Ακρόαση της Τουλουπάκη από την Επιτροπή Διαφθοράς της Ευρωβουλής ζητά ο Στ. Κούλογλου

Την ακρόαση της Ελένης Τουλουπάκη, της εισαγγελέως που ερεύνησε το σκάνδαλο Novartis, και που καλείται τώρα σε απολογία ως κατηγορούμενη, ζητά ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Στέλιος Κούλογλου, με επιστολή του προς τη Διακομματική Επιτροπή κατά της Διαφθοράς του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Ο ευρωβουλευτής, που είναι μέλος του προεδρείου της Επιτροπής, στο αίτημά του σημειώνει ότι οι εξελίξεις όσον αφορά την υπόθεση «μαρτυρούν σοβαρή αμφισβήτηση της ανεξαρτησίας και χειραγώγηση της Δικαιοσύνης στην Ελλάδα», ενώ με άλλη επιστολή του ενημερώνει σχετικά και την Ευρωπαία Γενική Εισαγγελέα, Λάουρα Κοντρούτα Κοβέσι.

Ο ευρωβουλευτής στην επιστολή του σημειώνει ότι η Ελένη Τουλουπάκη «που διερεύνησε τις ποινικές ευθύνες πολιτικών προσώπων καλείται σε απολογία για τα αδικήματα της εγκληματικής οργάνωσης – συμμορίας, και της παράβασης καθήκοντος. Κατηγορείται ότι “ενοχοποίησε πολιτικά πρόσωπα” και ότι “πίεσε μάρτυρες της υπόθεσης” προκειμένου να αποσπάσει τις καταθέσεις τους». 

Επισημαίνει επίσης ότι η πρώην εισαγγελέας διαφθοράς αντιδρώντας στην κλήση της να καταθέσει ως κατηγορούμενη, έκανε λόγο για «για θεσμική εκτροπή και καταγγέλλει ωμές πολιτικές παρεμβάσεις, συκοφαντικές επιθέσεις, και απειλές εναντίον της, προκειμένου να σταματήσει η διερεύνηση της υπόθεσης και να βρεθεί η ίδια κατηγορούμενη».

Και υπενθυμίζει:

  • την κατάργηση του θεσμού της Εισαγγελίας Διαφθοράς, οπότε της αφαιρέθηκε η δικογραφία και η δυνατότητα παραπέρα έρευνας για την υπόθεση.
  • απειλές εναντίον της, από πολιτικά πρόσωπα που φέρονται να εμπλέκονται στο σκάνδαλο.
  • απειλές σε βάρος των προστατευόμενων μαρτύρων και συνεχείς προσπάθειες για την αποκάλυψη των στοιχείων της ταυτότητάς τους.
  • τις πρόσφατες κλήσεις σε απολογία των δημοσιογράφων που ερεύνησαν την υπόθεση, με την κατηγορία της συμμετοχής σε “εγκληματική οργάνωση”, εξέλιξη για την οποία σας έχω πρόσφατα ενημερώσει.
  • την αμφιλεγόμενη, νομικά, αρχειοθέτηση των κατηγοριών που αφορούν υπουργό της κυβέρνησης.