Υπόθεση Novartis: Μια βόμβα στην πολιτική ζωή με παραλήπτες τη Νέα Δημοκρατία και το Κινάλ

Του Νίκου Λακόπουλου

Oι δημοσκοπήσεις μετά τη Συμφωνία των Πρεσπών και τα συλλαλητήρια δεν έφεραν το ποθητό αποτέλεσμα για τη Νέα Δημοκρατία. Η κυβέρνηση τελικά δεν έπεσε, αν και προς στιγμήν ζήσαμε λίγο κλίμα Αποστασίας με την υποψία ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης άλλαξε τη θέση του κόμματός με σκοπό την να ανατρέψει την κυβέρνηση με την διάλυση της κυβερνητικής συνοχής.

Η πρόταση δυσπιστίας που φάνηκε ως γκάφα και η επείγουσα επιθυμία ΝΔ και Κινάλ για εκλογές πριν τον Αύγουστο -και την έξοδο από τα μνημόνια δεν είχε στόχο τη Συμφωνία των Πρεσπών. Κάποιοι επείγονται για εκλογές όχι για το μνημόνιο, αλλά πριν ασκηθούν διώξεις για την Υπόθεση Novaris.

Όλοι θυμούνται πως τα συλλαλητήρια ξέσπασαν όταν έσκασε η Υπόθεση Novartis, αν  και η άποψη των μέσων της αντιπολίτευσης είναι πως η Υπόθεση Novartis άνοιξε ακριβώς τη στιγμή που ξέσπαγαν τα συλλαλητήρια- για να τα σκεπάσει. Η τελευταία συζήτηση στη Βουλή, έγινε για την …Οικονομία, αλλά ο Κυριάκος Μητσοτάκης με μια μικρή ιστορία κατέληξε να πει -46 φορές! στον Αλέξη Τσίπρα “είσαι ψεύτης, ψεύτης, ψεύτης”.

Η συζήτηση έφερε στην επιφάνεια τις επαφές του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Κ. Φρουζή -της Novartis- τον οποίο όπως έλεγε “τον έχω δει δυο φορές στη ζωή μου σε μια περίοδο που δεν ήταν διευθύνων σύμβουλος στη Novartis γιατί είχε φύγει. Σε μια περίοδο που εγώ δεν είχα εκδηλώσει καν τη πρόθεσή μου να είμαι υποψήφιος πρόεδρος της ΝΔ». Ο Φρουζής όμως τον διέψευσε όταν αποκάλυψε πως είχε μια “κοινωνική επαφή” – με ένα δείπνο που παρέθεσε στην οικία του τον Σεπτέμβριο του έτους 2015″, όταν ήταν δηλαδή υποψήφιος για την προεδρία της Νέας Δημοκρατίας.

Ο πρωθυπουργός και ο ΣΥΡΙΖΑ με τις ανακοινώσεις του πήγαν την υπόθεση αυτή λίγο πιο πέρα μιλώντας για «γραμμάτια» που ξεπληρώνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης «καλύπτοντας» το σκάνδαλο και μιλώντας για «σκευωρία». Σχεδόν όλοι, από τον Μοσχοβισί, τον Τσίπρα, αλλά και τον Άδωνι Γεωργιάδη θυμήθηκαν τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη -φαβορί- που όμως τελικά δεν επανεξελέγη κάτω από περίεργες συνθήκες. Έχασε από το “αουτσάιντερ” που εμφανίστηκε από το πουθενά για να καταγράψει ένα μικρό ποσοστό στις δημοσκοπήσεις και προς γενική έκπληξη να πάρει τις εκλογές στο τέλος.

Τι συνέβη εκείνες τις μέρες; Στην αρχή χάλασαν τα μηχανήματα και οι εκλογές αναβλήθηκαν -την Κυριακή 22 Νοεμβρίου.Στελέχη της Νέας Δημοκρατίας ζητούν την αποχώρηση του “Βαγγέλη Μεϊμαράκη” και “της παρέας, αλλά και των διαφόρων βαρόνων της γαλάζιας παράταξης που εξευτέλισαν με το χειρότερο τρόπο την ιστορία 40 και πλέον ετών”. Οι ψηφοφόροι στήθηκαν στις κάλπες, οι εκλογές δεν έγιναν.

Για φιάσκο μίλησε ο Άδωνις Γεωργιάδης:  “Ο κ. Μεϊμαράκης που είχε αναλάβει τη διαδικασία οφείλει να παραιτηθεί” συμπλήρωσε ο έτερος υποψήφιος Τζιτζικώστας. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης πρότεινε μεταβατικό πρόεδρο την Μαριέττα Γιαννάκου. Τελικά οι εκλογές έγιναν κι ο Ευάγγελος Μεϊμαράκης στον πρώτο γύρο έλαβε 39,8% έναντι 28,5% του Κυριάκου Μητσοτάκη που ενισχύθηκε ξαφνικά από το 17% κι άφησε πίσω τον Απόστολο Τζιτζικώστα (20,4%) και του Άδωνι Γεωργιάδη (11,3%).

