Άγκελα Μέρκελ: Οξυδέρκεια

Του Γ. Λακόπουλου

Η Ιστορία θα γράψει πολλά για την κόρη ενός πάστορα που ξεκίνησε ως η πιο αμφιλεγόμενη καγκελάριος στη Γερμανία και κατέληξε ως ισότιμη στην πινακοθήκη των μεγάλων μεταπολεμικών πολιτικών της ισχυρότερης κοινοτικής χώρας.

Η ελληνική ιστορία θα γράψει ότι αν η Ελλάδα έμεινε στην Ευρωζώνη και ενδεχομένως στην Ευρωπαϊκή Ένωση στης αρχές της δεκαετίας του 2010, το οφείλει στη Μέρκελ.

Τα πράγματα είχαν φτάσει στο σημείο που δεν έμενε παρά να πατήσει το κουμπί. Η ουσία είναι ότι δεν το πάτησε. Τα υπόλοιπα είναι πολιτικολογία.

Ακόμη και αυτά που λέει σήμερα ο -καλοπροαίρετος αλλά ατυχήσας στη θητεία του στην Κομισιόν- Ζαν Κλωντ Γιούνκερ , για να πιστωθεί τη «σωτηρία» της Ελλάδας.

Τη στήριξε, αλλά δεν ήταν στο χέρι του να σωθεί..

Η ιστορία της Μέρκελ με την Ελλάδα περνάει από τις σχέσεις της με τέσσερις Έλληνες πρωθυπουργούς.

Πρώτος ο Καραμανλής, τον οποίο αδίκησε. Υπήρχε άτυπη συμφωνία ότι αν το- λόγω της κρίσης- ελληνικό έλλειμμα του 2009 κρατηθεί κάτω από το 10%, θα βρεθεί τρόπος δημοσιονομικής αποκατάστασης.

Αυτό υπηρετούσε η προσφυγή Καραμανλή στις κάλπες και η δέσμευση για περικοπές και μεταρρυθμίσεις.

Ίσως η καγκελάριος υποχρεώθηκε να αθετήσεις τις δεσμεύσεις της από τη στιγμή που ο διάδοχός του πλειοδοτούσε … υπέρ της δημοσιονομικής επιδείνωσης της χώρας.

Με τον Γ. Παπανδρέου πήγε να διαμορφώσει λειτουργική σχέση, μέχρι που διαπίστωσε ότι, σε συνδυασμό με τον ετερόκλιτο υπουργό Οικονομικών Βαγγέλη Βενιζέλο, ήταν ότι πιο ασύμβατο με την προοπτική της σωτηρίας.

Τον Αντώνη Σαμαρά τον είχε κόψει προτού γίνει Πρωθυπουργός. Ματαίως ο Παπαδήμος, ως Πρωθυπουργός , την εκλιπαρούσε να του μιλήσει στο τηλέφωνο ,επειδή ήταν κυβερνητικός εταίρος.

Τον ξανάκοψε όταν κυβερνούσε και γι’ αυτό τη λέει σήμερα «διαχειρίστρια».

Τον Μητσοτάκη δεν τον πήγε εξ αρχής. Στην πρώτη τους συνάντηση έβαλε απέναντί της τη Ντόρα και σχεδόν τον αγνοούσε. Την πλήρωσε η …. Ντόρα.

Όταν τον ζύγισε καλυτέρα- ειδικά στα κολλητηλίκια του με τον Βέμπερ- τον έβαλε στον πάγο και δεν τον έβγαλε ποτέ.

Αντίθετα δεν έβαλε ποτέ στον πάγο τον Αλέξη Τσίπρα. Έρωτας με την πρώτη ματιά.

Απέκτησαν παράδοξη χημεία και βρήκαν τρόπο συνεννόησης – παρότι εκπροσωπούσαν διαφορετικές κουλτούρες. Και παρότι ο Τσίπρας τότε περιβάλλονταν από προβληματικούς και έκανε λάθη.

Η προστατευτική σχέση της -αντίστοιχη με του Γιούνγκερ-με τον πρωθυπουργό μιας χώρας που μπήκε μόνη της σε κρίση – και επιδίωκε να παραμείνει βρίζοντας την ίδια –έγινε η βάση εξόδου από τα μνημόνια.

Ήταν το μέτρο εντιμότητας και οξυδέρκειας της κυρίας.

Όσοι υποτιμούν την ιστορική αξία αυτής της σχέσης παραβλέπουν ότι ο πολύς Βόλφρανγκ Σόιμπλε, επιχείρησε να ωθήσει την Ελλάδα σε έξοδο από την Ευρωζώνη, επί Σαμαρά και Παπανδρέου – όχι επί Τσίπρα.

ΑΠΟ ΤΟ IEIDISEIS.GR