Έτος πολιτικών εξελίξεων

Του Μελέτη Ρεντο΄ύμη

Το 2021 που μόλις έφυγε από την ζωή μας, ήταν μια ιδιαίτερα δύσκολη χρονιά τόσο για την πανδημία με χιλιάδες θύματα, όσο και για την οικονομία με την συνεχή οικονομική στήριξη της κυβέρνησης, των κλάδων που έχουν πληγεί.

Το 2022 που ανέτειλε  είναι σίγουρα μια διαφορετική και μεταβατική χρονιά για την ελληνική οικονομία και κοινωνία, με σημαντικές προκλήσεις για την κυβέρνηση σε όλα τα επίπεδα.

Η κυβέρνηση πάρα τις προσπάθειες αναχαίτισης της πανδημίας με την βοήθεια των ειδικών, δεν επέλεξε στις περισσότερες κοινωνικές ομάδες τον υποχρεωτικό εμβολιασμό, ούτε και ειδικά πιο αυστηρά μέτρα εφαρμογής στα σχολεία, με αποτέλεσμα τόσο την αύξηση των κρουσμάτων όσο και την επιβάρυνση του συστήματος υγείας, με συνεχή αύξηση και των θανάτων.

Όσο λοιπόν η πανδημία επιμένει, τόσο θα μειώνεται η οικονομική δραστηριότητα και θα είναι αναγκασμένη η κυβέρνηση να συνεχίσει την οικονομική ενίσχυση με αναστολές εργασίας, καταβολή επιδομάτων και στήριξη της απασχόλησης.

Επιπλέον η κυβέρνηση, έχει να αντιμετωπίσει το 2022 για μία ακόμη φορά, την τουρκική επιθετικότητα και τις αντίστοιχες απειλές εν μέσω μάλιστα της μεγάλης οικονομικής κρίσης που μαστίζει την γείτονα χώρα, με την διολίσθηση της τουρκικής λίρας και την δραματική μείωση των εισοδημάτων των νοικοκυριών.

Αυτή η εσωτερική κατάσταση, ενδέχεται να οδηγήσει σε εξωτερίκευση των απειλών, ως μια διέξοδο από την κρίση, με στόχο την όξυνση των ελληνοτουρκικών σχέσεων με αβέβαιες συνέπειες.

Όσον αφορά βέβαια την εσωτερική πολιτική σκηνή, είναι φανερό ότι είναι αδύνατον να μην επηρεάσει την κυβέρνηση, πολιτικά, ιδεολογικά και δημοσκοπικά, η εκλογή νέου αρχηγού στο ΠΑΣΟΚ και η γενικότερη αναδιάταξη δυνάμεων που παρατηρείται στον κεντρώο και κεντροαριστερό χώρο, καθώς η κυβερνητική φθορά θα αποτελεί πλέον μια εν δυνάμει δεξαμενή για το πρώην κραταιό ΠΑΣΟΚ, απειλώντας ταυτόχρονα και την τάση δικομματισμού με τον Σύριζα.

Αν σε όλα τα παραπάνω, προσθέσουμε και την περσινή καταστροφή λόγω των πυρκαγιών, αλλά και τις διαχειριστικές αδυναμίες που παρατηρήθηκαν, είναι φανερό ότι η κυβέρνηση μέσα από μια περίοδο παρατεταμένης κρίσης και πολιτικής αβεβαιότητας, ενδέχεται να ζητήσει μια νέα καθαρή λαϊκή εντολή, ώστε να τρέξει όλα τα αναγκαία βήματα και τις μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται, για να ανακάμψει η χώρα σε όλα τα επίπεδα.

Εν κατακλείδι, θα λέγαμε πως η κάθε κυβέρνηση κρίνεται από την αποτελεσματικότητά της, αλλά και από τον χρόνο στο οποίο λαμβάνει και εκτελεί τον προγραμματικό της λόγο προς όφελος των πολιτών.

Η ΝΔ και ο Κυριάκος Μητσοτάκης γνωρίζουν όλα τα δεδομένα και είναι βέβαιο ότι θα σταθμίσουν τις οποίες αποφάσεις και κομβικές εξελίξεις για την χώρα, χωρίς να αποκλείεται η διενέργεια πρόωρων εκλογών εντός του 2022.

Ο Μελέτης Ρεντούμης είναι οικονομολόγος τραπεζικός