Φώφη Γεννηματά: Πολύ αργά για δάκρυα

Του Γ. Λακόπουλου

Οι παροικούντες ισχυρίζονται ότι η Φώφη Γεννηματά, το πήρε απόφαση: μέσα στο 2020 θα εγκαταλείψει το έργο των χειρών της: το Κινάλ.

 Δηλονότι- που έλεγε και ο Γ. Μιχαλακόπουλος στο «Ένας ιππότης  για τη Βασούλα»- θα παραιτηθεί από την ηγεσία του. Ενημέρωσε ήδη ορισμένους, μεταξύ των οποίων και τον Κ. Σημίτη.  

Ενδεχομένως αυτή η απόφαση -ή έστω η πρόθεση- σχετίζεται με την βέβαιη προσφυγή στις κάλπες εντός του έτους με απλή αναλογική και πιθανότατα τις νέες εκλογές με τον νόμο Θεοδωρικάκου. Σε όλα τα σενάρια η Φώφη βγαίνει χαμένη.

Όπως χαμένη βγήκε από την απόφαση -καθ’ υπόδειξη άλλων που  ενεργοποίησαν τον μικρομεγαλισμό της- να διαλύσει το ΠΑΣΟΚ, ενώ οι τελευταίοι οπαδοί του την εξέλεξαν το 2015 για να το ανασυντάξει, όχι για να το εξαφανίσει.

Αν είχε κρατήσει το ΠΑΣΟΚ με τα σύμβολά του, αντί να γίνει «ιδρύτρια» κόμματος, η παλιννόστηση παλαιών ψηφοφόρων του από τον ΣΥΡΙΖΑ θα ήταν καταιγιστική.

Εν πάση περιπτώσει αυτό που παρουσιάζει ενδιαφέρον το τελευταίο διάστημα είναι οι αποστάσεις της Γεννηματά από τον Μητσοτάκη. 

Τον ακολούθησε εξ αρχής στο αντι-Τσίπρα μέτωπο, που έστησε η διαπλοκή εναντίον του πρώην Πρωθυπουργού -αφού δεν μπορούσε να τον βάλει στο τσεπάκι  από τον καιρό της Γάτας Ιμαλαίων…

Ξεπέρασε και τους πιο ακραίους της ΝΔ σε χαρακτηρισμούς κατά του επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ και προέκτεινε την καταστροφική πολιτική Βενιζέλου που μετακίνησε το ΠΑΣΟΚ από  την συμπόρευση με την  Αριστερά -στα πλαίσια της ευρείας δημοκρατικής παράταξης- σε ρόλο ουράς της Δεξιάς.

Δέχθηκε τη χειραγώγηση του Μητσοτάκη στις  Πρέσπες -που την απομόνωσαν ακόμη περισσότερο στο Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα και στην εγχώρια δημοκρατική  κοινή γνώμη- αλλά και στην καταψήφιση της απλής αναλογικής, παρότι συνέφερε το κόμμα της.

Προφανώς ποντάριζε στην μη αυτοδυναμία του Μητσοτάκη,  που θα της επέτρεπε να παίξει  ρόλο δίπλα του. Αλλά η αυτοδυναμία της ΝΔ την κατέστησε χωρίς χρησιμότητα για το Μητσοτακέικο και ίσως αυτό την  βγάζει απέναντι.

Εκτός αν έχει συνειδητοποιήσει ότι ο Κυριάκος σχεδιάζει να διαλύσει το κόμμα της  και να την πετάξει εκτός πολιτικής, όπως έκανε με το Ποτάμι και τον Σταύρο Θεοδωράκη.

 Όπως και να έχουν τα πράγματα τώρα η Φώφη δείχνει διάθεση να ανοίξει  ένα χάσμα ανάμεσα στην ίδια και στον Μητσοτάκη προσωπικά.

 Πολύ αργά το σκέφθηκε. Αν το είχε κάνει εξ αρχής οι εξελίξεις στη χώρα θα ήταν διαφορετικές και η τύχη της καλύτερη. Τι δουλειά έχουν πολιτικοί του ΠΑΣΟΚ με τους Μητσοτάκηδες- σα να μην τους  γνωρίζουν;

Θα δούμε πού θα καταλήξει τελικά η κόρη του Γ. Γεννηματά. Προς το παρόν ακόμη και η σκληρή  στάση της απέναντι στον Πρωθυπουργό, μάλλον υπέρ της  απόφασης για έξοδο συνηγορεί: δεν θέλει να αφήσει ως τελευταία εντύπωση ότι υπήρξε δορυφόρος του και προσπαθεί να τη θυμούνται ως  αντίπαλό του.   

Πολύ αργά για δάκρυα…