Γιάννης Ραγκούσης: Κηπουρός πυροβολεί αρχηγό κόμματος

Του Νίκου Γαλάτη

«Αγαπητή Φώφη, απαντώντας στην ανακοίνωσή σου θα ήθελα σε παρακαλώ να κατανοήσεις ότι δεν συμπεριφέρομαι ως στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά ως μέλος της ΚΠΕ του ΚΙΝΑΛ-στο οποίο παραμένω- ο οποίος απλώς αρνούμαι να με καταστήσεις κι εμένα υπάλληλο του κ. Βαγγέλη Μαρινάκη κι υπεργολάβο του κ. Κυριάκου Μητσοτάκη».

Φοβερά πράγματα συμβαίνουν -χάριν της …ενότητας του Κινάλ- λίγες μέρες αφότου το Ποτάμι πήρε τις έδρες του και αποχώρησε. Ο Γιάννης Ραγκούσης αυτή τη φορά έκανε πολύ θόρυβο για να τον προσέξουν και πετάχτηκε πάλι εκεί που δεν τον σπέρνουν πυροβολώντας στην αυλή της Φώφης. Είχε πει ήδη από την αρχή πως η πρόεδρος του Κινήματος «δεν έχει λευκή επιταγή» κι ότι πήρε μόνο 42% στις εσωκομματικές εκλογές. “Ένα 58% δεν την ψήφισε».

Η αλήθεια είναι πως κι ο ίδιος δεν πήγε καθόλου καλά στις εσωκομματικές εκλογές όπου πήρε 4.162 ψήφους (2,39%) -ξεπερνώντας τον Πόντα 924 ψήφοι (0,53%) και τον Τζιώτη …343 ψήφοι (0,20%)- που ήταν επίσης υποψήφιοι ηγέτες του νέου φορέα. Η Φώφη Γεννηματά τον άφησε απέξω από τα όργανα και ο Ραγκούσης άρχισε το πόλεμο.

«Το Κίνημα Αλλαγής στα χέρια της κ. Γεννηματά έχει καταντήσει ένα μονοψήφιο και μικρό κόμμα”. “Η κ. Γεννηματά έχει ενσωματωθεί πλήρως στη στρατηγική Μητσοτάκη. Λέει όχι στο Σκοπιανό την ώρα που λέει όχι ο κ. Μητσοτάκης. Λέει τώρα εκλογές την ώρα που λέει τώρα εκλογές ο κ. Μητσοτάκης. Είπε όχι στην απλή αναλογική την ώρα που είπε όχι ο κ. Μητσοτάκης, και είπε ότι η υπόθεση της Novartis είναι σκευωρία, αυτό που λέει και ο κ. Μητσοτάκης».

Όλα αυτά μπορούν να είναι ανεκτά, αλλά όταν ένα στέλεχος της Κεντρικής Επιτροπής λέει για ένα αρχηγό ότι είναι υπάλληλος του Μαρινάκη, τα πράγματα ξεπερνούν κάθε όριο. Αστραπιαία ο εκπρόσωπος Παύλος Χρηστίδης σχολίασε πως «δεν ασχολούμαστε με τον κ. Ραγκούση όπως και εκείνος δεν ασχολείται με το Κίνημα Αλλαγής. Έχει κάνει την επιλογή του και συμπεριφέρεται ως στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ». Θα τον διαγράψουνε; “Eίναι εδώ και καιρό εκτός κόμματος» -δεν υπάρχει λόγος έλεγαν πηγές του κινήματος.

Αν και πρόσφατα σε εκδήλωση που οργάνωσε βρέθηκαν μαζί του στελέχη όπως ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, ο πανταχού παρών Νίκος Παππάς, ο Δημήτρης Παπαδημούλης και άλλοι- σε ένα πάνελ όμως που συμμετείχαν ο Νίκος Μουζέλης και ο Γιώργος Σωτηρέλης- στον ΣΥΡΙΖΑ όσο κι αν θέλουν έχουν πρόβλημα να συνεργασθούν με ένα “κηπουρό” του Γιώργου Παπανδρέου.

