Ένα σκάνδαλο διαφθοράς πίσω από το έγκλημα στα Τέμπη: Η κυβέρνηση δεν θέλει “κομισάριους ή δερβέναγες” και απειλεί πώς θα τους… τιμωρήσει γιατί φοβάται την ευρωπαϊκή δικαιοσύνη

Του Νίκου Λακόπουλου

Καθώς η συζήτηση σχετικά με το πόρισμα της εξεταστικής επιτροπής για Τέμπη από την οποία απουσιάζει ο πρωθυπουργός (!) ολοκληρώνει μια κοινοβουλευτική παρωδία οι καταθέσεις δύο μαρτύρων στη Δικαιοσύνη φαίνεται πως θα ενεργοποιήσουν το νόμο περί ευθύνης υπουργών για τον Κώστα Καραμανλή και τον Χρήστο Σπίρτζη.

Ο πρώην CEO της ΤΡΑΙΝΟΣΕ Φίλιππος Τσαλίδης, κατέθεσε πως είχε ενημερώσει αρκετές φορές, τόσο διά αλληλογραφίας όσο και προφορικά τον τότε υπουργό Υποδομών και Μεταφορών για την κατάσταση που επικρατεί στον σιδηρόδρομο. Ο πρόεδρος των μηχανοδηγών Κώστας Γενιδούνιας κατέθεσε σωρεία εγγράφων και mail, βάσει των οποίων το Υπουργείο Μεταφορών είχε ενημερωθεί, για τον κίνδυνο δυστυχήματος.

Σύμφωνα με το άρθρο 86 του Συντάγματος «αν στο πλαίσιο άλλης ανάκρισης, προανάκρισης, προκαταρκτικής εξέτασης ή διοικητικής εξέτασης προκύψουν στοιχεία, τα οποία σχετίζονται με τα πρόσωπα και τα αδικήματα της προηγούμενης παραγράφου, αυτά διαβιβάζονται αμελλητί στη Βουλή από αυτόν που ενεργεί την ανάκριση, προανάκριση ή εξέταση».

Για τον κ. Σπίρτζη ενδεχομένως να ανακύψει θέμα παραγραφής, ενώ για τον Κώστα Αχ. Καραμανλή όταν ο ανακριτής διαβιβάσει τη δικογραφία στη Βουλή θα αποφασίσει η Ολομέλεια του Κοινοβουλίου, δηλαδή η κυβερνητική πλειοψηφία.

Η Βουλή και η Δικαιοσύνη

Οι συγγενείς των θυμάτων έχουν ήδη παρατηρήσει πως η Νέα Δημοκρατία όχι μόνο δεν επιθυμεί την δίωξη του Κώστα Καραμανλή, αλλά εμπόδισε και την Ευρωπαϊκή Εισαγγελία στην έρευνα: 

«Η παραπομπή της υπόθεσης εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας στις εθνικές αρχές ήταν εξ αρχής βέβαιο ότι δεν θα τελεσφορούσε λαμβάνοντας υπόψη ότι η κοινοβουλευτική πλειοψηφία δεν επιθυμεί την ποινική δίωξη των πρώην υπουργών της για κανένα λόγο, στη συγκεκριμένη περίπτωση του Κωνσταντίνου Καραμανλή ο οποίος είναι πλέον βουλευτής».

Ο Άδωνις Γεωργιάδης τους επιβεβαιώνει λέγοντας πως “η Ευρωπαία Εισαγγελέας εκπροσωπεί την Ευρωπαϊκή Εισαγγελία και ελέγχει αν υπάρχει διασπάθιση ευρωπαϊκών πόρων. Δεν έχει καμία άλλη δικαιοδοσία. Ως προς τα Τέμπη δεν έχει καμία δικαιοδοσία, έχει μόνο για τη σύμβαση 717 και καλώς ελέγχει. Η δικαιοδοσία της δεν υπερβαίνει το ελληνικό Σύνταγμα. Αν έχει ενστάσεις και απορίες και τα στέλνει στη Βουλή».

Η κ. Εισαγγελέας έχει στείλει στη Βουλή επιστολή για τυχόν διερεύνηση ευθυνών για τον κ. Σπίρτζη και τον κ. Καραμανλή, αλλά “η Βουλή αποφάσισε ότι δεν έχει δίκιο και δεν τίθεται θέμα ποινικής δίωξης. Είπε ότι πρέπει να αλλάξει το Σύνταγμα, πρέπει να έχετε ένα άλλο Σύνταγμα. Δεν θέλω να αλλάξει το άρθρο 86, το αλλάξαμε ήδη”.

