Το Κιν. Αλ ως φάρσα και η ΔηΣυ ως πλάκα  

Eιδικού Συνεργάτη

Έφτασαν τρία μεγάλα θέματα, που προέκυψαν τον ένα μετά το άλλο μέσα σε λίγες μέρες, για να εξαφανιστούν από τον πολιτικό χάρτη το λεγόμενο «Κίνημα Αλλαγής» και η «Δημοκρατική Συμπαράταξη».

Τα συλλαλητήρια για το «Μακεδονικό», το σκάνδαλο Novartis και η κρίση στο Αιγαίο με την Τουρκία, οδήγησαν στην επαναφορά του λογότυπου του ΠΑΣΟΚ και του εκλογικά εξαερωμένου Ποταμιού. Όσοι παρακολουθούν στοιχειωδώς τις δημόσιες ανακοινώσεις των κομμάτων, διαπιστώνουν ότι από τότε που ξέσπασαν τα ζητήματα αυτά, δεν υπήρξαν ανακοινώσεις ούτε του Κιν.Αλ ούτε της ΔηΣυ.

Τι συνέβη;

Το πιο απλό πράγμα του κόσμου. Είναι αδύνατο να συνεννοηθούν μεταξύ τους τα διάφορα κόμματα και γκρουπούσκουλα που παριστάνουν τα κόμματα μέσα στη ΔηΣυ και το Κιν.Αλ, για το παραμικρό θέμα.

Το ρόλο της διάσπασης του «αβάπτιστου της Φώφης», ανέλαβε ο γνωστός για τους ατέλειωτους πολιτικούς τυχοδιωκτισμούς του Σταύρος Θεοδωράκης, για να ακολουθήσουν και οι υπόλοιποι –ΚΙΔΗΣΟ,ΔΗΜΑΡ κλπ-, ο καθένας με τον τρόπο του και όπως μπορούσε.

Ο Σ. Θεοδωράκης, μετά την συντριβή του στις εκλογές για την ανάδειξη αρχηγού στο «νέο» κόμμα, απαίτησε και πέτυχε να δημιουργηθεί μια ταμπέλλα για να κρύψει τη δημοσκοπική εξαφάνιση του Ποταμιού.

Έτσι, μαζί την κ. Γεννηματά ζήτησαν από τις εταιρίες δημοσκοπήσεων να εμφανίζουν στις μετρήσεις τους το ανύπαρκτο πολιτικά και οργανωτικά «Κίνημα Αλλαγής».

Λίγο καιρό μετά, άρχισε να δηλώνει καθαρά ότι το ΠΟΤΑΜΙ δεν πρόκειται να διαλυθεί, όμως συνεχίζει να απαγορεύει στις εταιρίες δημοσκοπήσεων να το εμφανίζουν αυτοτελώς. Πριν λίγες μέρες, μάλιστα, κάλεσε σε συνεδρίαση την περίφημη Μεγάλη Συγκέντρωση Αντιπροσώπων (κάτι σαν Κεντρική Επιτροπή) η οποία εξέλεξε και νέο Πολιτικό Συμβούλιο του Ποταμιού! Επρόκειτο για μια συνεδρίαση στην οποία οι συμμετέχοντες ήταν κυριολεκτικά περαστικοί που τους κάλεσαν για ένα καφέ και να υπάρξουν κάποια τηλεοπτικά πλάνα. Φυσικά, ούτε λόγος για σοβαρές ψηφοφορίες. Άλλωστε η πλειοψηφία των μελών της κανονικής Με.Συ.Α έχουν αποχωρήσει από το ΠΟΤΑΜΙ από τότε που ο κ. Θεοδωράκης επέλεξε να πάει στην πάλαι ποτέ ΔΗΣΥ.

Στο θέμα του «Μακεδονικού» ο κ. Θεοδωράκης έσπευσε με όλες του τις δυνάμεις να στηρίξει τον κ. Τσίπρα και την κυβέρνησή του, καταγγέλλοντας τους συμμετέχοντες στα συλλαλητήρια ως περίπου γραφικούς και ανόητους. «Έσπασε», μάλιστα, και την κόκκινη γραμμή που έθεσε το ΠΑΣΟΚ ότι θα συζητούσε στο ζήτημα της ονομασίας του γειτονικού κράτους «μόνο αν υπήρχε» ενιαία κυβερνητική πρόταση. Πολλοί είδαν σ΄ αυτό νέες γέφυρες προς τον κ. Τσίπρα, κάτι που είχε κάνει και το καλοκαίρι του 2015 που ζητούσε να φύγει ο Καμμένος από την κυβέρνηση και να πάει αυτός.

