Όταν ο καπνός της πυρκαγιάς φτάνει στο Σύνταγμα, ο Κυριάκος της αντιπολίτευσης ρωτά τον σημερινό πρωθυπουργό: “Ποιος Ελληνας πολίτης έχει εμπιστοσύνη σε αυτούς τους ανθρώπους να αντιμετωπίσουν άλλη μία φυσική καταστροφή;”

Του Νίκου Λακόπουλου

Οι πυρκαγιές έχουν τριπλασιαστεί την πενταετία Μητσοτάκη, αλλά η κυβέρνηση είναι ικανοποιημένη από τον εαυτό της, αφού δεν άλλαξαν και πολλά στην πολιτική για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών, αλλά άλλαξε η αντιμετώπιση της κυβέρνησης από τα μέσα ενημέρωσης.

Μπορεί αυτή τη φορά η πυρκαγιά να μπήκε μέσα στον αστικό ιστό και ο καπνός να έφτασε στο Σύνταγμα, αλλά ο Πρωθυπουργός δεν χρειάστηκε να εμφανισθεί αξύριστος, ούτε να πάει να δει τι συνέβη στα καμμένα, αφού «λίγοι οι συμπολίτες μας που επλήγησαν».

Προφανώς ο θάνατος μιας γυναίκας δεν μετράει για τον Πρωθυπουργό, ούτε ότι στην κακοκαιρία «Ιανός» τρεις άνθρωποι πέθαναν, στις πυρκαγιές του 2021 υπήρξαν τρεις νεκροί, ενώ κάηκαν πάνω από 1,3 εκατ. στρέμματα.

Πολύ περισσότερο δεν μετράνε οι πυρκαγιές του 2023 που είχαν κάψει πάνω από 1.800.000 στρέμματα όταν εικοσιοχτώ άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους όπως και άλλοι δεκαεφτά στην κακοκαιρία «Ντάνιελ».

Από την πυρκαγιά στον Έβρο οι εικοσιεφτά νεκροί είναι μετανάστες που “ενώ απαγορευόταν να βρίσκονται στο δάσος σε συνθήκες συναγερμού 4 και παρά τα πολλαπλά μηνύματα του 112 σε Έλληνες και αλλοδαπούς που βρίσκονταν στην περιοχή, δεν έφυγαν”. Φταίνε οι ίδιοι προφανώς και ο θάνατός τους με απανθράκωση δεν αποτελεί θέμα για την κυβέρνηση -αφού απαγορευόταν να είναι εκεί- και η είδηση αυτή δεν υπήρχε στα περισσότερα μέσα ενημέρωσης.

Η φράση του Κυριάκου Μητσοτάκη μέσα στη Βουλή “τώρα μετράμε καμένα στρέμματα, στο Μάτι μετρούσαμε φέρετρα» -το 2021- δεν ισχύει πλέον αφού υπάρχουν δεκάδες νεκροί, αλλά δεν είδαμε ούτε ένα φέρετρο ή μια κηδεία στην τηλεόραση.

Μία εβδομάδα μετά την πυρκαγιά στο Μάτι ο Κυριάκος Μητσοτάκης ζήτησε την παραίτηση του τότε πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, έχοντας σπεύσει στα καμμένα να δηλώσει πως φταίει η κυβέρνηση που δεν μοίρασε βρεγμένες μπλούζες.

Η πυρκαγιά φτάνει στην πόλη

«Είμαστε σε μία χώρα που έχουμε να αντιμετωπίσουμε σεισμούς, φωτιές και πλημμύρες και θα είμαστε ασυγχώρητοι αν δεν είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε αυτά τα οποία ξέρουμε με βεβαιότητα ότι κάποια στιγμή θα συμβούν απλά δεν γνωρίζουμε ακριβώς το πότε“ έλεγε ο Μητσοτάκης το 2018.

Τώρα που ξέρουμε πότε και πού περίπου θα συμβεί εντυπωσιάσει η δήλωση του υπουργού Προστασίας του Πολίτη -κι όχι πια γενικού γραμματέα- πως όντως έφτασαν νωρίς τα πυροσβεστικά ξέφυγε -ίσως όπως θα γράψει η “Δημοκρατία” διοχέτευσαν την πυρκαγιά προς την Πεντέλη και τις γύρω περιοχές για να σώσουν πανάκριβες βίλες.