“Δεν έχει δικαιοδοσία να ζητά αλλαγή του Συντάγματος και κυρίως με το ύφος που το έκανε. Της απάντησε η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων. Αν νομίζει ότι ήρθε ως αποικιοκρατική δύναμη σε μια αποικία που μπορεί να διατάζει κάνει λάθος».

«Μας μπλοκάρουν από το να βρούμε την αλήθεια. Μας μπλοκάρουν από το να εφαρμόσουμε Δικαιοσύνη. Γιατί αν σου απαγορεύουν να κάνεις έρευνα, δεν μπορείς να αποκαλύψεις την αλήθεια. Δυστυχώς, η συνταγματική πρόβλεψη πρέπει να αλλάξει” είχε πει η Ευρωπαία Εισαγγελέας Λάουρα Κοβέσι.

«Είναι απαράδεκτο αυτό που έκανε και ελπίζω να υπάρχουν θεσμοί στις Βρυξέλλες να την τιμωρήσουν γι’ αυτό. Στις Βρυξέλλες, τα κράτη στην Ευρωπαϊκή Ένωση παραμένουν ανεξάρτητα κυρίαρχα κράτη και δεν δεχόμαστε κομισάριους ή δερβέναγες για να μας πουν τι θα κάνουμε στη χώρα μας» ξεσπαθώνει ο Άδωνις Γεωργιάδης.

Η διαφθορά σκοτώνει

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος με δηλώσεις του στο ίδιο μήκος κύματος με τον Γεωργιάδη δείχνει πως η κυβέρνηση δεν θέλει μόνο να αγνοήσει την κ. Κοβέσι, αλλά να την… τιμωρήσει κιόλας -όπως συνέβη με ένα άλλο σκάνδαλο και την Ελένη Τουλουπάκη.

Φαίνεται πως κάτω από τα βαγόνια των δύο αμαξοστοιχιών που συγκρούστηκαν, στο μυστηριώδες μπάζωμα για το οποίο κανένας δεν αναλαμβάνει την ευθύνη και στο βαγόνι που εξαφανίστηκε κρύβεται ένα άλλο τρομακτικό σκάνδαλο που η κυβέρνηση θέλει να συγκαλύψει.

«Το έγκλημα των Τεμπών περιλαμβάνει τα πάντα. Οικονομική απληστία, εξευτελισμό της ανθρώπινης αξίας και κατάχρηση εξουσίας. Έχει φίμωση των ΜΜΕ, φίμωση της Δικαιοσύνης και πλήρη κατάργηση της έννοιας του κράτους δικαίου» είχε πει σε μια συνέντευξη στο News 24 7 η Μαρία Καρυστιανού.

Η εισηγήτρια της Επιτροπής PEGA και ευρωβουλεύτρια του Renew Europe, Σόφι ιν’τ Βελντ σε συνέντευξη Τύπου είχε πει πως “ένα χρόνο μετά τη σύγκρουση των τρένων στα Τέμπη στην Ελλάδα βλέπουμε πώς η διαφθορά μπορεί να οδηγήσει σε θανάτους. Συνήθως απλοί άνθρωποι πληρώνουν το τίμημα”.

“‘Η κοινοβουλευτική έρευνα βιάστηκε να κλείσει τον φάκελο αντί να βρει την αλήθεια. Αν υπήρχε το κατάλληλο σύστημα ασφαλείας, δεν θα γινόταν το δυστύχημα. Το γιατί δεν υπήρχε, έχει να κάνει με λόγους διαφθοράς και υπεξαίρεσης, πράγματα που ερευνούνταν πριν το δυστύχημα. Δεν υπήρχαν οι δέουσες υποδομές ασφαλείας. Η διαφθορά σκοτώνει. Είναι σημαντικό να απαιτούμε να αποδοθεί δικαιοσύνη για τα Τέμπη”.

Αυτή η διαφθορά που σκοτώνει πιθανόν να συνδέεεται με την βιαστικό μπάζωμα για το οποίο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανησυχεί ιδιαίτερα όταν λέει πως ‘διακινείται ως θέσφατο το χυδαίο fake news ότι “έγινε μπάζωμα” στον τόπο του δυστυχήματος. Δεν υπάρχει κάτι τέτοιο στην δικογραφία. Έγιναν απαραίτητες εργασίες μετά από αποφάσεις υπηρεσιακών παραγόντων για να μπορέσουν να σηκωθούν τα βαγόνια, μήπως μπορέσουν να βρεθούν άνθρωποι εν ζωή τρεις ημέρες μετά το δυστύχημα».

Ωστόσο το μπάζωμα έγινε αφού είχαν πάει και είχαν φύγει οι γερανοί -όπως αποκάλυψε με φωτογραφίες το Documento- πράγμα που σημαίνει ότι ο κυβερνητικός λέει ψέματα και γεννά το ερώτημα γιατί το κάνει.