Αλ. Τσίπρας: Η ύφεση είναι έργο Μητσοτάκη

Δραπέτευσε ο πρωθυπουργός, βγήκε από την αίθουσα ο υπουργός Εργασίας – “Η ύφεση που έρχεται, η ύφεση που είναι ήδη εδώ, το μέγεθός της και η ορμή της δεν είναι νομοτέλεια. Είναι έργο Μητσοτάκη” τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, που θα επανακαταθέσει την ερώτηση στην Ώρα του Πρωθυπουργού για τα ΚΕΚ και θα ζητήσει προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση

Συνενοχή Μητσοτάκη στο σκάνδαλο με τα ΚΕΚ δείχνει η σιωπή και η μη παραίτηση Βρούτση καθώς και η φυγομαχία του πρωθυπουργού από τη Βουλή, όπως υπογράμμισε ο Αλέξης Τσίπρας. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε ότι η επερχόμενη ύφεση είναι «έργο Μητσοτάκη», σημείωσε τον υποβαθμισμένο τρόπο λειτουργίας της Βουλής και έθεσε επιτακτικά την προστασία της πρώτης κατοικίας.

«Η ύφεση που έρχεται, η ύφεση που είναι ήδη εδώ, το μέγεθός της και η ορμή της δεν είναι νομοτέλεια. Είναι έργο Μητσοτάκη. Είναι αποτέλεσμα της αδράνειας, της αμηχανίας, της έλλειψης πρωτοβουλιών» είπε χαρακτηριστικά ο Αλ. Τσίπρας και προειδοποίησε τον απόντα πρωθυπουργό: «Η Ιστορία δεν θα σας χαριστεί. Γιατί το αποτέλεσμά της είναι έργο δικό σας».

Απάτη, κομπίνα και σκάνδαλο

Αναφερόμενος στα ΚΕΚ ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έθεσε ένα απλό ερώτημα στον υπουργό Εργασίας Γιάννη Βρούτση (που είχε μεριμνήσει να αποχωρήσει από τη Βουλή): «Μόνος του την έστησε τη δουλειά; Είχε ενημέρωση ο Κ. Μητσοτάκης και το Μαξίμου για τα προγράμματα αυτά ή όχι;». «Αν δεν απαντήσει, σημαίνει ότι μαζί τα φτιάξατε. Και τότε θα πρέπει να δώσει την απάντηση ο κ. Μητσοτάκης στο ερώτημα. Και η απάντηση αυτή μόνο με έναν τρόπο μπορεί να δοθεί πειστικά: Αποπέμποντας τον Γ. Βρούτση από το υπουργικό αξίωμα. Οτιδήποτε άλλο αποτελεί απόδειξη συνενοχής» ξεκαθάρισε ο Αλ. Τσίπρας.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έκανε λόγο για «κορυφαίο σκάνδαλο εξυπηρέτησης φιλικών επιχειρηματικών συμφερόντων και εμπαιγμού των επιστημόνων», για «απάτη» και «κομπίνα» και για «αλαζονεία» των υπουργών.

Μάλιστα ο Αλ. Τσίπρας επεσήμανε ότι ο πρωθυπουργός παρενέβη μόνο όταν το σκάνδαλο συσχετίστηκε με κυβερνητική διαφθορά. «Ξέρετε πότε ίδρωσε το αυτί του Κ. Μητσοτάκη και αναγκάστηκε να τα πάρει πίσω και να εκθέσει και τους υπουργούς και τους δημοσιογράφους που αρθρογραφούσαν για να στηρίξουν αυτήν την αθλιότητα; Μόλις είδε το φως της δημοσιότητας ότι δημοσιογραφικές έρευνες φέρουν συμβούλους υπουργών και φίλους της κυβέρνησης να σχετίζονται με τα ