Τσίπρας – Ζάεφ: Έκκληση να τηρηθεί η Συμφωνία των Πρεσπών

Οι πρώην πρωθυπουργοί Ελλάδας και Βόρειας Μακεδονίας μίλησαν για τη Συμφωνία των Πρεσπών στη διάσκεψη υπό την αιγίδα του Ινστιτούτου του Αλέξη Τσίπρα.

Μήνυμα Τσίπρα: «Οι ηγεσίες να μην αφήνουν τις συνθήκες να ωριμάσουν, γιατί θα σαπίσουν»

Στη σημασία της Συμφωνίας των Πρεσπών αναφέρθηκε ο Αλέξης Τσίπρας κατά την κοινή του ομιλία με τον Ζόραν Ζάεφ στο πλαίσιο της 1ης διεθνούς διάσκεψης για την Ειρήνη και τη Βιώσιμη Ανάπτυξη.

Πριν πάρουν τον λόγο οι δύο πρώην πρωθυπουργοί, έπαιξε ένα βίντεο στο οποίο παρουσιάστηκε πώς φτάσαμε στη Συμφωνία των Πρεσπών. Στη συνέχεια ο κ. Τσίπρας προχώρησε και σε δύο αποκαλύψεις, ενώ έστειλε το μήνυμα πως «αν περιμέναμε να ωριμάσουν οι συνθήκες, θα είχε σαπίσει».

Τέλος, επισήμανε πως μετά τη συμφωνία, οι Πρέσπες «από συνώνυμο του εμφύλιου σπαραγμού, θα συμβολίζουν την ειρήνη και τη συμφιλίωση των λαών».

Τσίπρας: «Αν περιμέναμε να ωριμάσουν οι συνθήκες για τη συμφωνία, θα είχε σαπίσει»

Αρχικά οι δύο πρώην πρωθυπουργοί ρωτήθηκαν για το εάν ήταν ώριμες οι συνθήκες για τέτοιες συμφωνίες και αν τους στοίχισε την εξουσία. Ο Αλέξης Τσίπρας απάντησε: «Είμαι συγκινημένος που είμαι μαζί με τον Ζόραν (σ.σ. Ζαεφ). Ήταν δύσκολες ημέρες για εμάς. Σήμερα είμαστε πάρα πολύ περήφανοι. Και τότε ήμασταν πάρα πολύ περήφανοι. Θέλω να κάνω μια ιδιαίτερη μνεία σε αυτούς τους 153 βουλευτές που στήριξαν και ψήφισαν τη Συμφωνία, κάτω από εξαιρετικά αντίξοες συνθήκες. Είναι αυτοί στους οποίους χρωστάμε το γεγονός ότι γράψαμε ιστορία. Και από το ΣΥΡΙΖΑ και από το Ποτάμι και από ανεξάρτητους βουλευτές…».

«Αν περιμέναμε να ωριμάσει περισσότερο, ενδεχομένως να σάπιζε και να δημιουργούσε ένα εξαιρετικά αρνητικό πλαίσιο στην ευρύτερη περιοχή. Έξι χρόνια μετά έχουν αλλάξει πάρα πολλά», σημείωσε ακόμη ο κ. Τσίπρας και πρόσθεσε:

«Αναρωτιέμαι αν σήμερα, όπου ακόμη και σκανδιναβικές χώρες επιθυμούν να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ, ποιες θα ήταν οι πιέσεις που θα ασκούνταν στη χώρα μας, σε όποια κυβέρνηση, προκειμένου να δεχθεί την ένταξη στο ΝΑΤΟ της γειτονικής μας χώρας χωρίς λύση, με το τότε συνταγματικό της όνομα. Θεωρώ ότι αυτή η διένεξη έπρεπε να λυθεί πολύ πιο νωρίς. Επειδή οι συνθήκες δεν θα ήταν ώριμες. Η πολιτική της αναβλητικότητας και της στασιμότητας είναι μια πολιτική βολική για τις κυβερνήσεις και τις ηγεσίες, όταν ασχολούνται με δύσκολα θέματα. Αλλά, δεν είναι μια πολιτική ούτε προς όφελος των λαών, ούτε σταθερότητας. Το μήνυμα που πρέπει να περάσουμε, είναι οι ηγεσίες να μην αφήνουν τα προβλήματα να ωριμάσουν, γιατί αυτά θα σαπίσουν».

Τσίπρας: «Οι Πρέσπες από συνώνυμο του εμφύλιου σπαραγμού, θα συμβολίζουν την ειρήνη και τη συμφιλίωση των λαών»

Αναφορικά με την επιλογή των Πρεσπών για την υπογραφή της συμφωνίας, ο Αλέξης Τσίπρας σημείωσε: «Ήταν δική μου ιδέα να πάμε στις Πρέσπες και επέμενα. Γνώρισα αυτήν την περιοχή σαν φοιτητής και εντυπωσιάστηκα από το φυσικό της περιβάλλον. Κυρίως, όμως, γιατί οι Πρέσπες είναι ένας τόπος που μέχρι τη συμφωνία μας, ήταν συνώνυμο του μίσους, του εμφυλίου σπαραγμού, της οδύνης και του πολέμου. Ήταν η λίμνη από την οποία πέρασε ο ηττημένος Δημοκρατικός Στρατός με βάρκες προς την τότε Γιουγκοσλαβία και Αλβανία. Ήταν βαριά φορτισμένη αυτή η περιοχή. Οι Πρέσπες από εδώ και στο εξής, και στους αιώνες, δεν θα συμβολίζουν τον πόλεμο, αλλά την ειρήνη και τη συμφιλίωση των λαών».

