Αλέξης Τσίπρας: «Σύντομα θα υπάρξει ένα διαφορετικό μήνυμα εκκένωσης από τους πολίτες»

Επίθεση στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη εξαπέλυσε κατά την έναρξη της ομιλίας του από το βήμα της Βουλής ο πρόεδρος ου ΣΥΡΙΖΑ -ΠΣ Αλέξης Τσίπρας θυμίζοντας στον πρωθυπουργό ότι σήμερα ήρθε στη Βουλή ως απολογούμενος και όχι ως κατήγορος.

«Να αφήσετε το αλαζονικό ύφος, δεν έρχεστε εδώ ως κατήγορος κ. Μητσοτάκη, ως απολογούμενος έρχεστε για τη μεγαλύτερη φυσική καταστροφή της χώρας» είπε ο Αλέξης Τσίπρας απευθυνόμενος στον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι ζήτησε ψεύτικη συγνώμη και διερωτήθηκε «γιατί ζητήσατε συγγνώμη, ποιο ήταν το λάθος σας; Αφού είπατε ότι δεν κάνατε κανένα λάθος» σημείωσε σε έντονο ύφος.

«Είστε ένας Πρωθυπουργός που την ώρα της τραγωδίας δεν μπορεί να νοιώσει την αγωνία. Ανεβήκατε στο βήμα χαμογελώντας, το ίδιο κάνατε και στη συνέντευξη Τύπου. Είναι χαμόγελο επιτυχίας; Χαμόγελο ειρωνείας; Το χαμόγελο αυτό πολλαπλασίασε τον φόβο, την απόγνωση και την οργή. Είστε αδιάφορος επειδή δεν καταλαβαίνετε ή δεν καταλαβαίνετε επειδή είστε αδιάφορος; Είναι ασέβεια στους πολίτες».

«Ήταν προκλητικό επί 55 λεπτά σ’ αυτό το βήμα ο κ. Μητσοτάκης με τη στάση, την τοποθέτηση και το ύφος του να δείχνει ότι δεν έχει καταλάβει τίποτα. Προκαλεί θλίψη για μια ακόμη φορά, μπροστά σε μια τραγωδία που όλους μας έχει συνταράξει, έχει επιλέξει την πεπατημένη της επικοινωνίας, της συγκάλυψης, της υποκρισίας, της απόσεισης, και της μετάθεσης των βαρύτατων ευθυνών του», υπογράμμισε ο Αλέξης Τσίπρας.

«Επιχείρησε να μας πείσει ότι όλα έγιναν εξαιρετικά. Είπε στην ομιλία του «έγινε κάποιο λάθος; Ελάτε να μας υποδείξετε πού έγινε το λάθος». Με αυτόν τον τρόπο ο κ. Μητσοτάκης πήρε πίσω την ψεύτικη συγγνώμη που είπε».

Σκληρή αλλά τεκμηριωμένη κριτική, άσκησε ο Αλέξης Τσίπρας στην κυβέρνηση  για τη διαχείριση των καταστροφικών πυρκαγιών επισημαίνοντας ότι «η κλιματική κρίση οξύνει τις πυρκαγιές αλλά δεν μπορεί να είναι μηχανισμός διαφυγής από τις ευθύνες. Θάψατε το πόρισμα Γκολντάμερ, ενώ βρήκατε εν εξελίξει μεταρρυθμίσεις και ενώ είχε διακομματική συναίνεση».

Σταματήσατε το κοινωφελές πρόγραμμα δασοπροστασίας των 5066 εργαζομένων, ακυρώσατε τους δασικούς χάρτες, φέρατε τον περιβαλλοντοκτόνο νόμο Χατζηδάκη, δεν φέρατε καν προς συζήτηση την πρόταση νόμου που καταθέσαμε για την αναδιάρθρωση της Πολιτικής Προστασίας, αναβαθμίσατε μια σειρά από στελέχη που είτε αποπέμφθηκαν είτε ελέγχονται από τη δικαιοσύνη για την πυρκαγιά στο Μάτι».

«Γιατί τα κάνατε όλα αυτά; Γιατί δεν συνεχίσατε πέντε θετικά πράγματα που βρήκατε από την προηγούμενη κυβέρνηση;» διερωτήθηκε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

«Στείλατε στα σκουπίδια το πόρισμα Γκολντάμερ γιατί δεν σας βόλευε, δεν προσλάβατε δασοπυροσβέστες γιατί τους θεωρείτε βαρίδι στον προϋπολογισμό. Ανακαλύψατε ξαφνικά την κλιματική κρίση, που δεν υπήρχε επί ΣΥΡΙΖΑ και δημιουργήθηκε τα δύο χρόνια που κυβερνάτε. Φταίει η κλιματική κρίση που πετάξατε στα σκουπίδια το πόρισμα Γκολντάμερ; Που θέλατε να διατηρήσετε ένα επιτελικό κράτος με σκανδαλώδη συναρμοδιότητα δεκάδων φορέων και υπηρεσιών;» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Όπως είπε, ο Αλέξης Τσίπρας στον Κυριάκο Μητσοτάκη «η ευθύνη είναι αποκλειστικά δική σας. Και όσο αναζητείτε διέξοδο σε ανασχηματισμούς, τόσο κραυγάζετε ότι δεν είστε ικανός ούτε να αναγνωρίσετε αλλά ούτε να επιμερίσετε την ευθύνη.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επανήλθε και στις συνταρακτικές καταγγελίες όπως χαρακτήρισε του γαλάζιου Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας, ότι υπήρχε εντολή μη κατάσβεσης, ζητώντας απαντήσεις από τον πρωθυπουργό.

«Κ. Μητσοτάκη είναι καιρός να συνειδητοποιήσετε ότι εσείς έχετε ακέραια και απόλυτη ευθύνη για τις καταστροφικές πυρκαγιές. Επιδείξατε όλο αυτό το διάστημα απίστευτη ελαφρότητα και έλλειψη κατανόησης του τι συμβαίνει. Πού ήταν το πανάκριβο επιτελικό κράτος τις ώρες της φωτιάς;»

Συνεχίζοντας ο Αλέξης Τσίπρας είπε «δώσατε εξετάσεις και αποτύχατε παταγωδώς. Στην οικονομία, στην ασφαλή καθημερινότητα των πολιτών, στην προστασία της χώρας».

«Τι μπορεί να περιμένει κανείς από εσάς πλέον; Τίποτα, απαντούν τα έργα σας. Κανένας πρωθυπουργός δεν έκανε ποτέ τόσο μεγάλη ζημιά Αποτύχατε στην πανδημία και προαναγγείλατε την ιδιωτκοποίηση του ΕΣΥ. Αποτύχατε στις φωτιές και προαναγγείλατε την ιδιωτικοποίηση των δασών. Αποτύχατε στην προστασία και την ασφάλεια του πολίτη και προαναγγέλλετε μέτρα αυταρχισμού και διχασμού».

Τέλος ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ απευθυνόμενος στον Κυριάκο Μητσοτάκη σημείωσε σε αυστηρό ύφος ότι «σύντομα θα υπάρξει ένα διαφορετικό μήνυμα εκκένωσης του 112. Όχι από εσάς προς τους πολίτες, αλλά από τους πολίτες για εσάς».