Ερωτηματικά για το περιεχόμενο της συμφωνίας ανάμεσα στη Φώφη Γεννηματά και τον Γ. Παπανδρέου προκαλεί η εκ νέου ανάδειξη του δευτέρου στην προεδρία της Σοσιαλιστικής Διεθνούς.
Από μόνο του το αξίωμα δεν έχει καμία σημασία, καθώς η συγκεκριμένη οργάνωση είναι από χρόνια αναξιόπιστη και περιθωριακή. Η παραμονή του πρώην Πρωθυπουργού στην ηγεσία της όμως δημιουργεί υπόνοιες για πλευρές τις συμφωνίας του με τη Φώτη που δεν ανακοινώθηκαν.
Το πρώτο ερώτημα είναι εκ μέρους ποιου κόμματος προτάθηκε ο Γ. Παπανδρέου καθώς μέλος της Διεθνούς δεν είναι το δικό του “Κίνημα”, αλλά το ΠΑΣΟΚ.
Πολλοί ισχυρίζονται ότι μέρος της συμφωνίας ήταν να τον προτείνει το ΠΑΣΟΚ που έχει δικαίωμα και ο ίδιος σε αντάλλαγμα να μην αμφισβητήσει την προεδρία της Φώφης Γεννηματά στο νέο σχήμα που προετοιμάζει.
Σ’ αυτή την περίπτωση όμως τίθεται θέμα για το ποσό των 30.000 ευρώ που απαιτούνται -κατά τις εκτιμήσεις- για τη συνδρομή και την κατάθεση της υποψηφιότητας. Εφόσον τα κατέβαλε το ΠΑΣΟΚ η ηγεσία του είναι εκτεθειμένη, αφού δε καλύπτει στοιχειώδεις δαπάνες λειτουργίας του κόμματος.
Δηλαδή το ΠΑΣΟΚ πλήρωσε για υποψήφιο άλλου κόμματος, απο λεφτά που δεν έχει.
Σε ό,τι αφορά τις επιπτώσεις της συμφωνίας στα κομματικά θέματα αναμένεται αναταραχή όταν επιβεβαιωθεί ότι δεν πρόκειται να υπάρξει εκλογή ηγεσίας αλλά θα παραμείνει η Γεννηματά με την εντολή που πήρε από …άλλο κόμμα- ήτοι από το ΠΑΣΟΚ που θα διαλυθεί για να ενταχθούν οι δυνάμεις του στο νέο σχήμα.
Προβλήματα υπάρχουν και στο εσωτερικό του σχηματισμού με τον οποίο ο Παπανδρέου απέτυχε να μπει στη Βουλή όταν διέσπασε το ΠΑΣΟΚ. Ένα μέρος όσων τον ακολουθούν θεωρούν ότι πρέπει να είναι υποψήφιος για την ηγεσία της Δημοκρατικής Συμπαράταξης. Άλλοι όμως προτείνουν να προσπαθήσουν να εκλέξουν με τα ψηφοδέλτια της όσους περισσότερους βουλευτές μπορούν και την επομένη των εκλογών να αποχωρήσουν και να επανασυστήσουν το δικό του κόμμα υπό τον Παπανδρέου- ήτοι μια νέα διάσπαση.