Αέρας ανάπτυξης στην ΔΕΘ

Toυ Μελέτη Ρεντούμη

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, εμφανίστηκε για πρώτη φορά ως πρόεδρος της κυβέρνησης απέναντι στον ελληνικό λαό και στην Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, με στόχο να αναλύσει την κατάσταση της οικονομίας και να δώσει το στίγμα της πολιτικής του.

Είναι αξιοσημείωτο το γεγονός, ότι ο πρωθυπουργός δεν στάθηκε στο παρελθόν, ούτε επένδυσε σε εξεταστικές επιτροπές για τα πεπραγμένα της προηγούμενης διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ που ζημίωσε τον ελληνικό λαό, αλλά προτίμησε να κοιτάξει προς το μέλλον, καθώς δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο και η Ελλάδα πρέπει σε κάθε περίπτωση να ανακτήσει το χαμένο έδαφος σε όλα τα επίπεδα, κυρίως στα θέματα της αξιοπιστίας, της ανταγωνιστικότητας και των επενδύσεων.

Οι εξαγγελίες του πρωθυπουργού ήταν σαφώς στην σωστή κατεύθυνση για τον χρόνο που είχε η νέα κυβέρνηση να τις επεξεργαστεί και να τις κοστολογήσει, καθώς η μείωση της φορολογίας ήταν ούτως ή άλλως στο πρόγραμμα της ΝΔ το οποίο και γίνεται πράξη.

Η σταδιακή μείωση των εισφορών,  η μείωση του ΦΠΑ, η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης σε βάθος τετραετίας, αλλά και η κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος για τους ελεύθερους επαγγελματίες, είναι μέτρα τα οποία ανακουφίζουν την αγορά και δημιουργούν μία δυναμική στην οικονομία, για να μπορέσουν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις να επενδύσουν να πάρουν τα ρίσκα που πρέπει, αλλά και να ενισχύσουν την απασχόληση με μόνιμες θέσεις εργασίας.

Αναλύθηκαν τα έργα υποδομής και οι μεγάλοι αυτοκινητόδρομοι, που σιγά σιγά ξεπαγώνουν και γίνεται επαναδιαπραγμάτευση των συμβάσεων παραχώρησης όπου αυτό είναι εφικτό, ενώ έγινε σαφές ότι η Ελλάδα θα δώσει έμφαση στην ανάπτυξη τόσο γεωγραφικά όσο και κλαδικά σε όλους τους τομείς της οικονομίας, από τον τουρισμό μέχρι την βιομηχανία και την αγροτική ανάπτυξη.

Επίσης λόγω και της Διεθνούς Έκθεσης στην Θεσσαλονίκη, τα ερωτήματα ήταν πολλά για την ανάπτυξη της βόρειας Ελλάδας, της Μακεδονίας και της Θράκης και εκεί φάνηκε όντως να υπάρχει η βούληση να δρομολογηθούν οι απαραίτητες μεγάλες επενδύσεις, όπως στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης αλλά και της μονάδας υγροποιημένου αερίου LNG.

Εκτός αυτού, δεν θα μπορούσε να μην γίνει αναφορά και στην πιο εμβληματική επένδυση στην χώρα, που είναι αυτή του Ελληνικού, καθώς ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην επιτάχυνση των διαδικασιών και των διυπουργικών αποφάσεων που έχουν ήδη ληφθεί για να προχωρήσει η επένδυση, ενώ έχει ήδη αποφασιστεί και ο διαγωνισμός για το καζίνο που θα αποτελέσει ένα κομβικό σημείο για την όλη επένδυση στην περιοχή.

Σε κάθε περίπτωση, είναι θετικό το ότι ο πρωθυπουργός δεν αρκέστηκε σε παροχολογία, δεν υποσχέθηκε επιδόματα, ενώ δεσμεύθηκε ότι δεν θα καταργήσει τα υπάρχοντα ώστε να μην μειωθεί αυτή την μεταβατική περίοδο για την χώρα το διαθέσιμο εισόδημα των πολιτών.

Πλέον, οι πολίτες αναμένουν από την κυβέρνηση να γίνουν πράξη τα όσα εξαγγέλθηκαν, να ενισχυθεί η διεθνής παρουσία της χώρας στο εξωτερικό, να αυξηθεί η εξωστρέφεια και οι εξαγωγές και έτσι η Ελλάδα με τον παραγόμενο πλούτο, να μπορεί πλέον αυτόνομα και χωρίς νέα δανεικά να κινηθεί ισότιμα με τα υπόλοιπα κράτη μέλη προς το μέλλον, διεκδικώντας το μερίδιο που της αξίζει στους συνεχώς μεταβαλλόμενους πολιτικούς και οικονομικούς συσχετισμούς.

 

Ο Μελέτης Ρεντούμης είναι οικονομολόγος τραπεζικός