Άκης Σκέρτσος: Σωσίας

Γράφει ο Γιώργος Λακόπουλος

Δεν κάνει για σωσίας. Μπορούσε απλώς να πει «ο Πρωθυπουργός δεν γνώριζε».

Στις εκλογές ο καθένας διαλέγει με ποιον τρόπο θέλει να χάσει. Συνήθως αποτυπώνεται σε ένα πρόσωπο, που συμπυκνώνει όσα είναι ο πολιτικός που βαδίζει προς την ήττα.

Για τον Κυριάκο Μητσοτάκη, αυτό το πρόσωπο είναι ο Άκης Σκέρτσος. Πριν έγραφε όσα εκφωνούσε ο Οικονόμου, τώρα τα εκφωνεί ο ίδιος.

Είναι καλύτερος στο εξής: υπάρχει πολύς Μητσοτάκης μέσα στον Σκέρτσο.

Με τον συγκεκριμένο πορτ παρόλ, ο απερχόμενος Πρωθυπουργός, είναι σαν οδεύει προς το μοιραίο, βάζοντας μπροστά τον σωσία του.

Και για τους δύο η πολιτική δεν είναι η μέθοδος που διαθέτει η κοινωνία για να λύνει τα προβλήματά της, αλλά τρόπος για να λύνουν οι ίδιοι τα δικά τους.

Σ αυτή την επιδίωξη όλα επιτρέπονται και κυρίως η μεταμόρφωση σε ότι μπορεί να αποφέρει κέρδος.

-Ξεκινάς ως φιλελεύθερος και εκσυγχρονιστής και καταλήγεις ακροδεξιός και εθνικιστής.

Η παρουσία του Σκέρτσου, ως «μπροστινού», αντί να τα κρύβει, μάλλον τα αναδεικνύει. Οτι έχει ο εντολέας του το διαθέτει και ο ίδιος.

Από το πόντιουμ, λέει αυτά που θέλει να ακούσει ο Μητσοτάκης. Είναι κάτι σαν ψυχολογική υποστήριξη, για να φτάσει στο πολιτικό τέλος του, όσο το δυνατόν πιο ανώδυνα.

Λειτουργεί συμπληρωματικά με τους χειροπράκτες των δημοσκοπήσεων, που κάνουν μασάζ με αυτοεκπληρούμενες προφητείες.

Και τα δυο εντάσσονται στη σκηνοθεσία της δημόσιας παρουσίας ενός πολιτικού, που εξαρχής αδυνατούσε να εκτεθεί στο ανοικτό πεδίο, χωρίς υποστήριξη.

Από το 2019 του προκαλεί τρόμο η ιδέα να βρεθεί σ ένα στούντιο με τον Τσίπρα- χωρίς ελεγχόμενες ερωτήσεις, προβαρισμένες απαντήσεις και δρόμους διαφυγής.

Ο Σκέρτσος παρουσιάζει, με κυνισμό, τις ψευδαισθήσεις που κάνουν τον αφεντικό του να μην αισθάνεται απερχόμενος.

Λίγο μπαλαμούτι, λίγο αντιΣΥΡΙΖΑ μπα-μπλα, λίγη ακροδεξιά αστερόσκονη- «λίγο κρασί και τ αγόρι μου», που λέει και τραγούδι.

Η ετήσια έκθεση των Δημοσιογράφων Χωρίς Σύνορα του έπεσε βαριά: ο ενημερωτικός ουρανός του πλανήτη γέμισε με δημοσιεύματα: στην Ελλάδα του Μητσοτάκη υπάρχει πρόβλημα ελευθεριών στην ενημέρωση.

Ενας νέος Ορμπάν γεννιέται στην Ευρώπη.

Η Washington Post -σε μια συζήτηση με καλεσμένο τον Αντονι Μπλίνκεν – χαρακτήρισε τους ΔΧΣ ως τη «μεγαλύτερη ΜΚΟ στον κόσμο που ειδικεύεται στην υπεράσπιση της ελευθερίας των μέσων ενημέρωσης».

Ο Σκέρτσος τους ψέκασε με Καλογρίτσα, Ειδικό Δικαστήριο, Βαρουφάκη, Κασιδιάρη… Ιησούς Χριστός νικά κι όλα τα κακά σκορπά.

Σαν να έλεγε στον Μητσοτάκη: ηρέμησε, δεν είναι τίποτε, θα περάσει. Κάτι Συριζαίοι τα υποκινούν. Εσύ έχεις «βαθιά ριζωμένο μέσα σου τον σεβασμό στην ελευθερία και την ανεξαρτησία των δημοσιογράφων».

Πάλι καλά που δεν είπε: τόσους έχεις στη δούλεψη σου. Ή: ας ρωτήσουν και την ΕΥΠ.

Δεν κάνει για σωσίας. Μπορούσε απλώς να πει «ο Πρωθυπουργός δεν γνώριζε».

ΑΠΟ ΤΟ IEIDISEIS.GR