπάνησε 6.000 ευρώ για λουλούδια για να διακοσμήσει το γραφείο του και επειδή πήρε έναν πίνακα ζωγραφικής από το γραφείο του μετά την αποπομπή του από το υπουργικό συμβούλιο στις 14 Ιουνίου».

Και επίσημα εκτός ΚΟ της ΝΔ ο Αυγενάκης – Παραμένει ανεξάρτητος βουλευτής

Και επίσημα διεγράφη από την Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Δημοκρατίας ο Λευτέρης Αυγενάκης, μετά και το σχετικό αίτημα του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Ο Λ. Αυγενάκης αποτελεί παρελθόν από την ΚΟ Νέας Δημοκρατίας μετά την επίθεση και τη χειροδικία κατά εργαζόμενου στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος». Με απόφαση του πρωθυπουργού παραπέμφθηκε στην Επιτροπή Δεοντολογίας της ΝΔ, η οποία αποφάσισε τη διαγραφή του.

Ο ίδιος πάντως δήλωσε πως αν και σέβεται την απόφαση του πρωθυπουργού, δεν προτίθεται να παραδώσει την έδρα. Έτσι, θα συνεχίσει ως ανεξάρτητος και η κοινοβουλευτική ομάδα της ΝΔ θα περιοριστεί κατά έναν βουλευτή σε 157.

Οι εξηγήσεις που έδωσε στον γενικό γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, Σταύρο Καλαφάτη, σε ραντεβού τους διάρκειας 15 λεπτών (από το οποίο ο πρώην υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης έφυγε φανερά εκνευρισμένος) και στον Πρόεδρο της Βουλής, Κωνσταντίνο Τασούλα (η συνάντησή τους είχε διάρκεια 40 λεπτών) δεν κρίθηκαν ως ικανοποιητικές από τον πρωθυπουργό, ο οποίος μετά τον σάλο –και με χαρακτηριστική καθυστέρηση– εισηγήθηκε τη διαγραφή του.

Το σχετικό στίγμα, άλλωστε, είχε δώσει νωρίτερα το πρωί ο Παύλος Μαρινάκης, ο οποίος αναφερόμενος στο βίντεο ντοκουμέντο της επίθεσης που έκανε τον γύρο των ελληνικών social media, είπε πως «λογικές “ξέρεις ποιος είμαι εγώ”, δεν γίνονται αποδεκτές από τον Πρωθυπουργό», τονίζοντας πως τέτοιες περιπτώσεις συμπεριφορών κρίνονται «ακαριαία».

Υπενθυμίζεται ότι ο πρώην υπουργός χειροδίκησε κατά υπαλλήλου, θέλοντας να επιβιβαστεί σε πτήση στην οποία είχε ολοκληρωθεί η διαδικασία επιβίβασης. Ο κ. Αυγενάκης σε δήλωση του αρνείται ότι άσκησε βία, αναφερόμενος σε λεκτικό επεισόδιο, για το οποίο ζήτησε συγγνώμη.

Η μομφή Τασούλα για ανάρμοστη συμπεριφορά και αποκλεισμός από τις συνεδριάσεις της Βουλής

Παράλληλα, τον αποκλεισμό του Λευτέρη Αυγενάκη από τις συνεδριάσεις της Βουλής για 15 ημέρες ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Βουλής, Κωνσταντίνος Τασούλας.

«Η συμπεριφορά του συναδέλφου Λευτέρη Αυγενάκη, στον χώρο του αεροδρομίου, ήταν απαράδεκτη. Ζήτησα και τον είδα, μου έδωσε εξηγήσεις για τη συμπεριφορά του, αντιλαμβάνομαι ότι ζήτησε συγγνώμη και δημοσίως για αυτήν τη συμπεριφορά αλλά δεν μπορώ να δεχτώ αυτήν τη συγνώμη από έναν εκπρόσωπο του λαού, ο οποίος έχει την στοιχειώδη υποχρέωση να προασπίζει το κύρος του θεσμού τον οποίον και υπηρετούμε», τόνισε ο κ. Τασούλας στο πλαίσιο της συζήτησης στην Ολομέλεια για την κύρωση αμυντικών συμφωνιών της Ελλάδας με τη Σαουδική Αραβία.

Ο πρόεδρος της Βουλής επεσήμανε ότι έλαβε αυτήν την απόφαση «εφαρμόζοντας τις αρχές που πηγάζουν από το στοιχειώδες πειθαρχικό δίκαιο του Κανονισμού μας, και ιδιαίτερα το άρθρο 77 του Κανονισμού της Βουλής, όπου προβλέπεται ότι ανάρμοστη συμπεριφορά βουλευτού είναι η καταφρόνηση του Συντάγματος και των πολιτειακών θεσμών». Όπως σημείωσε, το Κοινοβούλιο «είναι κορυφαίος πολιτειακός θεσμός, και η συμπεριφορά αυτή, που όλη η Ελλάδα είδε και αποδοκιμάζει, είναι καταφρόνηση πολιτειακού θεσμού, διότι, τον υπονομεύει. (Γι’ αυτό,) είμαι αναγκασμένος να επιβάλω στοιχειωδώς, στον κύριο Αυγενάκη, την ποινή της μομφής για ανάρμοστη συμπεριφορά, και του αποκλεισμού που προβλέπει ο Κανονισμός από τις επόμενες εργασίες του Κοινοβουλίου (δύο εβδομάδες).