Ψηφιακός μετασχηματισμός ολίγον βάρβαρος

Του Γιάννη Γουσιόπουλου

Το άρθρο από την αρχή γράφτηκε στον επεξεργαστή κειμένου. Εκεί έγιναν οι διορθώσεις και η μετατροπή του σε ηλεκτρονικό αρχείο. Ως αρχείο στάλθηκε ηλεκτρονικά στην ιστοσελίδα για δημοσίευση. Στην τεχνική διαδικασία  με αυτόν τον τρόπο κερδήθηκε πολύτιμος χρόνος, για την αποστολή μάλιστα ο χρόνος που απαιτήθηκε ήταν μηδενικός.

Ούτε συζήτηση, η είσοδος στην ψηφιακή κοινωνία είναι επιβεβλημένη, όσο τίποτα άλλο. Έπρεπε να γίνει χθες, αρκετά καθυστερήσαμε.

Ο ψηφιακός μετασχηματισμός, ως η τεχνολογική τομή των καιρών που διανύουμε, θα βοηθήσει στην λύση των προβλημάτων στο διοικητικό μας σύστημα και στην οικονομική ανάπτυξη της χώρας.

Όμως η μετάβαση στην ψηφιακή κοινωνία γίνεται ερήμην μεγάλων κοινωνικών ομάδων γιατί η πολιτεία δεν μερίμνησε για την ύπαρξη μεταβατικής περιόδου. Της περιόδου που το σύνολο των πολιτών θα ήταν απόλυτα έτοιμο.

Γεγονός αδιαμφισβήτητο είναι πως την τεχνολογία αδυνατούν να χρησιμοποιήσουν άτομα που στερούνται των απαραίτητων γνώσεων – δεξιοτήτων, άτομα προχωρημένης ηλικίας με τα γνωστά προβλήματα υγείας που σχετίζονται με το θέμα που το άρθρο διαπραγματεύεται, άτομα κοινωνικού αποκλεισμού.

Η πολιτεία δεν κράτησε το παλαιό σύστημα συναλλαγής των πολιτών με το κράτος παράλληλα με το νέο για αυτές, τις ειδικές κατηγορίες των ατόμων. Είναι γνωστό πως πολλές συναλλαγές έπαψαν ολοκληρωτικά να γίνονται με τον προηγούμενο τρόπο.

Στο διαμορφωμένο περιβάλλον οι τράπεζες κλείνουν τις πόρτες στους καθημερινούς πελάτες τους και τα υποκαταστήματα στις μικρές επαρχιακές πόλεις το ένα μετά το άλλο, οι εφορίες δεν δέχονται αυτοπροσώπως τους φορολογούμενους – αυτοί εκπροσωπούνται αποκλειστικά από τους λογιστές τους, όλα τα κοινωνικά οικονομικά βοηθήματα – επιδόματα διεκπεραιώνονται ηλεκτρονικά, η κυβέρνηση έκλεισε και κλείνει τα υποκαταστήματα των ΕΛΤΑ που διανέμουν τις συντάξεις στις αγροτικές περιοχές.

Και όλα αυτά γίνονται όταν το διοικητικό σύστημα εξακολουθεί να είναι προβληματικό.

Εκτός από  αυτά υπάρχουν και  οι σκοπιμότητες, όπως οι παράπλευρες απώλειες των μαχών. Οι τράπεζες εκμεταλλεύονται την ψηφιοποίηση για να μειώσουν το προσωπικό. Η κυβέρνηση αφήνει χιλιάδες θέσεις του δημοσίου κενές. Με σκοπό και σύμφωνα με το πρόγραμμά της ομολογουμένως, να περάσει δημόσιες λειτουργίες στον ιδιωτικό τομέα,  μετατρέποντας έτσι τις λειτουργίες σε μέσον κέρδους αλλά ενίοτε και μέσον κερδοσκοπίας.

Μέσον κερδοσκοπίας σήμερα που το μέσο εισόδημα λόγω πληθωρισμού βυθίζεται στα τάρταρα.   

Αλλά δεν είναι αναγκαία μόνο η μεταβατική περίοδος κατά την οποία όλα τα άτομα θα αποκτήσουν τις δεξιότητες. Είναι και οι περιπτώσεις των οικονομικά και κοινωνικά αποκλεισμένων που όλα δείχνουν πως θα συνεχίσουν να υπάρχουν και στο μέλλον θα αυξάνονται.

Τί  θα γίνει με όλους αυτούς τους ανθρώπους; Μήπως η πολιτεία πρέπει να σκεφτεί τη δημιουργία δομών εξυπηρέτησης στη λογική των Κέντρων Εξυπηρέτησης Πολιτών;

Είναι και μια σειρά άλλων θεμάτων, είναι τα προσωπικά δεδομένα πολιτών λόγω αυτών των πραγματικών αντικειμενικών αδυναμιών που περνούν στα χέρια ιδιωτών διεκπεραιωτών με ό.τι αυτό συνεπάγεται στην οικονομική εκμετάλλευση ατόμων έως και τη διάπραξη οικονομικών εγκλημάτων.

Οι δημόσιοι υπάλληλοι ελέγχονται, υπάρχει θεσμικό πλαίσιο λειτουργιών και ασφαλιστικών δικλείδων. Στις μικρές ιδιωτικές εταιρίες και στους αυτόκλητους ¨καλοθελητές¨ της διπλανής πόρτας αντίθετα, υπάρχει το χάος. Εκεί όλα εναπόκεινται στην ευσυνειδησία του ασκούντα την οικονομική δραστηριότητα ή την καλή πράξη.      

Η κυβέρνηση και οι μεγάλες εταιρίες μάλλον θεωρούν ως μέσο πολίτη το υψηλόβαθμο στέλεχος επιχείρησης που κρατά στο χέρι το laptop, κυκλοφορεί με leasing εταιρικό αυτοκίνητο, του κλείνει τα ραντεβού γραμματέας που μιλά τα αγγλικά με την αυθεντική προφορά, έχει το τελευταίο μοντέλο  ¨IPHONE¨ και συνεχώς μιλά. 

Την ψηφιακή μετάβαση φαίνεται πως σχεδιάζουν άτομα που όσο καλά γνωρίζουν το αντικείμενο, τόσο κακά γνωρίζουν την πραγματική κοινωνία. Την ψηφιακή μετάβαση φοβάμαι πως νομοθετούν εκπρόσωποι που πιθανόν να γνωρίζουν την κοινωνία και το αντικείμενο, που όμως ενεργούν από κεκτημένη ταχύτητα και στα πλαίσια της γνωστής κομματικής γραμμής.

Σε αυτή τη χώρα είμαστε ή του ύψους ή του βάθους. Αφού αποφασίσαμε την ψηφιοποίηση, πήραμε φόρα και όποιος τα PIK, PIN και τους λοιπούς αριθμούς ¨επιβεβαίωσης¨ θυμηθεί θυμήθηκε!