Άλλο πολιτικός και άλλο διαχειριστής

Του Ιωάννη Δαμίγου

Πολιτικός, όχι καλού ή κακού σκοπού, είναι εκείνος που προβλέπει, που πριν εκλεγεί έχει δουλέψει βάση συγκεκριμένου πλάνου, αν όχι χειροπιαστής επιτυχίας σχεδίου. Που έχει επιλέξει ικανούς ανθρώπους να φέρουν σε πέρας, κάτω από οποιονδήποτε τρόπο και κόστος, το έργο που έχουν χρεωθεί. Που έχει προλειάνει το έδαφος και έχει εξασφαλίσει όλα εκείνα τα χρήσιμα εργαλεία, που θα του εξασφαλίσουν την μεγαλύτερη δυνατότητα εφαρμογής των. Ανιχνεύοντας εκ των προτέρων τις δυνατότητες και ικανότητες επίκαιρου και άμεσου ελέγχου αυτών. Είτε αυτά αφορούν την δικαιοσύνη, την ενημέρωση, την υγεία την παιδεία ή τα εργασιακά και άλλα.

Το να εκλεγεί κάποιος είναι το μισό του όλου, το να αποκτήσει την εξουσία όμως είναι το άλλο μισό προς την εξασφάλιση της επιτυχίας.Η ικανότητα να ανταπεξέρχεται σε όποια δυσκολία προκύψει, ως πιθανό εμπόδιο, ακόμα και αν αυτή φαντάζει ανυπέρβλητη και να την παρακάμπτει, δημιουργώντας αιφνίδιο και επιτήδειο αντιπερισπασμό στον αντίπαλο.

Θα αντιπροτείνει κάποιος πως, πέρα από τις ικανότητες, οι δυνατότητες είναι αυτές που συμπληρώνουν και όταν αυτές δεν υπάρχουν στον αντίπαλο, τότε κακό για τον αντίπαλο που δεν έλαβε υπόψιν του αυτήν την σπουδαία παράμετρο. Όταν λοιπόν ο αντίπαλος είτε απαξιώνει για λόγους αρχής τους κανόνες του συστήματος είτε μετέχει αλλά με ερασιτεχνισμό σε αυτό, μοιραία προδιαγράφει την ήττα του.

Για να διεκδικήσει όποιος, την διακυβέρνηση, αναγκαστικά και εκ των πραγμάτων θα πρέπει να υπολογίσει την ασφυκτική πίεση που θα του ασκηθεί παντοιοτρόπως από το παντοδύναμο σύστημα των “αγορών”, αλλά και της εντόπιας επιχειρηματικότητας ολιγαρχών, που ελέγχουν τα κραταιά “γιοφύρια” του ελέγχου. Άλλως δεν υπάρχει περίπτωση να αναρριχηθεί στα έδρανα της κυβέρνησης, παρ’ εκτός αν κληθεί πρόσκαιρα, πιεζόμενος για μια συνετή και αναγκαία επιβαρυντική διευθέτηση των επιβαλλόμενων οικονομικών αριθμών της “αγοράς”, ως ο φιλότιμος και τίμιος, ικανός διαχειριστής. Μετά την χρήση διαχειριστού, δεν υπάρχει λόγος επίφοβης πολιτικής συνέχειας, όσο και να προσπαθεί αυτός να επανέλθει και με όποιον τρόπο.Αποδεικνύοντας πως, άλλο ο πολιτικός ως ορισμός και άλλο ο καλός και ικανός, κάτω από πίεση, διαχειριστής.

Τραγική και λυπηρή προσωπική, επιτρέψτε μου παραδοχή, απόδειξη των παραπάνω είναι το πρόσφατο εκλογικό αποτέλεσμα. Μετά από τέσσερα χρόνια λεηλασίας των πάντων, ο διαχειριστής υπέστη βαρύτατη ήττα από τον πολιτικό.