Διεύρυνση – Όχι ιδεολογική περιχαράκωση

Γράφει ο Ισίδωρος Λως

Οι εκλογές τελείωσαν. Το αποτέλεσμα τους ήταν αρκετά ξεκάθαρο. Άνετη επικράτηση της Νέας Δημοκρατίας, συντηρητική μετατόπιση της κοινωνίας, επανεμφάνιση της ακροδεξιάς, μείωση των αριστερών και προοδευτικών δυνάμεων, γενικότερη αποδυνάμωση της αντιπολίτευσης, και μεγάλη ήττα για τον ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία.

Η Νέα Δημοκρατία με όλο το επικοινωνιακό οπλοστάσιο που διαθέτει, προσπάθησε και επέτυχε στη πρώτη της τετραετία να επιβάλλει τις ιδεοληψίες της ως κανονικότητα. Δαιμονοποίησε τον βασικό πολιτικό της αντίπαλο, ωραιοποίησε τα δικά της εγκληματικά λάθη, και δημιούργησε μια κοινωνία με χαμηλές προσδοκίες και άρα χειραγωγήσιμη.

Από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ προφανώς έγιναν πολλά σοβαρά λάθη, και γι αυτό υπέστη μια τέτοια συντριβή. Λάθη ιδιαίτερα στον επικοινωνιακό τομέα και στην επαφή του κόμματος με τη κοινωνία, με τους πολίτες.

Σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, η Αξιωματική Αντιπολίτευση της χώρας αλλάζει ηγεσία. Ένας ιστορικός κύκλος με τον Αλέξη Τσίπρα έκλεισε, και ένας καινούργιος ανοίγει. Το δίλημμα που προκύπτει για ένα κόμμα που θέλει να κυβερνήσει είναι άνοιγμα στη κοινωνία και διεύρυνση ή οπισθοχώρηση και ιδεολογική μετατόπιση.

Ας πάμε λίγο πίσω και ας θυμηθούμε παλαιότερα πολιτικά παραδείγματα. Όταν το 1996 ο Κώστας Σημίτης έγινε πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, για να μπορέσει να κερδίσει τον Έβερτ έκανε άνοιγμα στο δεξιό ακροατήριο, με το σύνθημα του εκσυγχρονισμού προσέγγισε κεντροδεξιούς και δεξιούς ψηφοφόρους.

Αργότερα, ο Κώστας Καραμανλής έγινε πρωθυπουργός επειδή είχε καταφέρει να κερδίσει τον λεγόμενο τότε μεσαίο χώρο. Μπόρεσε η Νέα Δημοκρατία του Κώστα Καραμανλή να προσεγγίσει κεντροαριστερούς ψηφοφόρους.

Έτσι και ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, αν θέλει να κυβερνήσει ξανά, πρέπει να κερδίσει την εμπιστοσύνη πολιτών που σήμερα ανήκουν σε άλλους πολιτικούς χώρους, να καταφέρει να πείσει και ψηφοφόρους της Νέας Δημοκρατίας.

Δεν είναι παράλογο. Για κόμματα εξουσίας είναι κάτι το αναμενόμενο και το φυσιολογικό.

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ λοιπόν πρέπει να επιμείνει και να συνεχίσει τη πολιτική της διεύρυνσης, όπως πάρα πολύ σωστά θέλησε να την εφαρμόσει ο Αλέξης Τσίπρας. Άνοιγμα στη κοινωνία, επαφή με την πραγματικότητα, διάλογο με τους πολίτες στους χώρους εργασίας, στις γειτονίες, στους φορείς. Το κόμμα να έχει ανοιχτές πόρτες σε όλο τον δημοκρατικό κόσμο, στους δημιουργικούς ανθρώπους, στη νεολαία και στα σύγχρονα κινήματα.

Η αναζωογόνηση και η ενίσχυση του κόμματος θα συμβούν αν η νέα ηγεσία θελήσει να συνεχίσει το όραμα του Αλέξη Τσίπρα, αν θα το ανανεώσει πολιτικά και το εμπλουτίσει ιδεολογικά, ώστε να μπορέσει ξανά να βρεθεί σε κυβερνητική θέση για να εφαρμόσει το πολιτικό του πρόγραμμα υπέρ της κοινωνίας.

Σε περίπτωση που το κόμμα εγκλωβιστεί σε λογικές απομόνωσης και ιδεολογικής περιχαράκωσης, τότε δεν θα μιλάμε για κόμμα εξουσίας αλλά για φιλολογική λέσχη. Μια τέτοια εξέλιξη θα οδηγήσει τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ σε ακόμα μικρότερα ποσοστά, ενώ η ακραία νεοφιλελεύθερη δεξιά, δίχως πραγματικό αντίπαλο, θα αλωνίζει σε βάρος της χώρας, των πολιτών και των θεσμών.

Δεν θα το επιτρέψουμε αυτό. Οι συσχετισμοί πρέπει ν αλλάξουν. Η βαρβαρότητα που τώρα δείχνει να μην έχει αντίπαλο θα ηττηθεί.  

Μέλος ΝΕ ΣΥΡΙΖΑ-ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ Χίου