Ίλβα Γιόχανσον: “Υπάρχουν πάρα πολλά αναπάντητα ερωτήματα για το ναυάγιο στην Πύλο”

Ιδιαίτερα αιχμηρή για την Ελλάδα και τα όσα έκαναν ή δεν έκαναν οι ελληνικές Αρχές, πριν, κατά και μετά την βύθιση του αλιευτικού στα ανοιχτά της Πύλου ήταν η αρχική τοποθέτηση της Επιτρόπου Εσωτερικών Υποθέσεων Ίλβα Γιόχανσον στην συζήτηση για την έρευνα και διάσωση στο Ευρωκοινοβούλιο.

Η Ίλβα Γιόχανσον θύμισε ότι δεν πρόκειται απλώς για το χειρότερο ναυάγιο στη Μεσόγειο, ή το χειρότερο ναυάγιο σκάφους με πρόσφυγες, αλλά ένα από τα πλέον πολύνεκρα το πρώτο τέταρτο του 21ου αιώνα παγκοσμίως, καθώς στοίχισε ως 600 ανθρώπινες ζωές.

«Υπάρχουν πάρα πολλά αναπάντητα ερωτήματα. Είναι ανάγκη τώρα να ξεκαθαρίσουμε τι ακριβώς συνέβη. Κάθε τμήμα της μοιραίας διαδρομής. Γιατί βυθίστηκε το αλιευτικό», είπε η Γιόχανσον, για να στρέψει αμέσως μετά τα βέλη της κατά του τρόπου με τον οποίο αντιμετωπίζεται η τραγωδία από τις ελληνικές Αρχές.

«Ο Έλληνας εισαγγελέας του Αρείου Πάγου ξεκίνησε έρευνα για την εμπορία ανθρώπων και το ελληνικό Ναυτοδικείο για την αντίδραση του Λιμενικού Σώματος. Αυτές οι έρευνες πρέπει να εμπνέουν εμπιστοσύνη και την βεβαιότητα ότι τα γεγονότα θα προσδιοριστούν», όπως είπε χαρακτηριστικά.

Με χειροκροτήματα στην αίθουσα αντιμετωπίστηκε η θέση της ότι τα Λιμενικά και οι Ακτοφυλακές των χωρών μελών της ΕΕ «πρέπει να εκτελούν το καθήκον και τις υποχρεώσεις τους με πλήρη σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου. Αυτό σημαίνει ότι οποιαδήποτε χρήση βίας είναι απαράδεκτη».

«Ας θυμηθούμε την θεμελιώδη αρχή μας: το πρώτο καθήκον μας είναι να σώζουμε ζωές», όπως τόνισε η ίδια.