Κυριάκος Μητσοτάκης: Λογαριασμοί χωρίς τον ξενοδόχο

Του Γ. Λακόπουλου

Κουίζ μέτριας δυσκολίας: με τι μοιάζει όλο και περισσότερο ο Κυριάκος Μητσοτάκης ; Απάντηση: με πελάτη σε ξενοδοχείο που διαπιστώνει την ώρα του λογαριασμού ότι τον έκανε χωρίς τον ξενοδόχο.

Δεν υπάρχει πολιτικός υπολογισμός του που δεν βγήκε λανθασμένος. Προφανώς έχει την τάση να μην λαμβάνει υπόψη όλα τα δεδομένα και την πατάει. Δεν πρωτοτυπεί: στη ΝΔ έχουν παράδοση σε αυτό.

Ο Ευάγγελος Αβέρωφ είχε κουμπώσει ότι θα “φέρει την απαλλαγή” και δεν πήγε ούτε στην κάλπη. Ο Μιλτιάδης Έβερτ εμφανιζόταν ως “μπουλντόζας” που θα έπαιρνε σβάρνα τον Σημίτη και το μόνο που έμεινε να τον θυμόμαστε είναι η κραυγή “Καρδίτσα- Καρδίτσα” σε μία εξέδρα στον θεσσαλικό κάμπο.

Ο Κυριάκος φλερτάρει ο ίδιος να είναι ο τρίτος. Για μην πάμε και στον Βενιζέλο που αυτο-ανακηρύχθηκε “αρχηγός της Δημοκρατικής παράταξης” χωρίς να ρωτήσει τη Δημοκρατική παράταξη. Και εκεί που νόμιζε ότι θα νικούσε σαν φυσικό φαινόμενο τον Παπανδρέου, κατέληξε να του σκουπίζει την καρέκλα.

Με τόσα παραδείγματα ο νεότερος Μητσοτάκης δεν δικαιολογείται να είναι τόσο απρόσεκτος στους πολιτικούς υπολογισμούς του. Κάνει κατ’ εξακολούθηση λογαριασμούς χωρίς τον ξενοδόχο.

Δεν είχε κλείσει μήνα ως αρχηγός της ΝΔ όταν θεώρησε ότι μπορεί να γίνει και… Πρωθυπουργός και ζήτησε εκλογές. Αλλά ο λογαριασμός που άνοιξε είναι ακόμη απλήρωτος. Και παρόλα αυτά συνεχίζει να τον φουσκώνει: μέχρι προχθές έλεγε ότι οι εκλογές θα γίνουν στις 26 Μαΐου. Μόνο που αυτόν που αποφασίζει για τις εκλογές δεν τον ρώτησε.

Από το 2016 περιμένει μήνα με το μήνα, να πέσει η κυβέρνηση. Αλλά το λογαριασμό στη Βουλή τον έκανε χωρίς τους βουλευτές και τώρα ψάχνεται.

Τελευταία λογαριάζει ότι ο Βαυαρός Μάνφρεντ Βέμπερ πρόεδρος της Κομισιόν. Και πάλι λογαριάζει πάλι χωρίς αυτούς που θα αποφασίσουν. Όλοι ξέρουν ότι μόνο ο φίλος του δεν θα είναι -ευτυχώς δηλαδή.

Εδώ μάλιστα κάνει λάθος μέσα στο λάθος. Υποστήριξε τον Βέμπερ χωρίς να λογαριάσει ποιος είναι ο Βέμπερ. Και προχθές υποχρεώθηκε στην Ευρωβουλή να τον καταψηφίσει -γιατί ο τύπος πάει κόντρα στα ελληνικά συμφέροντα. Αλλά ο Μητσοτάκης συνεχίζει τη στήριξη: στηρίζει αυτόν που λέει ότι θα κάνει αυτό που ο ίδιος καταψήφισε.

Οι λογαριασμοί που έχει κάνει ως τώρα ο Μητσοτάκης χωρίς τους αντίστοιχους ξενοδόχους δεν έχουν τέλος. Υπολόγιζε ότι η χώρα δεν θα βγει στις αγορές, χωρίς να ρωτήσει τις αγορές. Ότι δεν θα υπογραφεί η συμφωνία των Πρεσπών, χωρίς να ρωτήσει εκείνους που την διαπραγματεύονταν. Ότι δεν την ψηφίσει ο Θεοδωράκης, χωρίς να ρωτήσει τον Θεοδωράκη. Υπολογίζει ότι δεν θα στείλουν οι αρμόδιοι εισαγγελείς κανέναν από το σκάνδαλο Νοvartis σε τακτική ανάκριση χωρίς να ρωτήσει τους αρμόδιους εισαγγελείς…

Τον χειρότερο λογαριασμό τον κάνει με το αποτέλεσμα των εκλογών. Χωρίς να ρωτήσει εκείνους που ψηφίζουν. Ρωτάει τους…ραβδοσκόπους, συγγνώμη τους δημοσκόπους.

Από νωρίς άρχισαν να του πηγαίνουν την πραμάτεια τους. Ό,τι είχε ο καθένας. Άλλος ότι θα νικήσει η ΝΔ δέκα μονάδες διαφορά, άλλος με δεκαπέντε και άλλος με είκοσι. Τώρα του πουλάνε ότι θα βγει και αυτοδύναμος. Αγοράζει γουρούνι στο σακί.

Τι σόι λογαριασμό είναι αυτός που κάνει ολόκληρος αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης που θέλει να γίνει και Πρωθυπουργός; Εξέτασε ποτέ τι είδους εταιρία έχει ο καθένας και ποιες επιτυχείς προβλέψεις είχε ως τώρα;. Ενδιαφέρθηκε να μάθει πως ακριβώς έγιναν αυτές οι μετρήσεις; Ρώτησε πού βρισκόταν τα ερωτηματολόγια που συμπληρώθηκαν υποτίθεται και ποιος τα επεξεργάσθηκε;

Πώς καταπίνει έτσι αμάσητες τις “πίτες”. Ούτε ο Άδωνις δεν τις τρώει πλέον… Ίσως και ο Θεοδωρικάκος δεν εξήγησε επαρκώς ότι προορίζονται για τους πελάτες και όχι για αυτοκατανάλωση…  Και αφήνει τον αρχηγό του να πορεύεται στις εκλογές σαν υπνοβάτης.

Αυτός ο λογαριασμός είναι ο πιο βαρύς από όλους και όταν θα πάει να τον πληρώσει ο Κυριάκος θα διαπιστώσει ότι κάνει ένα μεγάλο λάθος: οι εκλογές δεν γίνονται με “πίτες” και ” κολώνες” δημοσκόπων. Ούτε με αποκόμματα εφημερίδων, τηλεοπτικές εκπομπές, μιντιάρχες και ασύδοτους δημοσιογράφους.

Γίνονται με ψήφους . Και αυτοί που ψηφίζουν έχουν μάτια και βλέπουν. Έχουν μυαλό, μνήμη, κρίση, γνώση, ευαισθησία, αισθητική. Και με βάση αυτά τα κριτήρια ούτε παρέα σε ταβέρνα δεν θα τον έκαναν…

Όταν θα μετρηθούν οι ψήφοι ο Μητσοτάκης θα διαπιστώσει ότι έχει κάνει και τον σημαντικότερο ίσως λογαριασμό της ζωής του χωρίς τον ξενοδόχο: σε ποιον ανήκει η Ν.Δ.