Τσίπρας σε Μητσοτάκη: “Είστε ο μεγαλύτερος πολιτικός απατεώνας”

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, απαντώντας στον Κυριάκο Μητσοτάκη, δήλωσε κατά την ομιλία του ότι “τα εργασιακά ζητήματα είναι κρίσιμα όχι μόνο για τους εργαζόμενους αλλά και για την ανάπτυξη της οικονομίας και της κοινωνίας”.

“Δεν μπορούμε να έχουμε διατηρήσιμη ανάπτυξη αν δεν έχουμε δίκαιη ανάπτυξη και αν τα δικαιώματα των εργαζομένων δεν τηρούνται και δεν υπάρχει προοπτική για τους ίδιους”, είπε. “Ήδη έχουν διαψευστεί οι υποσχέσεις για ανάπτυξη της τάξης του 4%,. Η απορρύθμιση της αγοράς εργασίας, η άρση προστατευτικών διατάξεων για τους εργαζόμενους και τελικά η μείωση του μέσου μισθού”, είναι στον πυρήνα της αντίληψης της ΝΔ για την ανάπτυξη.

“Ο πρωθυπουργός ξεκίνησε με μια λαθροχειρία. Όντως κατέθεσα στοιχεία της ΕΡΓΑΝΗ. Είναι προφανές ότι η χώρα και η οικονομία βρίσκεται σε θετική τροχιά, όχι όμως αυτή που λέτε εσείς, καθώς σας διαψεύδει και η Κομισιόν, ακόμα και στον προϋπολογισμό που λέγατε 2,8 και είναι στο 2,4 και πέφτει τα επόμενα χρόνια. Η ανάπτυξη της οικονομίας θα έρθει μέσα από τη συρρίκνωση δικαιωμάτων εργασίας και τους μισθούς φτώχειας” είπε ο Αλ. Τσίπρας.

“Το τελευταίο τρίμηνο ήταν το χειρότερο από το 2013”

“Η ΕΡΓΑΝΗ αναφέρει ότι το τελευταίο τρίμηνο ήταν το χειρότερο από το 2013 με απώλεια 186.000 εργασίας. Και τον Αύγουστο είχατε ρεκόρ μερικής απασχόλησης και κάνατε και ρεκόρ απολύσεων 15ετίας. Αφήστε λοιπόν την καραμέλα και τα ψέματα που εξαπατήσατε τον ελληνικό λαό τάζοντάς του λαγούς με πετραχήλια, δουλειές για όλους. Δεν είδαμε αυτούς τους 7 μήνες ούτε τις μπουλντόζες στο Ελληνικό ούτε πολλές και καλές δουλειές. Κάντε βόλτες και στην αγορά, όχι μόνο εκδρομές. Στο τέλος τα νέα σας θα τα μαθαίνουμε από το TripAdvisor. Μιλήστε με εμπόρους και βιοτέχνες στα καταστήματα”, σχολίασε για να συνεχίσει:

“Παρά τις μεγαλοστομίες σας για την ανάπτυξη που ήρθε, η αγορά στενάζει. Πηγαίνετε να μιλήσετε μαζί τους. Οι ιδεολογικές μας διαφορές είναι πολλές. Ο πυρήνας της αντίληψής σας, των νεοφιλελεύθερων ιδεών είναι η κλασσική συνταγή της Θάτσερ και του Ρίγκαν, που επανήλθε στην κυρίαρχη αντίληψη και επικρατούσε και στα μνημόνια. Τι ήταν τα μνημόνια; Ήταν ακριβώς αυτό που πιστεύετε, αλλά σε μεγάλη δοσολογία. Αυτές οι συνταγές οδήγησαν στην αύξηση των ανισοτήτων την εκτόξευση της ανεργίας, στη δημιουργία της γενιάς των εργαζόμενων φτωχών”.

 “Πριν την έξοδο από τα μνημόνια η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ήταν υποχρεωμένη να είναι υπό τη διαρκή επιτήρηση των θεσμών αλλά σε διαρκή μάχη για επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων, δηλαδή, εναρμόνιση με το ευρωπαϊκό Δίκαιο. Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, παρά τους δεδομένους και μεγάλους περιορισμούς, επιχείρησε -και σε μεγάλο βαθμό πέτυχε- να σταματήσει τη πορεία καταστροφής και της αυτοτροφοδοτούμενης ύφεσης. Μειώσαμε την ανεργία κατά 10% και από το 2018 ξεκίνησε η αύξηση του μέσου μισθού”.

“Στη δική μας προοπτική δεν υπάρχει ανάπτυξη χωρίς τον εργαζόμενο στο επίκεντρο. Στη δική μας προοπτική δεν υπάρχει ευημερία χωρίς τη στήριξη των μισθών, χωρίς μια ρυθμισμένη αγορά εργασίας”, είπε, επιχειρώντας να εξηγήσει τις διαφορετικές προσεγγίσεις των δύο κομμάτων.

