Έφυγε ο πατέρας της επεμβατικής ακτινολογίας στην Ελλάδα Δημήτρης Κελέκης

Γ. Σγουρός : Αποχαιρετούμε έναν σπουδαίο επιστήμονα και άνθρωπο

Ο Γιάννης Σγουρός και η παράταξη «Ανεξάρτητη Αυτοδιοίκηση Αττικής» αποχαιρετούν με βαθύτατη θλίψη και οδύνη τον «πατέρα» της επεμβατικής ακτινολογίας στην Ελλάδα τον καθηγητή Ακτινολογίας Δημήτρη Κελέκη.

Ο Δημήτρης Κελέκης γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1938 και σπούδασε στην ιατρική σχολή του ΑΠΘ, ενώ έλαβε την ειδικότητα της ακτινολογίας και το διδακτορικό του από το πανεπιστήμιο της Γενεύης. Το 1989 εκλέγεται καθηγητής ακτινολογίας στο πανεπιστήμιο Πατρών, θέση που διατηρεί μέχρι το 1992, όταν και αναλαμβάνει Διευθυντής Ακτινολογίας στο Ωνάσειο. Το 1996, εκλέγεται καθηγητής στο πανεπιστήμιο Αθηνών.

Υπήρξε διεθνώς αναγνωρισμένος για την συνεισφορά και το ερευνητικό του έργο στο χώρο της επεμβατικής ακτινολογίας, έργο για το οποίο έχει αποσπάσει σημαντικές διακρίσεις σε παγκόσμιο επίπεδο (Χρυσούν Μετάλλιο/ Αμερικανικής Εταιρίας Ακτινολογίας, Distinguished Fellow/ Ευρωπαϊκή Ένωση Επεμβατικών Ακτινολόγων, Χρυσούν Μετάλλιο/ JVIR Editor’s).

Σπουδαίο υπήρξε και το κοινωνικό του έργο. Το 2010 σε συνεργασία με την τέως Νομαρχία της Αθήνας ανέπτυξε πρόγραμμα δωρεάν εξέτασης έως 24 ανασφάλιστων γυναικών καθημερινά, με ψηφιακή μαστογραφία, και έως 12 ανασφάλιστων ανδρών και γυναικών καθημερινά, με μαγνητική τομογραφία, για την εξακρίβωση της νόσου του καρκίνου του μαστού και καρκίνου του ήπατος, αυτό είχε ως αποτέλεσμα να εξεταστούν χιλιάδες άποροι πολίτες.

Στις τελευταίες αυτοδιοικητικές εκλογές (2019) ήταν υποψήφιος Περιφερειακός Σύμβουλος με την παράταξη «Ανεξάρτητη Αυτοδιοίκηση Αττικής».

Σε δηλώσεις του ο Γιάννης Σγουρός τόνισε ότι «Είμαι βαθιά λυπημένος για την απώλεια του καθηγητή Επεμβατικής Ακτινολογίας Δημήτρη Κελέκη ενός εξαιρετικού ανθρώπου  που μας συνέδεσαν χρόνια αληθινής φιλίας και πατρικής αγάπης. Για μένα ήσουν και θα είσαι ο «Άγιος» Κελέκης όπως συνήθιζα πάντα να σε αποκαλώ για την κοινωνική και ανθρωπιστική προσφορά σου στην υγεία των συνανθρώπων μας. Τα θερμά μου συλλυπητήρια στην πολυαγαπημένη του σύζυγο Μάριον και στα παιδιά του Αλέξη και Νάσια. Καλό σου ταξίδι αγαπημένε μου φίλε η ανάμνηση σου πάντα θα με συντροφεύει».