Αλέξης Τσίπρας: “Έχουμε μια κυβέρνηση που επιλέγει παντού τη συγκάλυψη”

«Ο δρόμος της συγκάλυψης τελείωσε στα Τέμπη, δεν ανέχεται άλλη συγκάλυψη η κοινωνία», είπε ο Αλέξης Τσίπρας στη συζήτηση του νομοσχεδίου που περιλαμβάνει τις αποζημιώσεις των συγγενών των θυμάτων.

Εδώ όμως που φτάσαμε, ξεπεράστηκε και η τελευταία κόκκινη γραμμή. Ως εδώ! Όταν μια κυβέρνηση δεν μπορεί να προστατεύσει ούτε την ανθρώπινη ζωή, τότε η αλλαγή γίνεται ανάγκη. Η αλήθεια γίνεται ανάγκη. Η δικαιοσύνη παντού, γίνεται ανάγκη. Και η ανάγκη γίνεται ιστορία» τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας, κλείνοντας την σύντομη παρέμβαση του στη Βουλή στο νομοσχέδιο με τα μέτρα στήριξης των συγγενών των θυμάτων και των πληγέντων του σιδηροδρομικού δυστυχήματος στα Τέμπη.

«Έχουμε μια κυβέρνηση που επιλέγει παντού τη συγκάλυψη. Ένας πρωθυπουργός που φοβάται την ευθύνη. Είναι μια κυβέρνηση και ένας πρωθυπουργός που γεμίζει με φόβο όλη την ελληνική κοινωνία. Φόβο για την ασφάλεια και τη ζωή» τόνισε από το βήμα της Βουλής στην παρέμβαση του ο Αλέξης Τσίπρας, αναφερόμενος στο τραγικό σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης επιτέθηκε στην κυβέρνηση Μητσοτάκη υποστηρίζοντας πως βλέποντας κανείς την στάση της κυβέρνησης «αισθάνεται να πολλαπλασιάζεται αυτός ο φόβος, αυτή η ανασφάλεια». Και πρόσθεσε ο Αλέξης Τσίπρας πως «και αυτό προετοιμάζει νέες τραγωδίες. Και η απόπειρα συγκάλυψης της αλήθειας προετοιμάζει νέες τραγωδίες. Δεν είναι θέμα εκδίκησης να μάθουμε την αλήθεια και να αποδοθούν ευθύνες. Είναι προϋπόθεση για να μη ξαναζήσουμε παρόμοια τραγωδία».

«Σε τι λοιπόν αποσκοπεί η σπουδή του ίδιου του πρωθυπουργού, την επόμενη κιόλας ημέρα και ενώ είχε ήδη επιληφθεί η δικαιοσύνη, να ορίσει ο ίδιος, η κυβέρνησή του, τριμελή επιτροπή πραγματογνωμόνων για το δυστύχημα; Πού ακούστηκε αυτό, οι ελεγχόμενοι να ορίζουν οι ίδιοι την επιτροπή που θα τους ελέγξει;» είπε αρχικά ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

«Και σήμερα έρχεστε να κάνετε ακόμα πιο προσβλητικό. Έρχεστε να ψηφίσετε το ακαταδίωκτό τους. Το ακαταδίωκτο της Επιτροπής που ορίσατε για να σας ελέγξει. Και διερωτώμαι: Τι φοβάστε και θέλετε να μη διώκονται οι πραγματογνώμονες που ορίσατε; Την αλήθεια δεν υποτίθεται ότι θα ερευνήσουν; Φοβάστε μη διωχθούν για την αλήθεια; Οι ίδιοι το γνωρίζουν αυτό; Σας το ζήτησαν ή εσείς του το προσφέρετε; Το γνωρίζουν και ζητάνε ακαταδίωκτο; Γιατί ακαταδίωκτο; Τι ακριβώς φοβούνται; Όποιος θέλει να αποκαλύψει την αλήθεια δε φοβάται. Το σκοτάδι φοβίζει» πρόσθεσε ο Αλέξης Τσίπρας.

Ερωτήματα που ζητούν απαντήσεις

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε 9 ερωτήματα, τονίζοντας ότι υπάρχουν «συγκεκριμένες ευθύνες που πρέπει να αποδοθούν» και πως «ένα σχεδόν μήνα μετά, όλα τα γιατί μένουν αναπάντητα. Σε αυτά τα γιατί η κυβέρνηση πρέπει να απαντήσει.

Όσοι βρεθούμε στην επόμενη Βουλή έχουμε υποχρέωση να απαντήσουμε».

  • «Γιατί το κέντρο τηλεδιοίκησης στη Λάρισα που καταστράφηκε από πυρκαγιά τον Ιούλη του 2019, παραμένει γιαπί; Και μόνο αυτό αν λειτουργούσε, δε θα είχε συμβεί το ατύχημα.
  • Γιατί το δευτεροβάθμιο κέντρο της Καρόλου αποδιαρθρώθηκε το 2020;
  • Γιατί ο μοιραίος σταθμάρχης ήταν παράνομα διορισμένος;
  • Γιατί ο υπουργός με φωτογραφική Υπουργική απόφαση ήρθε εκ των υστέρων, πέντε ημέρες μετά τον διορισμό, να τον νομιμοποιήσει;
  • Γιατί τοποθετήθηκαν σε κρίσιμες θέσεις ακατάλληλοι και ανεκπαίδευτοι σταθμάρχες, για τους οποίους η ΡΑΣ ζητά να ανακληθούν από θέσεις ευθύνης σήμερα;
  • Γιατί το καλοκαίρι του ‘19 υπήρχαν 1.200 μόνιμοι υπάλληλοι στον ΟΣΕ; 25 σταθμάρχες στη Λάρισα; Και σήμερα υπάρχουν μόλις 750 στον ΟΣΕ και 10 σταθμάρχες στη Λάρισα;
  • Γιατί το σύστημα GSM-R, που είχε πλήρως παραδοθεί και το προσωπικό πλήρως εκπαιδευτεί στη χρήση του από το 2019, τέσσερα χρόνια μετά ακόμα δεν έχει τεθεί σε λειτουργία;
  • Γιατί ο υπουργός δεν απαντούσε στα συνεχή εξώδικα των εργαζομένων που ζητούσαν ασφάλεια και προέβλεπαν το μοιραίο;
  • Γιατί η Σύμβαση ΟΣΕ – ΤΡΑΙΝΟΣΕ που προέβλεπε αρχικά την υποχρέωση για 600 εκ. επενδύσεις από την ιταλική εταιρία, αλλά και την υποχρέωση του δημοσίου να προχωρήσουν τα έργα ασφάλειας, ήρθε τελικά χωρίς αυτές τις υποχρεώσεις στην τελική της μορφή που ψηφίστηκε στη Βουλή;» είναι τα ερωτήματα που έθεσε στην παρέμβαση του ο Αλέξης Τσίπρας.