Αν υπήρχε εντολή μη κατάσβεσης στην Εύβοια ποιος την έδωσε και ποιος συντόνιζε;

Kαθώς εκκρεμεί μια έρευνα για το τι συνέβη αυτές τις κρίσιμες ώρες με τις πυρκαγιές και την αντιμετώπισή τους σε μια σοβαρότατη καταγγελία σχετικά με τις φωτιές στην Εύβοια προχώρησε ο περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας, Φάνης Σπανός.

Ούτε λίγο ούτε πολύ ο Περιφερειάρχης είπε ότι υπήρχε «εντολή μη κατάσβεσης».

«Κληθήκαμε να σβήσουμε μια φωτιά μόνοι μας. Χωρίς αεροπλάνα, χωρίς ελικόπτερα, χωρίς επίγεια πυροσβεστικά μέσα. Με πάρα πολλές περιπτώσεις που μαρτυρούνε αμέτρητοι συμπολίτες μας, ότι τα λιγοστά επίγεια μέσα είχαν εντολή μη κατάσβεσης”.

«Eίχα πάντα την αίσθηση και τα προηγούμενα χρόνια και με άλλες κυβερνήσεις και με άλλους γενικούς γραμματείς Πολιτικής Προστασίας ότι για να συνεννοηθεί ένας υπουργός με έναν Περιφερειάρχη δεν χρειάζεται να παρεμβάλλεται μία κάμερα, ώσπου και αυτό ενδεχομένως να έγινε απαραίτητο».

«Υπήρχε εντολή μη κατάσβεσης στην Εύβοια;», ρωτά ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Νάσος Ηλιόπουλος, με ανάρτησή του στο Facebook. «Από ό,τι φαίνεται οι κάτοικοι στην Εύβοια δεν πείσθηκαν από τα ψέματα του γραφείου του κ. Μητσοτάκη για τα 74 εναέρια μέσα. Δεν πείσθηκαν από τα συγχαρητήρια που έδιναν στον εαυτό τους τα κυβερνητικά στελέχη. Προχωράνε σε μια πολύ βαριά καταγγελία σχετικά με τις πολιτικές εντολές που υπήρχαν στην Πυροσβεστική».

«Οι δηλώσεις του κ. Σπανού προκαλούν ανατριχίλα και σοκ. Ο πρωθυπουργός οφείλει να πάρει θέση, να δώσει εξηγήσεις, να αποδώσει ευθύνες», σημειώνει σε δήλωσή του ο τομεάρχης Εσωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Κώστας Ζαχαριάδης.
 
“Ο κ. Σπανός ομολόγησε αυτά που προσπαθεί με μεθοδικότητα και σχέδιο να κουκουλώσει ο κ. Μητσοτάκης. Το ‘επιτελικό κράτος’ του κ. Μητσοτάκη λειτουργεί μόνο για τις κάμερες και όταν υπάρχουν κάμερες, μετά εξαφανίζεται και αφήνει τους πολίτες αβοήθητους, μόνους και ανασφαλείς».

Όλοι είδαμε τον Περιφερειάρχη να καλεί την Πυροσβεστική μέσω Σκάι και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός είπε στη συνέντευξή τύπου ότι οι ρεπόρτερς βοήθησαν την κυβέρνηση να δει τι συμβαίνει.

Όλοι είδαμε τον Αρχηγό της Πυροσβεστικής να σπεύδει στην Κερατέα να συντονίσει τις επιχειρήσεις, αλλά στα Βίλια ποιος έκανε τον συντονισμό;

Όλοι διαβάσαμε πως ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη ήταν με την …μάνικα στο χέρι σε διάφορα σημεία και πώς ο Πρωθυπουργός την κρίσιμη στιγμή εξαφανίσθηκε για να βρει χρόνο μετά συγχαρεί τους Γάλλου πυροσβέστες.

Αν υπήρχε εντολή μη κατάσβεσης στην Εύβοια ποιος την έδωσε και ποιος συντόνιζε -αν δεν ήταν ο Σκάι και άλλα μέσα ενημέρωσης;