Η άποψη του Γιάννη Ραγκούση για συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ –“ή θα επιστρέψουμε στη συντελεσμένη προοδευτική παράταξη και θα αναγεννηθούμε ή θα σβήσουμε”- είναι βέβαια αντίθετη με παλιότερη εκτίμηση για τον Αλέξη Τσίπρα ότι είναι ο χειρότερος πρωθυπουργός της μεταπολίτευσης, αλλά τα πράγματα αλλάζουν.

“Στις μεταμνημονιακές συνθήκες, όταν θα έχει αντικειμενικά αρθεί η κατάσταση έκτακτης εθνικής ανάγκης, οποιαδήποτε νέα κυβερνητική συνεργασία με τη ΝΔ θα είναι προδοσία της προοδευτικής παράταξης. Θα είναι απόδειξη εξάρτησης από τη μεταπρατική ολιγαρχία» είπε ο πρόσφατα το επικεφαλής του σχήματος ‘Επόμενη Ελλάδα”.

Με το σχήμα αυτό συμπορεύτηκε αρχικά με την Ώρα Αποφάσεων- που το ένα μέρος της φαίνεται πως έκλεισε με τον Μητσοτάκη στο μηχανισμό του οποίου εντάχθηκε ο διευθυντής του Δικτύου, της  Άννας Διαμαντοπούλου, Γ. Μαστρογεωργίου. Ο Γιάννης Ραγκούσης, υπουργός του ΠΑΣΟΚ και στην κυβέρνηση Παπαδήμου, εκπρόσωπος τύπου ένα διάστημα του ΠΑΣΟΚ έχει ως θετικό έργο νομοσχέδια για την χορήγηση ιθαγένειας ή την Διαύγεια και την αποχώρησή του συγκρουόμενος με τον Βενιζέλο για την Λίστα Λαγκάρντ, αλλά ο τίτλος του “Αρχικηπουρού” τον συνοδεύει ως διακριτό πρόσωπο ενός πολιτικού κατεστημένου- που ο ΣΥΡΙΖΑ αποφεύγει- μαζί με το στίγμα του …περιπλανώμενου πολιτικού τυχοδιώκτη που επιχειρεί να συνεχίσει την πολιτική του καριέρα.

Οι βαριές εκφράσεις σε βάρος της Προέδρου του Κινάλ και η πλειοδοσία σε αντιμητσοτακισμό δείχνουν μεγάλη προθυμία για συνεργασία στην οποία ο Γιάννης Ραγκούσης φαίνεται να θέτει και όρους: “Αν ο πρωθυπουργός και ο κυβερνητικός ΣΥΡΙΖΑ δεν τα παρατήσουν τελευταία στιγμή, αν αντέξουν και δεν δραπετεύσουν από τις εθνικές και ιστορικές τους ευθύνες και αυτοί, και αν παράλληλα αναλάβουν επίσημες πρωτοβουλίες για διάλογο και σύγκλιση με άλλες προοδευτικές δυνάμεις μέσα στις οποίες αυτονόητο είναι πως δεν συγκαταλέγονται οι ΑΝΕΛ ή η ΝΔ, τότε ναι, η προσωπική μου άποψη είναι πως πρέπει να ανταποκριθούμε θετικά».

Το ερώτημα -που θα απαντηθεί σύντομα- είναι αν θα τον καλέσουνε και ποιοι θα ανταποκριθούν από τους 4.000 ψηφοφόρους του. Υπάρχουν βέβαια και ορισμένα πρακτικά προβλήματα: αφού είναι μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΙΝΑΛ κι αφού δεν τον διαγράφουνε -γιατί θεωρούν ότι έφυγε- θάχουμε νέα δράματα.

“Πώς να με δείτε στον ΣΥΡΙΖΑ; Είμαι και παραμένω στο Κίνημα Αλλαγής” είπε πρόσφατα για να του απαντήσει ο συνήθης θυροφύλακας του κόμματος Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος: “Με ρωτάτε γιατί δεν διαγράφουμε τον Γιάννη της Πάρου! Η απάντηση είναι ότι δεν έχουμε το δικαίωμα να διαγράφουμε στελέχη των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ!”