Άδοξο τέλος για τον «ενιαίο, νέο φορέα» και στο βάθος έκπληξη Ανδρουλάκη

Του Γ. Λακόπουλου

Όλα του νέου φορέα δύσκολα και η «δουλειά στημένη». Κάπως έτσι αντιμετωπίζεται πλέον από πολλούς το εγχείρημα που είχε στον πυρήνα του τη διάλυση του ΠΑΣΟΚ -με την εξαφάνιση των συμβόλων του και του ιδρυτή του –και τη δημιουργία προκαταβολικού εταίρου για τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Μετά τις έριδες εβδομάδων για τον τρόπο ψηφοφορίας- που δεν ήταν καθόλου αθώες- και την απογοητευτική εικόνα στην κοινή τηλεοπτική εμφάνιση των υποψήφιων που μεθόδευσε η επιτροπή Αλιβιζάτου, ως μη όφειλε, αρχίζει η αντίστροφη μέτρηση προς το τέλος.

Το παιχνίδι της Φώφης Γεννηματά, αφενός με την κομματική βάση του ΠΑΣΟΚ -που δεν θέλει να διαλυθεί το κόμμα της- και αφετέρου με όσους επιδιώκουν τη διάλυση.

Οι κρυφές συμφωνίες με την Θεοδωράκη για εκλογή …επίτιμου προέδρου.

Οι καταγγελίες Ραγκούση για «μέλλοντες  υπουργούς « του Μητσοτάκη.

Η απουσία ισχυρής προσωπικότητας που να ξεχωρίζει και η έλλειψη πολιτικής με προτάσεις και νέες ιδέες  -αλλά και με νέα πρόσωπα -οδηγούν σε άδοξο τέλος.

Τώρα  οι 350.000 που περίμενε ο Νίκος Αλιβιζάτος να ψηφίσουν είναι όνειρο… Οι  σώφρονες  περιμένουν λιγότερους από το ένα τρίτο και αυτό αλλάζει τις προβλέψεις για τη συνέχεια. Σύμφωνα με αναλυτές η μαζική συμμετοχή που θα υπερκάλυπτε την παρουσία των οπαδών του ΠΑΣΟΚ έδινε προβάδισμα στον Γ. Καμίνη -που έχει και την εύνοια του  «συστήματος  Σημίτη» και παραγόντων της  ΝΔ . Αυτό προκαλούσε εμφανή εκνευρισμό στον Θεοδωράκη που τη διεκδικούσε για λογαριασμό του.

Στην αυτή την περίπτωση στο δεύτερο γύρο θα υπήρχε  συσπείρωση υπέρ Καμίνη και εναντίον της  Φώφης Γεννηματά -της οποίας η πρώτη θέση στον πρώτο γύρο δεν αμφισβητείται -με το  αποτέλεσμα να μένει  ανοικτό.

Τώρα οι  διαφορετικές προσεγγίσεις αλλάζουν τα πράγματα. Με περιορισμένη  συμμετοχή, που κατ’ ουσίαν θα περιοριστεί στα όρια της κομματικής βάσης του  ΠΑΣΟΚ –που είναι το μόνο υπαρκτό οργανωμένο κόμμα σ’ αυτή την υπόθεση. Η Γεννηματά θα είναι πρώτη στον πρώτο γύρο, αλλά τη δεύτερη θέση διεκδικεί  πλέον ο Ν. Ανδρουλάκης που έχει κομματικά ερείσματα.

Σ’ αυτή την  περίπτωση η συσπείρωση στον δεύτερο γύρο θα γίνει στον ευρωβουλευτή  -που βρίσκεται κοντά στον Σημίτη και στην ιδέα διάλυσης του ΠΑΣΟΚ. Έτσι έχει πιθανότατες να είναι ο τελικός νικητής.

Προφανώς στη συνέχεια ούτε η Γεννηματά, ούτε ο Θεοδωράκης θα διαλύσουν τα κόμματά τους. Αντίθετα η Φώφη θα επιστρέψει στη λογική του σκληρού ΠΑΣΟΚ. Μοιραία το εγχείρημα  του «φορέα» θα εκφυλιστεί και θα εγκαταλειφθεί,  καθώς δεν υπάρχουν δυνάμεις να το υποστηρίξουν.

Η Γεννηματά και ο Ανδρουλάκης θα λύσουν τις διαφορές τους σε συνέδριο του ΠΑΣΟΚ, στο οποίο η πρώτη θα επιδιώξει να ανανεώσει τη θητεία της και ο Ανδρουλάκης να επικυρώσει την έκπληξη θα έχει κάνει. Θα είναι ένα τυπικό κομματικό συνέδριο μηχανισμών.

Εφόσον εξελιχθούν έτσι τα πράγματα «νέος φορέας» δεν θα πρόκειται να προκύψει και όσοι κινούνται σ’ αυτό το χώρο θα επιχειρήσουν να μοιραστεί εκ νέου η τράπουλα εν όψει των βουλευτικών εκλογών. Ίσως  με νέους πρωταγωνιστές, όπως ο Βαγγέλης Βενιζέλος και η Άννα Διαμαντοπούλου, που απέχουν αυτή τη περίοδο.

Η Φώφη Γεννηματά δεν θα είναι ωφελημένη, αλλά δεν θα είναι και χαμένη. Εφόσον παραμείνει  στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ θα βρίσκεται στην επόμενη Βουλή, αφού το κόμμα της έχει αντίστοιχες δυνάμεις. Αν χάσει και το ΠΑΣΟΚ τα χάνει όλα. Οι υπόλοιποι θα ζημιωθούν.

Πρώτα ο Κυρ. Μητσοτάκης που περιμένει κάποιοι να αποδυναμώσουν τον Τσίπρα  στις εκλογές και μετά να συμπράξουν μαζί του.  Επίσης όσοι περίμεναν να επιστρέψουν στη πολιτική με τον φορέα. Μεταξύ τους ο  ο Γ. Παπανδρέου, που θα δει την επιδίωξή του για μια έδρα χωρίς ψήφους να ακυρώνεται.

Σε δύσκολη θέση θα βρεθεί ο Στ. Θεοδωράκης καθώς το κόμμα του φυλλοροεί. Αντίθετα ο Θαν. Θεοχαρόπουλος με τη ΔΗΜΑΡ θα ευνοηθεί ως εταίρος του ΠΑΣΟΚ.