Κ. Σημίτης: Οι προφητείες του, η ειλικρίνεια που υποσχέθηκε και η σιωπή

Του Νίκου Λακόπουλου

Αν και πολλοί πιστεύουν πως για όλα αυτά φταίει ο Κώστας Καραμανλής κι άλλοι πως ξεκίνησαν όλα από τον Ανδρέα Παπανδρέου, το πρόσωπο που κρίνεται αυτές τις μέρες ιστορικά είναι ένα πρόσωπο που λέει πως όλα άρχισαν μετά το 2004. Ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης.

Η αλήθεια είναι πως το 2004 αρχίζει να φαίνεται η πορεία της Ελλάδας προς τα  κάτω. Η Ελλάδα φαίνεται πως αγόρασε ένα ακριβό φόρεμα που δεν είχε να το πληρώσει. Η «Ισχυρή Ελλάδα» όμως βυθίστηκε με το πλοίο «Σάμινα», με ογδόντα νεκρούς, το 2000.

Ήταν μια ήσυχη μέρα. Δεν υπήρχαν ούτε μποφόρ ούτε τρικυμία. Η θάλασσα του Αιγαίου ήταν λάδι όταν το πλοίο έπεσε έξω από το λιμάνι σε βράχο. Ο καπετάνιος έβλεπε το ματς του Παναθηναϊκού. Κι ο λοστρόμος έβλεπε το ματς. Δύο μήνες μετά ο υπεύθυνος της πλοιοκτήτριας εταιρείας ύστερα από κατανάλωση αλκοόλ πλησιάζει στο παράθυρο του γραφείου του στον έκτο όροφο στον Πειραιά. Θα πετάξει πρώτα τα παπούτσια του για να απομακρυνθούν οι περαστικοί και θα πέσει στο κενό. Μάλλον κανένας δε θυμάται πια τον Παντελή Σφηνιά.

Στην πραγματικότητα όλα άρχισαν τον Νοέμβρη του 1994 όταν η Βάσω Παπανδρέου μαγείρεψε στο σπίτι της στο Χαλάνδρι κοτόπουλο μιλανέζ με αγκινάρες και σπανακόπιτα στο «Δείπνο των 4»για τον Παρασκευά Αυγερινό, τον Θόδωρο Πάγκαλο και τον Κώστα Σημίτη. Ο «μη πατροκτόνος» Κώστας Λαλιώτης δε θα πάει τελικά με αποτέλεσμα τώρα να είναι …βιοκαλλιεργητής στα Δολιανά, αν και το 2000, έλεγε πως θα ήταν έτοιμος ηγέτης.

Ο καθηγητής με τις λαμπρές σπουδές στη Δυτική Γερμανία και στο London School Of Economics έχει υπάρξει «βομβιστής» στη διάρκεια της χούντας. Το 1979, όταν ο Ανδρέας κατακεραύνωνε τα μονοπώλια της Ευρώπης με μια αφίσα με το χάρτη της Ελλάδας που έγραφε «ΠΩΛΕΙΤΑΙ», ο καθηγητής κυκλοφόρησε μια άλλη αφίσα που έλεγε: «Όχι στην ΕΟΚ των μονοπωλίων. Ναι στην Ευρώπη των Λαών».

Μέρες που είναι καθώς ο Άκης αποφυλακίστηκε πολλοί θυμούνται πως ο Σημίτης τον κέρδισε με έξι ψήφους διαφορά. Αρμάδες στόλου κατεβαίνουν το Αιγαίο κι η ειρήνη κρέμεται σε μια βραχονησίδα στον ιστό της ελληνικής σημαίας, όπου κάποιοι έχουν ανεβάσει μια τουρκική.

Η Ελλάδα όχι μόνο ανήκει στο ΝΑΤΟ, αλλά η κυβέρνηση ευχαριστεί και τους Αμερικανούς γι’ αυτό. Η Ελλάδα μπαίνει στο ευρώ. Δε θα ξανακούσουμε πια το παλιό σύνθημα του ΠΑΣΟΚ «Ελλάδα-Κύπρος-Παλαιστίνη, Αμερικανός δε θα μείνει».

Ήδη σε μια προφητική του ομιλία ο Ανδρέας Παπανδρέου είχε μιλήσει για τους κινδύνους για τη δημοκρατία και τον ευρωπαϊκό νότο βλέποντας πως είναι πιθανότερο αντί για μια ευρωπαϊκή Γερμανία να έχουμε μια γερμανική Ευρώπη.Το ερώτημα είναι αν υπάρχει τίποτα που να μιλάει για Γερμανούς. Η «Ισχυρή Ελλάδα» του Κώστα Σημίτη πάντως σαν ποτάμι ήρθε κι έφυγε και το ερώτημα είναι αν φταίνε γι΄αυτό -μόνο- ο Αλογοσκούφης και ο Καραμανλής.

Η ιστορική έρευνα μπορεί να αποκαλύψει πως και το πανίσχυρο σοσιαλιστικό κόμμα τέλειωσε εκείνες τις μέρες κι όχι όταν το παρέλαβε ο “Γιωργάκης”. Ήταν ήδη πτώμα. Καθόλου τυχαία το Σκάνδαλο του Χρηματιστηρίου συμβαίνει όταν ένα πρωτοπαλίκαρο του Σημίτη θα δώσει και τον ορισμό του ελληνικού πασοκικού σοσιαλισμού: «Σοσιαλισμός είναι να επιδιώκεις την ατομική σου ευημερία». 

