Έρευνα της ΚΑΠΑ Research: Οι Έλληνες και η Covid-19: Τι απαντούν εμβολιασμένοι και ανεμβολίαστοι

Η κεντρική προσέγγιση των αρνητών βλέπει τη χώρα σε αδιέξοδο, κοινωνικό και οικονομικό. Οι περισσότεροι πορεύονται με πυξίδα την οργή, με παντελή έλλειψη εμπιστοσύνης στους θεσμούς της ελληνικής πολιτείας, αδιαφορία για πολιτική έκφραση με την κλασική έννοια της καθολικής ψήφου.

Aυτό είναι ένα από τα συμπεράσματα έρευνας της K-Research για τθις απόψεις εμβολιασμενων και αντιεμβολιαστών. Μεταξύ άλλων, η έρευνα (τίτλος της: Οι Έλληνες και το εμβόλιο κατά της Covid-19 – «Crash test: Εμβολιασμένοι vs Ανεμβολίαστοι») δείχνει ότι:

1. Το δεύτερο καλοκαίρι της πανδημίας έχει οριστικοποιηθεί μια νέα μορφή της ελληνικής κοινωνίας που δεν υπήρχε πέρυσι πόσο μάλλον τον Μάρτιο του 2020. Δεν είναι πια η παρατεταμένη αγωνία για τη δημόσια υγεία και την υγεία των οικείων, ούτε η κόπωση από τα μέτρα πρόληψης ή η ανησυχία για τις οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας που χαρακτηρίζουν την κοινωνία και συνιστούν σημεία που όλοι οι Έλληνες συμμερίζονται.

Ένα σημαντικό μέρος του πληθυσμού αντιδρά έντονα, κινείται στα όρια του κοινωνικού εξτρεμισμού χωρίς, ωστόσο, να αποτελεί περιθώριο από αριθμητική σκοπιά.

2. Για τους «αρνητές» του εμβολίου, ο αντιεμβολιασμός έχει χαρακτήρα ευρύτερης κοινωνικής στάσης και συμπεριφοράς. Άλλωστε, για αυτήν την ομάδα, η κρίση της πανδημίας είναι περισσότερο οικονομική και όχι υγειονομική.

3. Η κεντρική προσέγγιση των αρνητών βλέπει τη χώρα σε αδιέξοδο, κοινωνικό και οικονομικό. Οι περισσότεροι πορεύονται με πυξίδα την οργή, με παντελή έλλειψη εμπιστοσύνης στους θεσμούς της ελληνικής πολιτείας, αδιαφορία για πολιτική έκφραση με την κλασική έννοια της καθολικής ψήφου, ενημέρωση από ανεπίσημες πηγές και άτυπα -μη θεσμικά- δίκτυα και, εσχάτως, καταφεύγουν σε ένα αίτημα εκλογών για ανατροπή του πολιτικού σκηνικού χωρίς όμως να υποδεικνύουν την εναλλακτική που θα προκύψει.

4. Η ελπίδα να μεταπειστούν οι ανεμβολίαστοι εντοπίζεται στους προσωπικούς γιατρούς και φαρμακοποιούς.

5. Οι εμβολιασμένοι, με μεγαλύτερο ή μικρότερο ενθουσιασμό, είναι συσπειρωμένοι στην προσπάθεια που συντονίζουν οι αρμόδιοι φορείς και η κυβέρνηση.

6. Ένα ενδεχόμενο νέο σκληρό lockdown είναι πιθανόν να διακινδυνεύσει τη συσπείρωση αυτή των εμβολιασμένων, να προκαλέσει ισχυρές επιφυλάξεις και κοινωνικές αντιδράσεις.

Η έρευνα διεξήχθη τον Αύγουστο. Στα περισσότερα ερωτήματα της έρευνας, παρουσιάζονται οι απαντήσεις ανάμεσα σε όσους δηλώνουν ότι έχουν εμβολιαστεί (εμβολιασμένοι)και σε όσους δεν έχουν εμβολιαστεί(ανεμβολίαστοι).

Στο δείγμα της έρευνας το ποσοστό των εμβολισμένων ανέρχεται στο 64% και των ανεμβολίαστων στο 33% (το υπόλοιπο 3% δεν απαντά), προσεγγίζοντας κατά πολύ την εικόνα διείσδυσης του εμβολιασμού όπως αυτή ανακοινώνεται από τις αρμόδιες αρχές.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΡΕΥΝΑ ΤΗΣ Κ- RESEARCH

Οι Έλληνες και το εμβόλιο κατά της Covid-19 – «Crash test: Εμβολιασμένοι vs Ανεμβολίαστοι»