Η αποκάλυψη του Αλέξη Συμφωνία για τότε που «φρέναρε» η Συμφωνία των Πρεσπών

«Η σοφία αυτής της συμφωνίας είναι ότι τις προστατευτικές δικλίδες τις έβαλε προκαταρκτικά. Οι δικλίδες οι ουσιαστικές έχουν ήδη τεθεί. Καμία ενεργοποίηση του άρθρου 19 δεν θα μας σώσει, εάν δεν υφίσταται η ίδια η ύπαρξη της χώρας αυτής στο μέλλον, εάν δεν σεβαστεί τη συμφωνία. Θέλω να είμαι πολύ σκληρός σε αυτό. Τι έβαλε η συμφωνία; Συνταγματική αλλαγή. Αυτό ήταν κάτι εξαιρετικά δύσκολο προς την πλευρά του Ζόραν (σ.σ. Ζάεφ) να το υλοποιήσει. Και μάλλον πρέπει να σας αποκαλύψω κάτι ακόμη: Είχαμε φτάσει σε κάποιο σημείο που λέγαμε δεν βγαίνει, δεν προχωράμε. Και διακόπηκαν για δέκα ημέρες οι συνομιλίες. Γιατί μου είχε πει «δεν μπορώ, δεν μπορώ να αλλάξω το σύνταγμα». Και του είπα δεν μπορώ να κάνω πίσω από αυτό. Κάνε μια προσπάθεια, εάν δεν μπορείς, θα είμαστε πάλι φίλοι. Η φιλία μας θα μείνει, αλλά δεν θα προχωρήσουμε σε αυτήν την ιστορική συμφωνία».

«Το πρώτο ήταν το σύνταγμα», τόνισε ο κ. Τσίπρας και πρόσθεσε: «Το δεύτερο έχει να κάνει με το ότι δεν υπάρχει ευρωπαϊκή προοπτική. Άρα δεν υπάρχουν και ευρωπαϊκά κονδύλια στο τραπέζι. Το τρίτο είναι ότι ο Στόλτενμπεργκ είναι πάρα πολύ καθαρός στις δηλώσεις του σε σχέση με το ότι είναι προϋπόθεση της συμφωνίας. Και το τέταρτο, το οποίο το γνωρίζουν λίγοι, ακόμη και οι ΗΠΑ, ο πρόεδρος Μπάιντεν, υπέγραψε διάταγμα το οποίο επικυρώθηκε από το Κογκρέσο, που προβλέπει κυρώσεις ακόμη και ατομικές σε όποιους δεν θα τηρήσουν τη Συμφωνία των Πρεσπών. Οπότε, ελπίζω ότι ο νέος πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας, θα προσπαθήσει να τηρήσει τη συμφωνία και κάποια στιγμή θα εξοικειωθεί με μια πραγματικότητα. Ότι η συνταγματική ονομασία της χώρας είναι Βόρεια Μακεδονία. Αλλιώς, θα έχει πολύ μεγάλες δυσκολίες υπαρξιακού χαρακτήρα».

Τσίπρας: «Ανέλαβα το κόστος με τη Συμφωνία των Πρεσπών»

Αναφερόμενος στην εξωτερική πολιτική, μεταξύ άλλων επισήμανε: «Θα πρέπει να επενδύσουμε στον διάλογο. Προφανώς, μη παραγνωρίζοντας, ότι έχουμε δυσκολίες με τους γείτονές μας (εξ ανατολών) πολύ περισσότερες από αυτές που είχαμε με τους βόρειους γείτονές μας (τη Βόρεια Μακεδονία). Θα πρέπει να διατηρήσουμε τις κόκκινες γραμμές μας σταθερές σε ό,τι έχει να κάνει με τα κυριαρχικά μας δικαιώματα. Δεν πρέπει να χαρακτηρίζεται η πολιτική μας από την αναβλητικότητα.

Οπότε, επανερχόμενος στη Συμφωνία των Πρεσπών, αν δεν οικοδομηθεί αμοιβαία εμπιστοσύνη, με ακόμη περισσότερες πράξεις από την υπογραφή μιας συμφωνίας, δεν θα μπορέσομε να ενισχύσουμε τα οφέλη που μπορούμε να έχουμε».

«Τρία μνημόνια δεν κυρώθηκαν ποτέ από το Ελληνικό Κοινοβούλιο, παρότι ήταν προς όφελος της χώρας», τόνισε ο κ. Τσίπρας και κατηγόρησε τον κ. Μητσοτάκη ότι δεν το έκανε φοβούμενος την εσωκομματική αντιπολίτευση. Σε ερώτηση εάν το έκανε εκείνος σε περίπτωση που ήταν ξανά πρωθυπουργός, απάντησε: «Θα τα είχα φέρει εδώ και πάρα πολύ καιρό. Και δεν θα εξαρτούσα την εξωτερική μου πολιτική από τις εσωκομματικές αντιθέσεις. Εδώ ανέλαβα το κόστος με τη (σ.σ. μη) επανεκλογή μου με τη Συμφωνία των Πρεσπών. Δεν θα αναλάμβανα το κόστος απέναντι στην εσωκομματική αντιπολίτευση;».

Νωρίτερα, οι δύο πρώην πρωθυπουργοί βράβευσαν τον πρώην ειδικό διαμεσολαβητή του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς, ο οποίος απηύθυνε έκκληση σε όλους «να σεβαστούν τη Συμφωνία των Πρεσπών».

Τη συζήτηση για τη Συμφωνία των Πρεσπών, κατά την οποία θα μιλήσουν οι Αλέξης Τσίπρας και Ζόραν Ζάεφ, συντόνισε η δημοσιογράφος του Mega, Νίκη Λυμπεράκη.

omilia-tsipra-zaev-odeio-athinon-04_4fcff.jpg