Άδωνις Γεωργιάδης: Ο άνθρωπος που οδηγεί τη ΝΔ 

Του Γ. Λακόπουλου

ΛΑΚΟΠΟΥΛΟΣ-150x150 (1)Ο πιο ενθουσιώδης υποστηρικτής του προέδρου της ΝΔ στο  δημόσιο χώρο είναι ο Άδωνις Γεωργιάδης.  Δεν χάνει ευκαιρία να ζητήσει από τους πολίτες να κάνουν ότι μπορούν “για να γίνει ο Κυριάκος Πρωθυπουργός”. Το λέει  και στον ίδιο. “ Και Πρωθυπουργός” του έγραψε με αφορμή την  μετακόμιση των κεντρικών γραφείων του κόμματος στο “άγνωστο” Μοσχάτο.

Γιατί το κάνει; Γιατί τόσο πάθος, έως μελό, από κάποιον  που μέχρι πριν από λίγα χρόνια ως πουλέν του Καρατζαφέρη  στόλιζε τον  πορφυρογέννητο γιο του Μητσοτάκη; Οι εκτιμήσεις  ποικίλουν.

Κάποιοι λένε ότι είναι η  άμυνα του Άδωνι απέναντι στις πιέσεις που δέχεται ο Μητσοτάκης να τον ξηλώσει από αντιπρόεδρο. Η αλήθεια είναι ότι στη στενή  ομάδα των συμβούλων του προέδρου της ΝΔ -ανάμεσά τους και κάποιος που …κρύβεται- το  ενδεχόμενο αυτό εξετάζεται.

Ο  λόγος είναι ότι οι υπολογισμοί που έκαναν τον  Γεωργιάδη αντιπρόεδρο  δεν βγαίνουν. Κατ’ αυτούς τους υπολογισμούς  ο Κυριάκος είναι σε θέση να κερδίσει το κέντρο υιοθετώντας την ατζέντα του.  Κάνοντας αντιπρόεδρο τον Γεωργιάδη ήλπιζε να κερδίσει στα δεξιά της ΝΔ.

Με άλλα λόγια ο πανέξυπνος  Άδωνις δεν τσίμπησε το ρόλο που τον  κατέστησε αντιπρόεδρο. Αντί να εντείνει τη ρητορική που θα έφερνε ψηφαλάκια  από τη Χρυσή Αυγή, το Καμμένο, τον Καρατζαφέρη, κλπ, – ή θα εμπόδιζε τη μετακίνηση τους –βαδίζει προς το κέντρο της ΝΔ, ενώ ταυτόχρονα  παραμένει και άτυπος Νο2 των Σαμαρικών.

Κατά κάποιο τρόπο τρώει από τα έτοιμα. Η συμπεριφορά του στο συνέδριο και η παρουσία τους στη συγκέντρωση των “Παραιτηθείτε”  έδειξε ότι αισθάνεται πλέον δελφίνος του  Κυριάκου.  Δεν  υπάρχει αυτή τη στιγμή  ενεργός Νεοδημοκράτης που να μην έχει “ σέλφι” με τον Άδωνι.  Με απλά λόγια: στήνει μηχανισμό και συναγωνίζεται τους Καραμανλικούς και τους Ντορικούς. Η οικειότητά του και το  μονίμως πρόσχαρο ύφος του τον καθιστά “άνθρωπο της βάσης”.

Σε απλή μεταγραφή αυτά σημαίνουν ότι ο Άδωνις βλέπει τον εαυτό του μετά Κυριάκο. Αυτό μπορεί να  προκύψει άμεσα, σε περίπτωση που υπάρξουν πρόωρες εκλογές και ο Μητσοτάκης δεν καταφέρει να γίνει Πρωθυπουργός.

Ποιος απελπισμένος Νεοδημοκράτης δεν θα στραφεί στον πιο σκληρό πολέμιο του ΣΥΡΙΖΑ, όπως εμφανίζεται ο Άδωνις, κατά το πρότυπο του 1984 που στράφηκαν στον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη για να τα βάλει με τον Ανδρέα Παπανδρέου;

Ίσως  να μην είναι άνευ σημασίας ότι ο Γεωργιάδης φροντίζει να … αδειάζει εμμέσως τον  Κυριάκο στο θέμα των εκλογών. Δηλώνει διαρκώς ότι δεν βλέπει εκλογές  “γιατί ο Σύριζα δεν θέλει να φύγει από την εξουσία”, ενώ ο αρχηγός του τις ζητάει επιμόνως. Αν δεν πρόκειται να γίνουν γιατί τις ζητάει;

Μια  άλλη ερμηνεία παραπέμπει στο ανέκδοτο με το σκορπιό. Δηλαδή είναι στη φύση του. Έχει ένα τρόπο να επωφελείται  εμφανιζόμενος ως  νομιμόφρων.  Το ίδιο έκανε και με τον Καρατζαφέρη και με τον Σαμαρά.  Ο καλός στρατιώτης Άδωνις.

Αυτό τον προφυλάσσει και από τα βιτριολικά σχόλια που κάνουν πολλοί στη ΝΔ για τις παράλληλες δραστηριότητές του. Δηλαδή τον τρόμο με τον οποίο, όπως λέει, βγάζει ψωμί του: πουλώντας βιβλία.

Το ζήτημα που εγείρουν πολλοί είναι ότι ο Άδωνις δεν πουλάει απλώς βιβλία γιατί αυτό είναι το βιοποριστικό του επάγγελμα. Απλώς  δι’ αυτού  του τρόπου κάνει πολιτική. Παλαιότερα  δεν έδιναν σημασία. Σήμερα όμως  το θέμα αρχίζει να ενοχλεί.

Πριν από κάθε προσφορά για   αρχαίους συγγραφείς -σε χαρτί ή ψηφιακή μορφή- στα περιθώρια και ασφαλή παράνομα κανάλια στα οποία εμφανίζεται, δίνει πολιτική παράσταση.  Μιλάει πολιτικά και σχολιάζει την επικαιρότητα με το θυελλώδες ύφος του.

Μπορεί να πει κανείς  ότι έτσι βοηθάει το κόμμα γιατί κάνει προπαγάνδα υπέρ των θέσεων του.  Άλλοι όμως  μπορούν να πουν ότι εκμεταλλεύεται την ιδιότητα του αντιπρόεδρου για εμπορικούς σκοπούς.  Δεν κάνει απλώς τη δουλειά του ως έμπορος. Για φανταστείτε  κάθε καταστηματάρχης να κάνει πρώτα ένα δεκάλεπτο κήρυγμα  για τα πολικά φρονήματα στον πελάτη και μετά να του παρουσιάσει τα  προϊόντα του;

Όποια ερμηνεία και αν διαλέξει  κανείς η ουσία δεν αλλάζει. Εκτός από θερμός υποστηρικτής του Κυριάκου, -μέχρι να γίνει αντίπαλός του- ο Άδωνις  Γεωργιάδης είναι αυτή τη στιγμή το πιο δραστήριο στέλεχος της ΝΔ. Δεδομένου ότι ξεκίνησε τη δραστηριότητα του από νωρίς, είναι αυτός που καθοδηγεί τη ΝΔ σε καθημερινή βάση και τελικά την οδηγεί στην κατευθύνση που επιλέγει κάθε φορά ο ίδιος. Οι άλλοι είτε πρέπει  να τον ακολουθούν είτε πρέπει να ανοίξουν εσωκομματικό θέμα.

Στους άλλους συμπεριλαμβάνεται κι ο Κυριάκος που στην περίπτωση  των “Παραιτηθείτε” – τους οποίους είχε υιοθετήσει, “ως  πρόσωπο”,  ο αντιπρόεδρός του , έσπευσε στη Βουλή να πει δυο λόγια να μην μείνει έξω από την εικόνα. Και επειδή από εικόνα ο Άδωνις είναι  αριστοτέχνης,  όσοι νομίζουν ότι είναι λαγός και στην πορεία θα μείνει από δυνάμεις μάλλον θα εκπλαγούν.