Η τελική νίκη ανήκει στον Αουτσάιντερ που το 2008 -όταν δημοσιεύτηκαν τιμολόγια της Siemens με το όνομά του- είχε πάντα μια εταιρεία να του εξοπλίσει τα γραφεία- δήλωσε αθώος. Όταν ρωτήθηκε δε πώς συνέβη κι είχε κι η Ντόρα εξοπλισμό από την ίδια εταιρεία απάντησε πως «δεν υπάρχουνε πολλές εταιρείες που να προμηθεύουν τηλεφωνικά κέντρα στην αγορά». Τελικά πλήρωσε 137.000 ευρώ εκ των υστέρων ώστε να μην είναι δώρα και κανείς δεν ασχολήθηκε με αυτή την υπόθεση ξανά, ώσπου διεκδίκησε καθαρός την ηγεσία του κόμματος και την πήρε με συνθήματα κατά της διαπλοκής και της οικογενειοκρατίας!

Η “τυπική” σχέση Μητσοτάκη με τον Φρουζή που εμφανίζεται την κρίσιμη στιγμή να βοηθά με δείπνα με επιχειρηματίες την διεκδίκηση της ηγεσίας της ΝΔ αναπόφευκτα συνδέει την Υπόθεση Novartis με άλλες υποθέσεις και ξυπνά μνήμες. Πολλοί ήδη θυμούνται την υπόθεση Siemens και πως η σύζυγος του μελλοντικού πρωθυπουργού  και ο Χριστοφοράκος αγόρασαν και οι δύο ακίνητα -μερικά ήταν …γειτονικά- στο νησί της Τήνου με διαφορά λίγων εβδομάδων από τον ίδιο πωλητή, ενώ τα αντίστοιχα συμβόλαια χειρίστηκε το ίδιο συμβολαιογραφικό γραφείο της Αθήνας.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, όταν ζήτησε από τον Αλέξη Τσίπρα να μην ασχολείται με την σύζυγό του γιατί είναι “ανανδρία” δεν απάντησε στην ερώτηση του πρωθυπουργού για την οφ σορ εταιρεία που χρηματοδοτεί συγκεκριμένη εφημερίδα και τις επιχειρηματικές δραστηριότητες της συζύγου του. Βρήκε κάποιο σκάνδαλο με συγγενή του πρωθυπουργού και τα δάνειά του -σε …αντίποινα, αλλά δεν έδωσε συνέχεια.

Την ίδια ώρα η ομιλία του Αλέξη Τσίπρα στη Βουλή άφησε την υπόνοια πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης καλύπτει τους φερόμενους νάχουν ανάμιξη υπουργούς γιατί αυτή η υπόθεση αφορά τον ίδιο. Γιατί προσπάθησε να κρύψει μια “τυπική” σχέση με τον Φρουζή; Και για ποιο λόγο ο τελευταίος οργανώνει δείπνα τη στιγμή που ο Μητσοτάκης διεκδικεί την ηγεσία της ΝΔ και γιατί ενισχύει την προεκλογική του εκστρατεία;

Οι επόμενες μέρες θα είναι πολύ κρίσιμες καθώς ο Κ. Φρουζής άλλαξε στάση μετά τον εντοπισμό του «αμαρτωλού» λογαριασμού του στην Ελβετία. Ένας συγγενής πολιτικού προσώπου αποτελεί το «βαθύ λαρύγγι», λένε πρόσφατα δημοσιεύματα στη Νέα Σελίδα, για το ξέπλυμα του μαύρου χρήματος που εισέπραττε  συγκεκριμένος πολιτικός. Αργά ή γρήγορα έρχονται διώξεις και κάποιοι ανησυχούν.

Ο Κ. Φρουζής δεν είπε τυχαία πως συναντήθηκε με τον Κυριάκο, όταν είχε ήδη ανακοινώσει ότι θάναι υποψήφιος -τον Σεπτέμβριο του 2015- ενώ ο πρόεδρος της ΝΔ δεν θυμάται καλά. Μένει να πει και πότε έγινε η δεύτερη συνάντηση.

Όταν τα κόμματα έδωσαν τα πορίσματά τους για την Υπόθεση Novartis: η Δημοκρατική Συμπαράταξη πρώτη έσπευσε να μιλήσει  για “την εικόνα της σκευωρίας και των κατασκευασμένων κατηγοριών εναντίον των πολιτικών αντιπάλων της κυβέρνησης». Η ΔΗΣΥ μάλλον βιάστηκε να βγάλει απόφαση για σκευωρία, προτού γίνει καν η έρευνα τασσόμενη στο πλευρό της Νέας Δημοκρατίας, αν και σκάνδαλο υπήρξε, όπως όλοι δέχονται. 

