Η Ζίμενς μοντέλο για τη Νοβάρτις: στρίβειν δια της παραγραφής – Έκαψαν την αθώωση του Τσουκάτου για να μην λογοδοτήσει ο Σημίτης

Του Γ. Λακόπουλου

Κυκλοφορεί από μέρες. Το προκλητικό ύφος του Ανδρέα Λοβέρδου μετά την εισαγγελική παραγγελία για δίωξή του με το αδίκημα του χρηματισμού, οφείλεται στις διαβεβαιώσεις που έλαβε ότι δεν θα φτάσει ποτέ στο εδώλιο, λόγω παραγραφής.

Αν είναι ακριβές, ποιος μπορεί να δίνει τέτοιες διαβεβαιώσεις; Μια απόφαση για το προηγηθέν σκάνδαλο της Ζίμενς βάζει σε υπόνοιες για πολλά.

Οι βασικοί ένοχοι για εκείνο το σκάνδαλο διέφυγαν- μαζί με τον  Χριστοφοράκο. Παρότι υπάρχει επιβεβαίωση ότι η γερμανική εταιρία λάδωσε πολιτικούς στην  Ελλάδα, δεν θα μάθουμε ποτέ ποιοι ήταν.

Η μόνη δίκη που έγινε, με καθυστέρηση, ήταν για δευτερεύοντα θέματα. Χωρίς κανέναν από τους πρωταγωνιστές του σκανδάλου βεβαίως παρόντα.

 Σε αυτή τη δίκη  το πολιτικό ενδιαφέρον περιορίσθηκε στο περίφημο ένα εκατομμύριο μάρκα που έστειλε στο ΠΑΣΟΚ ο Χριστοφοράκος.

Ο Θόδωρος Τσουκάτος – δεξί χέρι του Κ. Σημίτη εκείνη την εποχή- απέδειξε με μάρτυρες στο δικαστήριο ότι τα λεφτά προορίζονταν για το κομματικό ταμείο και εκεί κατέληξαν. Και δεν ήταν τα μοναδικά.

 Η πιθανολογούμενη απόφαση του δικαστηρίου για αθώωση του Τσουκάτου- για τον οποίο δεν βρήκε μια λέξη συμπάθειας ο Σημίτης, παρότι του όφειλε πολλά- αυτομάτως θα έθετε ένα ερώτημα: γιατί έστελνε λεφτά στο ΠΑΣΟΚ ο Χριστοφοράκος;  

Ο αρμόδιος να απαντήσει θα ήταν φυσικά ο πρόεδρός του, ο  Κ.  Σημίτης-  του οποίου ο γραμματέας του υπουργικού Συμβουλίου έχει ήδη καταδικαστεί για μπαξίσι από τη  Ζίμενς.

 Η ιδέα να τραβηχτεί στον ανακριτή ο Σημίτης για οτιδήποτε- εδώ δεν αναλαμβάνει την ευθύνη για τις κυβερνήσεις του- οδηγεί πολλούς στη δημιουργία τείχους ασφάλειας -και έχουν τους λόγους τους.  Αλλά αυτά τη  φορά δεν είχε οδό διαφυγής: όφειλε απαντήσεις.

 Και όμως είχε, γιατί εδώ είναι Βαλκάνια. Το σύστημα που προστατεύει  τον πρώην Πρωθυπουργό δημιούργησε συνθήκες για απόφαση παραγραφής. Στην περίπτωση Τσουκάτου όμως αυτό του στέρησε  το δικαίωμα της αθώωσης που του ανήκε, όπως φάνηκε στη δίκη. Όλοι περίμεναν να απαλλαγεί πανηγυρικά.

Συμπεριελήφθη όμως στο πακέτο… παραγραφής.  Μετά από 11 χρόνια ταλαιπωρίας και ενώ κανείς δεν μπορεί να πει το παραμικρό για ενοχή του πήρε…παραγραφή- που δεν ζητούσε.  Έστω κι έτσι έληξε η περιπέτειά του. Αλλά δεν έληξε το θέμα που αφορά τον Σημίτη.

Δεν υπάρχει καταδίκη του Τσουκάτου-που δεν μπορούσε να υπάρχει- αλλά δεν υπάρχει ούτε η αθώωση που ήταν εμφανής. Άρα δεν υπάρχει και λόγος να ερωτηθεί ο Σημίτης. 

Όλα ωραία και καλά και ανησυχία μηδέν για όσους ενδεχομένως πιαστούν στα δίκτυα των εισαγγελέων και για τη Νοβάρτις. Έρχεται η παραγραφή.

Άλλωστε στη Νοβάρτις δεν υπάρχει ίχνος σκανδάλου. Το είπε ο Φρουζής. Και το επιβεβαιώνει και ο Στουρνάρας. Ίσως εκτός από παραγραφή θα χρειαστεί να ζητήσει η  Δικαιοσύνη και συγγνώμη, που έκανε τη δουλειά της. Για μια τουλάχιστον περίπτωση το αξίωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. 

Ελλάς το μεγαλείο σου…