“Υποβαθμίσατε το ΣΕΠΕ. Διαβάστε άρθρο σχετικό του Φιλελεύθερου που δεν είναι ΣΥΡΙΖΑ. Φέρατε τροπολογία της τελευταίας στιγμής κατά παραγγελία του ΣΕΒ τον Αύγουστο, ένα χρόνο μας πίεζαν και δεν το κάναμε όπως την κατάργηση του βάσιμου λόγου απόλυσης των εργαζομένων και καταργήσατε τα μέτρα προστασίας των εργαζόμενων. Το νέο κόλπο για να παραβιάζετε η νομιμότητα είναι υπερεργολαβίες ή η ψεύτικες εργολαβίες. Προχωρήσατε στη διάλυση του θεσμού των συλλογικών διαπραγματεύσεων. Η Θάτσερ είναι εδώ στις καρδιές και στις ψυχές σας.

Καταργήσατε το δικαίωμα των εργαζόμενων στην προσφυγή στην διαιτησία.

Με μία υπουργική απόφαση στα κρυφά μειώσατε τα πρόστιμα για παραβιάσεις εργατικής νομοθεσίας και αυξήσατε το όριο των νόμιμων υπερωριών. Στην πραγματικότητα καλείτε τους εργοδότες να μην τηρούν τα ωράρια.

Μειώσατε δραστικά τον προϋπολογισμό για τα προγράμματα καταπολέμησης της ανεργίας.

Δεν ανανεώσατε το πρόγραμμα για την καταπολέμηση του brain drain με 5.000 εργαζόμενους νέους επιστήμονες που πρέπει να μείνουν στην χώρα και να έχουν μια δεύτερη ευκαιρία για να παραμείνουν στη χώρα. Η κυβέρνηση της ΝΔ αρνείται να συνεχίσει το πρόγραμμα κατά του brain drain που υλοποίησε ο ΣΥΡΙΖΑ για την εργασία 5.500 νέων επιστημόνων σε κρίσιμους τομείς του δημοσίου, οδηγώντας τους στην ανεργία και τη μετανάστευση”.

“Για πρώτη φορά έχουμε μαζικές απολύσεις, στις τράπεζες. Απολύθηκαν 24 εργαζόμενοι της Πειραιώς κατά παράβαση της συμφωνίας τους με την τράπεζα. Και στην Εθνική απολύθηκαν 50 εργαζόμενοι και ενοικιαζόμενοι εργαζόμενοι από τον Ιούλιο” είπε ακόμη ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

 “Κλείνω με το θέμα του κατώτατου μισθού. Κύριε Μητσοτάκη πρέπει να πάρετε μια ξεκάθαρη θέση. Εμείς μόλις βγήκαμε από τα μνημόνια προχωρήσαμε τη διαδικασία, με πολιτική βούληση. Καμία διάλυση δεν είδαμε στην οικονομία, όπως λέγατε, από την αύξηση του κατώτατου μισθού. Μας λέγατε ότι θα αυξήσετε κατά 8% τους μισθούς, αυτά λέγατε προεκλογικά. Δεσμευθείτε ότι θα αυξηθεί ο κατώτατος μισθός κατά 5,5%, διπλάσιο από το ρυθμό ανάπτυξης της ΑΕΠ όπως λέγατε. Για να δούμε ποιος είναι ψεύτης και ποιος όχι”.

Εμείς βγάλαμε τη χώρα από τα μνημόνια, κάναμε κάτι που εσείς ούτε στο όνειρό σας δεν είχατε δει, κ. Μητσοτάκη.

«Είσαστε κορυφαίος υπουργός της κυβέρνησης Σαμαρά όταν ο κ. Βρούτσης διέλυσε όλο το πλαίσιο των εργασιακών σχέσεων. Φέρατε τη χώρα σε μία πρωτοφανή ύφεση και το ΑΕΠ έχασε 25%. Εμείς βγάλαμε τη χώρα από τα μνημόνια, κάναμε κάτι που εσείς ούτε στο όνειρό σας δεν είχατε δει. Δεν έχετε τσίπα και ντροπή να διαψεύσετε ότι αντάλλαξα το Μακεδονικό με τις συντάξεις. Τότε ήταν μία προδοτική συμφωνία που τώρα όμως τηρείται και τιμάται.

Εσείς είσαστε ο μεγαλύτερος πολιτικός απατεώνας. Μας μιλάτε για πλεονάσματα όταν είχατε υπογράψει πλεονάσματα 4,5% και 4%. Αναρωτιέμαι ποιο άλλο κόμμα είχε την παρρησία και το θάρρος να πει ότι κάναμε κάτι λάθος, και τη χρεωκοπία την κάνατε σωστά, και τη μείωση του ΑΕΠ τα κάνατε σωστά, και τα θαλασσοδάνεια τα κάνατε σωστά, όλα τα κάνατε σωστά, συγχαρητήρια».

Σήμερα αντί για γαλάζιο ουρανό οι πολίτες βλέπουν σύννεφα παντού, είπε ο κ. Τσίπρας και έκανε αναφορά στο προσφυγικό λέγοντας ότι σύννεφα μαζεύονται στο προσφυγικό και κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι θυσιάζει τα νησιά του Αιγαίου «γιατί δεν μπορείτε να επιβάλλεται το αυτονόητο να μεταφέρετε πρόσφυγες στην ενδοχώρα». Υποστήριξε ότι ούτε στην οικονομία υπάρχει βελτίωση.