Έτσι και τους κάνει καμιά πλάκα ο Τσίπρας…

Του Ανδρέα Δεληγιάννη

Η πατέντα που βρήκαν στο επιτελείο του Κυριάκου Μητσοτάκη για να υποστηρίζουν τη δημόσια παρουσία του θα ήταν κωμική, αν δεν έπαιζε με το ενδεχόμενο μιας ελληνικής τραγωδίας. Πρώτα λέει ο ίδιος κάτι και μετά βγαίνουν οι -ίδιοι- συγκεκριμένοι υποστηρικτές του και λένε με  ενθουσιασμό τι ωραία που τα  είπε.

Αυτά τα ωραία που είπε τα είπε είναι τα ίδια εδώ και μήνες: η ΝΔ  δεν ψηφίζει τίποτε από όσα απαιτούνται για να προχωρήσει παρακάτω η χώρα -παρότι ψήφισε ότι …απαιτούνται. Αφήνει να τα φορτωθεί όλα η σημερινή κυβέρνηση.

Ότι και η ΝΔ τα ίδια θα ψήφιζε αν ήταν στην κυβέρνηση ή τα ίδια θα ψηφίσει αν της αφήσει το λογαριασμό ανοιχτό ο Τσίπρας, όπως έκανε με τον ίδιο ο Σαμαράς, είναι μια λεπτομέρεια που παραλείπουν.

Ότι η υλοποίηση του Μνημονίου δεν είναι υπόθεση της κυβέρνησης, αλλά υπόθεση της χώρας δεν τους λέει τίποτε. Με έναν ανατριχιαστικά ιδιοτελή τρόπο ποντάρουν στο μονά ζυγά δικά τους. Αν ψηφίσει τα μέτρα ο Τσίπρας θα έχει πολιτικό κόστος. Αν δεν τα ψηφίσει πάλι θα έχει.

Έτσι ένα ολόκληρο σύστημα -που δεν πάει τον Τσίπρα γιατί πάει να βάλει χέρι στα προνόμια που το ίδιο έδωσε στον εαυτό του εξαγοράζοντας κόμματα, κυβερνήσεις και πολιτικούς- πετάει τη σκούφιατου όταν ο Μητσοτάκης κατεβαίνει τα σκαλιά της ευθύνης και εμφανίζεται “σκληρός”: δεν ψηφίζω τίποτε.

Τα ίδια λένε και οι ίδιοι σε κάποια μέσα ενημέρωσης -τα οποία εν τω μεταξύ έχουν πάρει στο λαιμό τους και πάνε για κλείσιμο. Δηλαδή να φύγει αμέσως ο Τσίπρας και να έλθει αμέσως ο Κυριάκος.

Φυσικά ούτε το ένα μπορεί να γίνει ούτε το άλλο. Για να φύγει ο Τσίπρας πριν το τέλος της τετραετίας πρέπει να το αποφασίσει ο ίδιος. Για να έλθει ο Κυριάκος πρέπει να το αποφασίσουν οι ψηφοφόροι.

Η ανακύκλωση όσων λέει ο πρόεδρος της ΝΔ και όσων λένε οι  βασιλικότεροι του βασιλέως είναι τόσο συχνή ώστε δεν ξεχωρίζεις πλέον ποιος είναι η ηχώ του άλλου. Ένα ιδιότυπο αυγό του Κολόμβου.

Μέχρι στιγμής λειτουργεί. Όχι γιατί είναι αποτελελεσματικό.Αλλά γιατί δεν είναι αποτελεσματικός ο Τσίπρας. Βρίσκουν και τα κάνουν.

Η κυβέρνηση ούτε τη διαπλοκή ξερίζωσε -σε βαθμό που οι διαπλεκόμενοι να πανηγυρίζουν ότι …δεν υπάρχει διαπλοκή, ή αν υπάρχει είναι ο .. .Τσίπρας- ούτε  την απόφαση να φορτωθεί μια κι έξω την ευθύνη για το Μνημόνιο παίρνει.

Κυρίως όμως ο Τσίπρας δεν αποφασίζει να γυρίσει το παιχνίδι ανάποδα: να πάει στις εκλογές που θέλει ο Μητσοτάκης.  Έχουν να γίνουν κάτι πλάκες έτσι και το αποφασίσει  τώρα…

Διότι οι εκλογές έχουν μια ιδιοτυπία. Δεν γίνονται με δημοσκοπήσεις. Γίνονται με ψήφους.  Αλλά το σύστημα Μητσοτάκη και σέρνει πίσω του και τα πάει καλά με τους δημοσκόπους. Δεν ξέρουμε όμως πως μπορεί να τα πάει με τους ψηφοφόρους. Ένα φτάρνισμα έκανε ο Μεϊμαράκης και έτρεχαν σαν βουρλισμένοι…