Η στάση του αυτή, παρέσυρε αρχικά και το ΠΑΣΟΚ, το οποίο όμως μπήκε σε κρίση, γιατί ο δικός του κόσμος και αρκετά στελέχη στήριζαν τα συλλαλητήρια.

Η κ. Γεννηματά, μετά από μερικές μέρες, έκανε στροφή και έσπευσε να καταγγείλει το σχέδιο Νίμιτς που δημοσιεύτηκε σε Κυριακάτικη εφημερίδα.

Εν τω μεταξύ, η στάση του ΚΙΔΗΣΟ και της ΔΗΜΑΡ για το «Μακεδονικό», δεν επέτρεψαν ούτε στη ΔηΣυ να βγάλει κοινή ανακοίνωση.

Αμέσως μετά ήρθε το σκάνδαλο Novartis. Το ΠΑΣΟΚ κλονίστηκε, λόγω των κατηγοριών σε βασικά του στελέχη, αλλά και σε πολλά άλλα, κατώτερα, κυβερνητικά στελέχη, τα ονόματα των οποίων αναμένεται να έρθουν στη δημοσιότητα πολύ σύντομα. Επικράτησε αμηχανία και την υπεράσπιση ανέλαβαν οι ίδιοι οι κατηγορηθέντες.

Ο Σ. Θεοδωράκης βρήκε την ευκαιρία να διαφοροποιηθεί και πάλι. Ήθελε να υπογραμμίσει ότι αυτός δεν ανήκει στο «παλιό σύστημα» και επομένως πήρε αποστάσεις ασφαλείας από το πληττόμενο πολλαπλώς ΠΑΣΟΚ. Φρόντισε δε να δηλώσει ότι «θα πρέπει να ξεχάσουμε το ΠΑΣΟΚ». Η απάντηση που εισέπραξε από στελέχη του ΠΑΣΟΚ στο διαδίκτυο ήταν οργισμένη: «αν τολμάς έλα να τα πεις αυτά στο συνέδριο».

Στο μεταξύ, κάθε τρεις και λίγο, δημοσιοποιεί τις διαφωνίες του για τον τρόπο επιλογής των συνέδρων για το επικείμενο συνέδριο του «αβάπτιστου». Προσπαθεί να αποτρέψει την οποιαδήποτε εκλογή συνέδρων γιατί είναι προφανές ότι δεν διαθέτει δυνάμεις να εκλέξει ούτε έναν. Λέγεται ότι μέχρι τώρα του έδωσαν μια ποσόστωση εξακοσίων συνέδρων, αλλά είναι αδύνατο να τους βρει. Τα σχετικά τηλέφωνα που γίνονται σε διάφορους παλιούς ψηφοφόρους του Ποταμιού να συμμετάσχουν στο συνέδριο, καταλήγουν το λιγότερο σε τραγέλαφο.

Μ’ αυτά και μ’ εκείνα, το πολλά υποσχόμενο νέο έργο του Σημίτη και διαφόρων ολιγαρχών, εξαφανίστηκε από τις πολιτικές οθόνες, πριν καλά-καλά υπάρξει. Οδεύει προς ένα συνέδριο κυριαρχίας παλαιο-Πασοκικών μηχανισμών που προκαλούν απέχθεια στον κόσμο. Ο κλαυσίγελως συνίσταται στο ότι προσπαθούν να μαζέψουν πέντε χιλιάδες συνέδρους, τόσους όσους είχε το ΠΑΣΟΚ όταν έπαιρνε το 45% στις εκλογές. Το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα της Γερμανίας των 80 εκατομμυρίων κατοίκων, έκανε πριν λίγες μέρες ένα κρίσιμο για το μέλλον του συνέδριο, με 600 αντιπροσώπους.

Μια θλιβερή απόπειρα επανάληψης της Ιστορίας, κυριολεκτικά ως φάρσας.

Τελικά, ίσως αποδειχτεί ότι δεν έχουν άδικο όσοι υποστηρίζουν ότι η κ. Γεννηματά και οι συν αυτή, πρέπει να εγκαταλείψουν τις διαρκείς απόπειρες διάλυσης του ΠΑΣΟΚ και να επαναφέρουν μια και καλή την ιστορική του ονομασία. Ίσως έτσι καταφέρουν να περισώσουν κάτι από την εκλογική τους βάση, που κινδυνεύει να εξαερωθεί σαν το κατάξερο, πια, ΠΟΤΑΜΙ.