H Nέα Δημοκρατία κατέληξε αμέσως στο συμπέρασμα ότι δεν υφίσταται η παραμικρή εμπλοκή των δέκα πολιτικών προσώπων και ότι δεν υπάρχουν καν ενδείξεις για κάτι αξιόποινο.  «Η Προανακριτική Επιτροπή κατέστη οργανικό μέρος της εξυφανθείσας από την Κυβέρνηση σκευωρίας για τη σπίλωση των πολιτικών αντιπάλων της κυβέρνησης» είχε πει.

Τα δύο κόμματα επέλεξαν να υπερασπισθούν τα στελέχη τους που κατηγορούνται- πριν ολοκληρωθεί ο έλεγχος. Την ώρα που φιλοκυβερνητικές εφημερίδες προαναγγέλλουν μπαράζ διώξεων μέσα στο καλοκαίρι η Φώφη Γεννηματά ζητά εκλογές τον Ιούνιο, αν και είχε στείλει επιστολή στον πρωθυπουργό για τη συνταγματική αναθεώρηση. Αν γίνουν εκλογές πώς θα γίνει η συνταγματική αναθεώρηση; Και τι σημαίνει το να μη γίνει η συνταγματική αναθεώρηση;

Η συζήτηση για την συνταγματική αναθεώρηση για την οποία επείγεται η κυβέρνηση έχει άμεση σχέση με την Υπόθεση Novartis, όσο και με την πρόσφατη αποχώρηση του Ποταμιού από το Κινάλ.  Το θέμα είναι βέβαια η παραγραφή των αδικημάτων με το νόμο περί ευθύνης υπουργών. Οι αναγωγές στο Βρώμικο 89 είναι αναπόφευκτες μόνο που η υπόθεση αυτή αφορά την αντιπολίτευση κι όχι την κυβέρνηση.

Φαίνεται πώς στη σκευωρία αυτή συμμετείχε και το …FBI -που ορισμένα δημοσιεύματα φέρουν να έχει στοιχεία που εμπλέκουν συγγενικά πρόσωπα πρώην πρωθυπουργού με περίεργους λογαριασμούς.  Η έρευνα οδηγεί και σε νέα πρόσωπα με απρόσμενα ευρήματα από τα … Panama και τα Paradise Papers, στα οποία εμφανίζονται τα ίδια πρόσωπα που είχαν εντοπιστεί και στη Λίστα Λαγκάρντ.

Η ταύτιση των δυο κομμάτων της αντιπολίτευσης με την θεωρία της σκευωρίας -αφού δεν υπάρχουν στοιχεία- θα φέρει σε δύσκολη θέση τους ηγέτες τους αν υπάρξουν όχι μόνο ενδείξεις, αλλά και βίντεο, καταθέσεις, μαρτυρίες – που θα προκαλέσουν σεισμό- μέσα στα ίδια τα κόμματα.

Φαίνεται πως κάποιοι εντός και εκτός Ελλάδας συνωμότησαν ακόμα και για ένα πρωθυπουργό σαράντα ημερών, για πρόσωπα δύο κομμάτων, φαντάστηκαν βαλίτσες ή κατασκεύασαν στοιχεία- σε ένα υπαρκτό σκάνδαλο- διακινδυνεύοντας ότι θα βρεθούν οι ίδιοι κατηγορούμενοι.  Ή πως κάποιοι γνωρίζουν πιο πολλά από όσα γνωρίζουμε και κυρίως πως δεν έχουν έρθει «όλα στο φως».

Η Υπόθεση Novartis συνδέει τα δύο κόμματα και την επιθυμία τους για άμεσες εκλογές. Κάποιοι θα βρεθούνε στη φυλακή, αλλά δεν ξέρουμε αν είναι αυτοί που κατηγορούνται ή οι «ψευδομάρτυρες, οι κουκουλοφόροι, ίσως και νέα πρόσωπα που θα μας κάνουν να εκπλαγούμε. Ίσως αυτό να είναι το μυστικό που κρύβει η παλιότερη δήλωση του πρωθυπουργού στη Βουλή:

“Πάντως μην αγχώνεστε. Διότι οι εκλογές θα γίνουν στην ώρα τους, στη καθορισμένη από το Σύνταγμα ημερομηνία τον Σεπτέμβριο του 2019 και μέχρι τότε δεν θα υπάρχει σκανδαλολογία.Θα υπάρχουν συγκεκριμένες αποδείξεις και θα έχει ολοκληρωθεί η έρευνα. Και οι αθώοι θα είναι αθώοι και οι ένοχοι θα πληρώσουν τις ευθύνες τους, κύριε Μητσοτάκη”.