Ο Κώστας Σημίτης παραιτήθηκε χωρίς να χάσει τις εκλογές κι έδωσε την σκυτάλη στον Γιώργο Παπανδρέου- που αφού μεσολάβησε ο Καραμανλής και η κρίση- οδήγησε την Ελλάδα στα μνημόνια. Το ΠΑΣΟΚ έπεσε στο 13% -κι αργότερα στο 4%. “Κακώς” είπε κάποτε ο Σημίτης. ‘Δεν έπρεπε να πάμε σε μνημόνια”. Προφανώς μιλούσε ο οικονομολόγος -που εξαφανίστηκε διακριτικά για να εμφανιστεί ως προφήτης αραιά και που όπως τον περασμένο Μάιο στο Βήμα:

“Η ελληνική άποψη της άμεσης τακτοποίησης του προβλήματος το αργότερο μέχρι τον Αύγουστο δεν πρόκειται να γίνει δεκτή από τους εταίρους μας. Κατά τη συλλογιστική τους, η μείωση του χρέους θα συνδέεται οπωσδήποτε με όρους, ώστε η Ελλάδα να έχει μόνιμο κίνητρο και συνεχή πίεση για την αποπληρωμή του ποσού που οφείλει”.

Όλο και περισσότερο ο πρώην πρωθυπουργός του ευρώ εμφανίζεται και μιλάει με προφητείες σαν τον Πάτερ Κοσμά. Ο σοφός καθηγητής έσπευσε να προεξοφλήσει πως οι εταίροι δεν θα κάνουν δεκτή την τακτοποίηση του θέματος από τους εταίρους μέχρι τον Αύγουστο.

Στο άρθρο υπήρχε μια φράση που αφορούσε το άλλο θέμα των ημερών: “Δίνουμε επί χρόνια μάχη για το όνομα των Σκοπίων και χάνουμε μια μεγάλη ευκαιρία να γίνουμε εμείς πρωταγωνιστές στην οικονομική εξέλιξη των Βαλκανίων”.

Φαίνεται πως τον γρίφο ξαφνικά τον θυμήθηκε ο Νίκος Φίλης, πρώην υπουργός: “Αν υπάρχει κάποιος που έχει… λάμψει δια της απουσίας του στον δημόσιο διάλογο για το Μακεδονικό και τη «συμφωνία των Πρεσπών», αυτός δεν είναι άλλος από τον Κώστα Σημίτη” είπε.

Όλοι θυμούνται πως χαρακτήρισε “παραμύθι» ότι από τον Αύγουστο του 2018 η Ελλάδα θα μπορεί να υλοποιήσει το δικό της πρόγραμμα και θα σταματήσει η λιτότητα -μιλώντας στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών. Nα θυμίσουμε πως χαρακτήρισε «σωστή» την πρόταση του διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος, Γιάννη Στουρνάρα, για προληπτική πιστωτική γραμμή:

Η Ελλάδα στις αγορές θα βρει δάνεια με υψηλά επιτόκια, 4%, 6%, ίσως και υψηλότερα, και άρα, σύντομα θα αναγκαστεί να προσφύγει στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας, από τον οποίο θα επιβληθούν νέοι όροι στην οικονομική πολιτική της χώρας».

Εδώ ισχύει το ένας προφήτης, μα τι προφήτης! “Χρειάζεται ειλικρίνεια απέναντι στους πολίτες” είπε πρόσφατα. Μια ειλικρίνεια που ο Κώστας Σημίτης, ο Ευρωπαίος, πρέπει να επιδείξει όχι μόνο στα δυο καυτά θέματα των ημερών, αλλά και στην πορεία του Κινήματος Αλλαγής για το οποίο κάποτε είχε πει -πάλι προφητικά:

“Το συνέδριο του ΠαΣοΚ θα πρέπει να αντιμετωπίσει με ριζοσπαστικό τρόπο την κατάσταση. Αν ακολουθήσει την πάγια πρακτική, δηλαδή την κατανομή των θέσεων και εξουσιών και τη συνέχιση της ρουτίνας της κομματικής δουλειάς, θα επιταχύνει τη μετατροπή του κόμματος σε μια περιθωριακή ομάδα”.

Ωραία τα είπε πάλι. Άραγε το Κινάλ μπόρεσε να συσπειρώσει το σύνολο της Κεντροαριστεράς, όπως έλεγε ή μετατρέπεται σε “περιθωριακή ομάδα”; Ποια είναι η άποψή του τη Συμφωνία των Πρεσπών και πως βλέπει τις θέσεις του Κινάλ για το θέμα; Τελικά μήπως έκανε λάθος; Η ειλικρίνεια δεν επιδεικνύεται με σιωπή.

Ο Κώστας Σημίτης θα παραβρεθεί σήμερα σε ένα μικρό χάπενινγκ από τον ηθοποιό Σίλα Σεραφείμ με θέμα αξιοκρατία και δημοκρατία, όπου συμμετέχει και ο Νίκος Φίλης. Ίσως βρει χρόνο να πάρει δημόσια θέση τόσο για την συμφωνία με τους εταίρους όσο και για τη “Συμφωνία των Πρεσπών “όπου χάναμε επί χρόνια την μάχη και χάναμε την ευκαιρία να γίνουμε πρωταγωνιστές των Βαλκανίων”.

Ο προφήτης μπορεί να μιλάει όταν θέλει. Ο πολιτικός όταν πρέπει.