«Αγορά εργασίας και συντάξεις – Η χρονοβόμβα του δημογραφικού»: Το νέο βιβλίο του Αλέξη Μητρόπουλου

Το 21ο του βιβλίο με τίτλο «Αγορά εργασίας και συντάξεις – Η χρονοβόμβα του δημογραφικού» παρουσίασε χθες ο πρώην αντιπρόεδρος της Βουλής, καθηγητής Εργατικού Δικαίου και Δικαίου Κοινωνικών Ασφαλίσεων στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας Αλέξης Μητρόπουλος στο Πολεμικό Μουσείο.

Στην εκδήλωση μίλησαν ο Βασίλης Ασημακόπουλος, εργατολόγος, διδάκτωρ Πολιτική Επιστήμης, ο Δημήτρης Βερβεσός εργατολόγος, πρόεδρος του ΔΣΑ, η Αγγελική Μητροπούλου, νομικός, διδάκτωρ Κοινωνικών Επιστημών και ο Διονύσης Τεμπονέρας, εργατολόγος. Τη συζήτηση συντόνισε ο δημοσιογράφος και δικηγόρος Σπύρος Φρεμεντίτης.

Η αίθουσα του Πολεμικού Μουσείου ήταν κατάμεστη, με πλήθος κόσμου όχι μόνο στον χώρο της εισόδου αλλά και στο προαύλιό του.

mitropoulos-exofyllo-0

Όπως σημειώνει ο συγγραφέας η μείωση των γεννήσεων κατά τα χρόνια εφαρμογής των μνημονιακών μέτρων (2011-2022) κυρίως για την οικογένεια και τα όρια ηλικίας των γυναικών, σύμφωνα με έρευνα της ΕΝΥΠΕΚΚ δεν έχει προηγούμενο στην ιστορία της νεώτερης Ελλάδος.

Οι δημογραφικές εξελίξεις παραπέμπουν λόγω των πολιτικών κατά των γεννήσεων, της οικογένειας και των γυναικών  αλλά και οι διαρκείς περικοπές των συντάξεων που μας επέβαλαν οι δανειστές κατά τη διάρκεια των μνημονίων παραπέμπουν σε συνθήκες πολέμου ή πολιτικές εθνικής γενοκτονίας, αναφέρει. 

Τα δώδεκα χρόνια των μνημονιακών μέτρων (2011-2022) για πρώτη φορά τα τελευταία 80 χρόνια οι θάνατοι υπερτερούν κατά πολύ και σταθερά έναντι των γεννήσεων. 

Συνολικά, μεταξύ 2011 και 2022 οι θάνατοι ξεπέρασαν τις γεννήσεις κατά 394.602. 

Το 2022 είχαμε αρνητικό ρεκόρ γεννήσεων στην ιστορία της χώρας, αφού οι θάνατοι ξεπέρασαν τις γεννήσεις κατά 66.260.

Από την εξέλιξη αυτή, υπογραμμίζει ο Αλέξης Μητρόπουλος, πλήττονται κυρίως οι γυναίκες ασφαλισμένες. Οι πρόωρες συνταξιοδοτήσεις που ίσχυαν για δεκαετίες τους παρείχαν την ευκαιρία και την ασφάλεια του συνδυασμού του βιοπορισμού και της μέριμνας για την οικογένεια.

“Δυστυχώς τα προσεχή χρόνια θα οδηγηθούμε σε περαιτέρω κατάρρευση των γεννήσεων και σε έκρηξη του δημογραφικού, κυρίως λόγω της κατάργησης όλων των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων, οι οποίες κρατούσαν σε υψηλά επίπεδα τα ποσοστά των γεννήσεων”

Όπως καταλήγει ο γνωστός εργατολόγος, η κυβέρνηση, λαμβάνοντας υπόψη το μέγα δημογραφικό ζήτημα της χώρας, σε συνεργασία με τα άλλα κόμματα του μνημονιακού τόξου που κατήργησαν από κοινού τις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις των γυναικών με το Γ’ μνημόνιο (ν. 4336/2016) αλλά και των ανδρών, οφείλει να ξαναθεσπίσει σύγχρονο και ευρύ πλαίσιο πρόωρων συνταξιοδοτήσεων για όλους τους ασφαλισμένους γονείς και κυρίως για τις γυναίκες σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα.