Αλκιβιάδης Στεφανής: Λαγός

Του Γ. Λακόπουλου

Επί χούντας στον Γράμμο και το Βίτσι στήνονταν πανηγύρια -για να θυμούνται οι παλιοί και να μαθαίνουν οι νεότεροι τι παθαίνουν οι κομμουνιστοσυμμορίτες. Κάποιοι το συνέχισαν και μετά την κατάρρευση της χούντας. Πολεμική Αρετή των Ελλήνων, σου λέει…

 Αλλά η Γ’ Ελληνική Δημοκρατία ήταν πλέον αρκετά ώριμη και οι επίσημες γιορτές μίσους κάθε τέλος Αυγούστου σταμάτησαν.  Άλλωστε ο Τσακαλώτος με τον Βαφειάδη έδωσαν και χέρια και συνομολόγησαν πως όσοι χάθηκαν «ήταν όλοι καλοί Έλληνες». Αυτό δεν πρέπει να ξαναγίνει.

Σήμερα όπως και σε άλλα πράγματα, η ΝΔ τυχοδιωκτίζει και οπισθοδρομεί. Ασφαλώς αφού πάνε στο Γράμμο για «κάμπινγκ» κάτι πιτσιρικάδες του ΣΥΡΙΖΑ -για να τιμήσουν άγνωστο τι, αλλά και το ΚΚΕ -γιατί αν αποκηρύξει τον Δημοκρατικό Στρατό του Ζαχαριάδη θα είναι σαν να αποκηρύσσει τον εαυτό του- γιατί να μην πάνε και δεξιοί, ακροδεξιοί, και λοιποί πατεντάτοι εθνικόφρονες- μαζί με τους απόστρατους της Ένωσης Αποστράτων Αξιωματικών Στρατού.

 Το θέμα είναι ότι δεν πάνε μόνο αυτοί.. Πάει και η κυβέρνηση του… “κεντρώου” Μητσοτάκη , του “σοσιαλδημοκράτη”» Χρυσοχοΐδη, του παλιού Κνίτη  Θεοδωρικάκου και των άλλων παιδιών που  από την Αριστερά βρέθηκαν στον Νεομητσοτακισμό με καμάρι.

Όταν ακούστηκε ότι ο υφυπουργός Στεφανής θα παραστεί στο Γράμμο ως επίσημος προσκεκλημένος των διοργανωτών πολλοί σκέφθηκαν: «Πάει ή τον στέλνουν;

Το πρώτο έδειχνε πιο λογικό. Με όρους πολιτικής τάξης, ο στρατηγός είναι περίπτωση.  Έφτασε στην κορυφή του στρατού επί ΣΥΡΙΖΑ, ως άνθρωπος του Καμμένου που ήθελε  να τον κάνει και αρχηγό ΓΕΕΘΑ -αλλά πρόλαβε ο Αποστολάκης.

Τελικά αποδείχθηκε άνθρωπος του Μητσοτάκη -έμπιστος αν κριθεί ότι τον έβαλε στο Πεντάγωνο βεντούζα στον  καραμανλικό Παναγιωτόπουλο- με όλους τους κίνδυνους που έχει αυτό.

Πολύ σύντομα διασαφηνίσθηκε ότι ο Στεφανής μετέχει στο ακροδεξιό πανηγύρι ως επίσημος κυβερνητικός εκπρόσωπος. Επίσημος σημαίνει ως εκπρόσωπος του Πρωθυπουργού.

Όλα έχουν εξήγηση. Ο Κυριάκος είναι στα μαχαίρια με τον  Σαμαρά και αυτό τον φέρνει σε απόγνωση. Ο Μεσσήνιος ελέγχει πάντα την ακροδεξιά και  εθνικιστική πτέρυγα της ΝΔ και την είχε διαθέσει υπέρ της πρωθυπουργοποίησης Μητσοτάκη στις Πρέσπες και στο μεταναστευτικό. Αλλά τώρα την κρατάει ως προσωπική του εφεδρεία.

Οι πρωθυπουργικοί φωστήρες πιστεύουν ότι το Μέγαρο Μαξίμου θα διεισδύσει στην ακροδεξιά γενικότερα αν εκπροσωπηθεί σε μια τυπικά ακροδεξιά εκδήλωση και έτσι θα αποδυναμώσει τον Σαμαρά. Ο σημερινός Πρωθυπουργός είναι πολιτικός με  αρχές -και για οποίους δεν αρέσουν έχει και άλλες.

Ο στρατηγός Στεφανής μάλλον δεν δυσφορεί με την τιμή που του ανατέθηκε. Αλλά επειδή δεν είναι πολιτικός μπορεί να μην καταλαβαίνει ότι δεν πρόκειται περί τιμής, αλλά περί χρησιμοποίησης.

Για την ακρίβεια δια της παρουσίας του στο Γράμμο αξιοποιείται ως λαγός  του Κυριάκου στην περιοχή που τέμνονται οι παλιοί Χρυσαυγίτες με το κοινό του Σαμαρά, του Βορίδη, του Άδωνι- και πετάχτηκε από δίπλα κι ο  Πλεύρης.

Οι λαγοί είναι χρήσιμοι στο στίβο, γίνονται καλό στιφάδο και πρωταγωνιστούν σε ωραία παραμύθια. Στην πολιτική όμως κανένας δεν είχε ευτυχές τέλος…