Πρόκειται για την υποψία πως η πολιτική ηγεσία παρεμβαίνει όπως μπορεί να συνέβη και στις πυρκαγιές όπου η Εύβοια θυσιάστηκε για να μην απειληθεί η Αθήνα -όταν ορισμένοι κρατικοί αξιωματούχοι ούτε κατάλαβαν τι επρόκειτο να συμβεί, ούτε τι συνέβαινε και πολύ περισσότερο δεν έχουν καταλάβει ακόμα τι συνέβη. Πώς γίνεται να έχουν φτάσει στον Βαρνάβα νωρίς τα μέσα νωρίς και να απειλείται ξαφνικά το Χαλάνδρι;

Χάνοντας το δάσος και βλέποντας το καμένο πια δέντρο, η συζήτηση αφορά αφορά πάλι το αν ο άνεμος ήταν δυτικός ή ανατολικός, αλλά πιθανόν κι αν δεν ήταν αυτή, αλλά άλλη κυβέρνηση, ο δρόμος αυτός πάλι θα οδηγούσε σε αδιέξοδο, όπως πολλοί δρόμοι στο Μάτι.

Η κυβέρνηση δεν έμαθε τίποτε πέντε χρόνια θεωρώντας ότι αυτή θα μπορούσε να αντιμετωπίσει τις πυρκαγιές -για τις οποίες έφταιγε ο ΣΥΡΙΖΑ. Ο μηχανισμός ήταν αδύνατο να αντιμετωπίσει μια τέτοια πυρκαγιά γιατί ήταν σχεδιασμένος για μια άλλη πυρκαγιά, μιας άλλης εποχής, για ανέμους ως 7 μποφόρ, για πυρκαγιές που αν δεν είχαν θύματα έπαυαν να θεωρούνται τόσο μεγάλος κίνδυνος.

Ο μηχανισμός τότε αιφνιδιάστηκε γιατί δεν περίμενε να πάρει ποτέ φωτιά το Μάτι- που δεν είχε καεί ποτέ. Ο κρατικός μηχανισμός αυτό αναλαμβάνει μια μικρότερη πυρκαγιά και παραλίγο να κάψει την Αθήνα.

Προφανώς τότε η εκκένωση έγινε με τον τρόπο που έγινε, με συνθήκες πανικού που πιθανόν να δημιούργησε η αστυνομία ή κάποιος εθελοντής, όπως ο παππάς που πήγε να χτυπήσει την καμπάνα, αλλά δεν μπόρεσε γιατί είχε κοπεί το ρεύμα!

Τώρα τα πυροσβεστικά μέσα φτάνουν νωρίς -όπως λέει ο Κικίλιας- αλλά πάλι κάποιος έπρεπε να εφαρμόσει ένα σχέδιο, που μπορεί να μην είχε ποτέ διαβάσει. Ο υπουργός που λέει ότι πήγαν καλά τα πράγματα εννοεί ότι έκαναν ότι έλεγαν οι κανονισμοί, αυτό ξέραν, δεν περίμεναν κάτι άλλο- που δεν προβλέπονταν!

Με την κυβέρνηση Μητσοτάκη κάηκαν περισσότερα δάση

Η δήλωση του τότε επίδοξου πρωθυπουργού, πώς φταίει η κυβέρνηση που δεν έμαθε το κόσμο να φοράει στις πυρκαγιές βρεγμένες μπλούζες μας έδειχνε ότι τα πράγματα ήταν άσχημα, αλλά πάντα μπορούν να γίνουν και χειρότερα: τώρα πια ξέρουμε ότι το Μάτι θα μπορούσε να γίνει και με την σημερινή κυβέρνηση κι ίσως να έχει γίνει δόσεις, αλλά δεν θα το μάθουμε ποτέ.

Με την κυβέρνηση Μητσοτάκη κάηκαν τριπλάσια δάση, μαζί με τα Τέμπη οι νεκροί είναι κοντά στον αριθμό όσων χάθηκαν στο Μάτι, αλλά στην αντιπολίτευση δεν είναι κάποιος που θα πει “αδυνατώ να αντιληφθώ τι σημαίνει πολιτική ευθύνη δίχως καμία παραίτηση”, αλλά κάποιος που χρησιμοποιεί ακόμα και την Παναγία απέναντι στην “τοξικότητα και τον διχασμό”.

Από όλα όσα έχει πει ο Κυριάκος Μητσοτάκης ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και τώρα τον καταδιώκουν υπάρχει μια δήλωση εξαιρετικά επίκαιρη:

«Δεν θα έπρεπε να βρίσκονται σήμερα στη θέση τους, γιατί αύριο μπορεί να κληθούν να διαχειριστούν μια άλλη πυρκαγιά. Και ρωτώ σήμερα: ποιος Ελληνας πολίτης έχει εμπιστοσύνη σε αυτούς τους ανθρώπους να αντιμετωπίσουν άλλη μία φυσική καταστροφή;».