Έγκλημα και Τιμωρία

Του Μελέτη Ρεντούμη

Η ελληνική κοινή γνώμη έχει γίνει μάρτυρας πληθώρας εγκλημάτων το τελευταίο διάστημα, τα οποία λογίζονται ως αποτρόπαια, με αποκορύφωμα το στυγερό έγκλημα στα Γλυκά Νερά, με δολοφόνο τον σύζυγο της νεαρής κοπέλας.

Πρόκειται για περιπτώσεις που χαρακτηρίζονται από σαφή έλλειψη ανθρωπισμού, συναισθήματος, αλλά και σεβασμού στην ανθρώπινη ζωή.

Εκτός όμως από το έγκλημα αυτό καθαυτό, θα πρέπει να αναλυθούν οι αιτίες που οδηγούν τους δράστες σε τέτοιου είδους πράξεις, ώστε να υπάρχει καλύτερη και πιο αποτελεσματική κοινωνική πρόληψη.

Ένα σημαντικό μέρος των εγκλημάτων, οφείλονται δυστυχώς σε ενδοοικογενειακή βία ή κάποιου είδους διένεξη συναισθηματικής ή οικονομικής φύσεως που εμπλέκει συγγενείς. Αυτό από μόνο του είναι ιδιαίτερα τραγικό, καθώς αν υπήρχε μία διαφορετική αντιμετώπιση, θα μπορούσαν σίγουρα κάποια εγκλήματα να είχαν αποτραπεί.

Πρέπει η πολιτεία να σταθεί άμεσα δίπλα στο φαινόμενο της οικογενειακής βίας και της εγκληματικής δράσης, καθώς ναι μεν έχει ενταθεί λόγω της πανδημίας και της κοινωνικής αποστασιοποίησης, όμως είναι κάτι που προϋπήρχε και αποτελεί πλέον μία κοινωνική μάστιγα, που χρήζει άμεσης αντιμετώπισης.

Η κινητοποίηση των κατάλληλων ψυχολόγων, ψυχιάτρων, κοινωνικών λειτουργών, αλλά και της ίδιας της πολιτείας με εκτεταμένες καμπάνιες και γραμμές στήριξης, πρέπει να ενταθεί σε όλα τα επίπεδα, ώστε να αποφεύγονται φαινόμενα βίας, τα οποία μπορούν να οδηγήσουν σε θανάσιμο τραυματισμό των θυμάτων, κυρίως γυναικών και παιδιών, όσο συνεχίζονται και παραμένουν ατιμώρητα.

Πέραν όμως της ψυχολογικής υποστήριξης, δεν είναι ακόμη εύκολο να διεισδύσει η επίσημη πολιτεία, σε κλειστές κοινωνίες. Σε αυτό το σημείο, θα πρέπει να αναδειχθεί ο ρόλος όλων των φορέων που μπορούν να έχουν επαφή με τα θύματα, όπως οι δήμοι και οι κοινότητες, το σχολείο, η αστυνομία, ακόμη και η εκκλησία, ώστε να αναδεικνύονται άμεσα πιθανά προβλήματα, που θα μπορούσαν να εκτραχυνθούν και να οδηγήσουν σε απρόβλεπτες συνέπειες.

Υπάρχει σαφώς και η ατομική ευθύνη των πολιτών που γνωρίζουν και παρακολουθούν τα τεκταινόμενα σε μια περιοχή ή σε μεμονωμένες οικογένειες και οφείλουν να δώσουν τις κατάλληλες πληροφορίες, αν έχουν την παραμικρή υποψία ότι μπορεί να συμβαίνει κάτι παράνομο ή επιλήψιμο, που θα μπορούσε υπό κατάλληλες συνθήκες να οδηγήσει στο έγκλημα.

Η απόκρυψη της αλήθειας ή η παρακώλυση της δικαιοσύνης, αποτελεί αδίκημα και οιονεί συνενοχή και αυτό θα πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη σε μελλοντικές έρευνες νέων αδικημάτων από τις αρχές.

Εν κατακλείδι, είναι βασικό οι πολίτες να νιώθουν πως δεν είναι μόνοι τους σε όσα τους συμβαίνουν και πως υπάρχουν οι μηχανισμοί, οι θεσμοί και οι δομές να τους προστατεύσουν όταν το έχουν ανάγκη, πριν είναι πολύ αργά και θρηνήσουμε θύματα ξανά.

Ο Μελέτης Ρεντούμης είναι οικονομολόγος τραπεζικός