Αλέξης Τσίπρας: «Ηλίου φαεινότερο» ότι παρενέβη ο ίδιος ο Μητσοτάκης για να «κόψει» τον Ιάσονα

Πρόβλημα θεσμικό και ουσίας ότι πάμε σε ασφυκτικό καθεστώς για όποιον διαφωνεί με τον «αυτοκράτορα» και την πολιτική του τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Πίσω από τις διαρροές περί «παρέμβασης Μπογδάνου» κρύβεται το ίδιο το Μαξίμου και προσωπικά ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, αυτός είναι που παρενέβη για να αποκλειστεί από την παρασημοφόρηση ο διασώστης Ιάσονας Αποστολόπουλος, τόνισε μεταξύ άλλων στην συνέντευξη που παραχώρησε στον ραδιοφωνικό σταθμό Στο Νησί 99 FM της Λέσβου.

Σε επισήμανση του δημοσιογράφου ότι «συζητήθηκε πολύ τις τελευταίες ημέρες η μη πρόκληση από την Προεδρία της Δημοκρατίας ενός εμβληματικού ανθρώπου για τα ανθρώπινα δικαιώματα, του διασώστη Ιάσονα Αποστολόπουλου, παρά το γεγονός ότι είχε ανακοινωθεί» και ερώτηση εάν ο ίδιος θεωρεί ότι «η ακροδεξιά ρητορική και η πρακτική συγκεκριμένων στελεχών της Νέας Δημοκρατίας οδήγησε την Προεδρία της Δημοκρατίας να ακυρώσει την πρόσκληση», ο κ. Τσίπρας απάντησε αρχικά τονίζοντας ότι «καταρχάς, είναι πολύ θλιβερό αυτό που έγινε … δεν τιμά την Προεδρία της Δημοκρατίας ως θεσμό να βγάζει διαρροές, που ουσιαστικά ρίχνει την ευθύνη αλλού ή απομειώνει τις όποιες θεσμικές αρμοδιότητες την αφορούν».

«Δεν ξέρω τι ακριβώς έχει συμβεί, αυτό που ξέρω εγώ και το ξέρει ο καθένας σε αυτή τη χώρα είναι ότι αν έχει δύο αποκλειστικές αρμοδιότητες ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είναι η απονομή χάριτος και η απονομή τιμής σε πολίτες. Με στεναχωρεί όλη αυτή η εξέλιξη. Θεωρώ αδιανόητο ο κάθε βουλευτής -εν προκειμένω ένας βουλευτής που έχει γίνει διάσημος για τις ακραίες, ρατσιστικές πολλές φορές, τοποθετήσεις, να γίνεται πορτιέρης του Προεδρικού Μεγάρου», είπε ο κ. Τσίπρας.

«Περιμένω κάποιες ουσιαστικές εξηγήσεις, σε κάθε περίπτωση είναι μία πολύ θλιβερή εξέλιξη αυτή, γιατί είναι προφανές σε κάθε πολίτη ότι ο Ιάσονας Αποστολόπουλος δεν θα παρασημοφορηθεί όχι διότι δεν αξίζει -έχει σώσει ζωές, ήταν ορθή η επιλογή να τιμηθεί από την Ελληνική Πολιτεία- αλλά επειδή σε κάποιους δεν αρέσουν οι απόψεις του. Και εν προκειμένω, αυτοί οι “κάποιοι” δεν είναι η Προεδρία της Δημοκρατίας, που τον επέλεξε προς παρασημοφόρηση. Είναι οι ακραίοι κύκλοι εντός του κυβερνητικού κόμματος», είπε ο κ. Τσίπρας. 

Ωστόσο, ξεκαθάρισε πως «είναι ακόμα πιο προφανές ότι δεν είναι ευθύνη του υπουργείου Εξωτερικών και μίας χαμηλόβαθμης επιτροπής του ΥΠΕΞ που τυπικά εγκρίνει ή μάλλον γνωμοδοτεί προς τον ΠτΔ, αλλά για τις αποφάσεις του ΠτΔ, είναι απολύτως σαφές. Είναι Ηλίου φαεινότερον ότι ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης παρενέβη προκειμένου να υπάρξει αυτή η εξέλιξη. Είναι και θεσμικό πρόβλημα και πρόβλημα ουσίας. Πού πηγαίνουμε ως κοινωνία και ως Πολιτεία; Να δημιουργείται κατάσταση ασφυκτικού καθεστώτος όπου όποιος διαφωνεί με τον “αυτοκράτορα” και την πολιτική του δεν θα έχει δικαίωμα είτε να εκφράζει τις απόψεις του είτε να απολαμβάνει της τιμής που η Πολιτεία επιλέγει;

«Έχει κάνει μία πολύ σημαντική δουλειά αυτός ο άνθρωπος, είναι μία πολύ θλιβερή εξέλιξη, πραγματικά με λυπεί. Θέλω να ελπίζω ότι θα είναι το τελευταίο θλιβερό συμβάν. Όταν εμπλέκεται ένας θεσμός, όταν υποβαθμίζεται με αυτόν τον τρόπο η Προεδρία της Δημοκρατίας, είναι μία πολύ αρνητική εξέλιξη που δεν αφορά μόνο την πολιτική σφαίρα. Αφορά και το θεσμικό πλαίσιο, κάτι εξαιρετικά θλιβερό», επανέλαβε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.