Έπρεπε να γίνει το 2ο lockdown;

Του Μελέτη Ρεντούμη

Η κυβέρνηση μετά την έξαρση των κρουσμάτων του κορωνοϊού στην χώρα το τελευταίο διάστημα και μετά από μία αρχική σειρά περιοριστικών μέτρων, αποφάσισε να προχωρήσει σε ένα δεύτερο lockdown με απαγόρευση κυκλοφορίας σε όλη την επικράτεια και με μετακινήσεις, μόνο για συγκεκριμένους λόγους, μέσα από αποστολή γραπτών μηνυμάτων, όπως ακριβώς έγινε στο πρώτο κύμα του ιού τον Μάρτιο του τρέχοντος έτους.

Παρόλα αυτά το ερώτημα κατά πόσο ήταν απαραίτητο το δεύτερο lockdown απασχολεί όλο και περισσότερο τους πολίτες όπως και πολλούς αναλυτές της τρέχουσας κοινωνικής κατάστασης.

Με βάση την τρέχουσα συγκυρία και από την στιγμή που τα κρούσματα ξεπέρασαν κάποια στιγμή τα 3.000 καθημερινά σε όλη την χώρα, ήταν επιβεβλημένο το να ληφθούν αυστηρότερα μέτρα που τελικά οδήγησαν στο lockdown για την προστασία των πολιτών. 

Το γιατί όμως δεν λήφθηκαν μέτρα νωρίτερα, κυρίως μετά το τέλος της τουριστικής περιόδου, δηλαδή από τις αρχές Σεπτεμβρίου ταυτόχρονα με το άνοιγμα των σχολείων, είναι ένα ερώτημα το οποίο δεν έχει απαντηθεί επαρκώς. 

Η υποχρεωτική χρήση της μάσκας σε εξωτερικούς χώρους , η εκτεταμένη εφαρμογή τηλεκπαίδευσης στα σχολεία από την αρχή της σχολικής περιόδου, με εκ περιτροπής φυσική παρουσία των μαθητών στις τάξεις, η θέσπιση ωραρίου στην εστίαση, η επιτήρηση του συνωστισμού παντού και κυρίως σε πλατείες τις νυχτερινές ώρες και τέλος, η εφαρμογή πολλαπλάσιων τεστ στον πληθυσμό, ώστε να απομονωθούν οι ασυμπτωματικοί φορείς και να μην καταστούν υπερμεταδότες του ιού, είναι μόνο μερικά μέτρα που αν είχαν εφαρμοστεί τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο, είναι πολύ πιθανό να είχε αποφευχθεί το σημερινό lockdown.

Επίσης από την στιγμή που δημιουργήθηκαν γεωγραφικές ζώνες παρακολούθησης, θα μπορούσαν τα αυστηρά μέτρα παράλληλα με τα παραπάνω, να είχαν εφαρμοστεί κυρίως στις περιοχές υπερμετάδοσης όπως η Θεσσαλονίκη, που σήμερα βρίσκεται σε κρίσιμη κατάσταση όσον αφορά τις ΜΕΘ, τους διασωληνωμένους και τους νοσηλευόμενους.

Σε κάθε περίπτωση, είναι απαραίτητο ένα σχέδιο συνολικής επιτήρησης της χώρας με αναλογική αυστηροποίηση των μέτρων, ώστε να μην καταρρεύσει η οικονομία και η κοινωνία συνολικά, από συνεχόμενα και διαδοχικά lockdowns, που θα έχουν εφαρμοστεί καθυστερημένα, με απρόβλεπτες συνέπειες για τον πληθυσμό.

Ο Μελέτης Ρεντούμης είναι οικονομολόγος τραπεζικός.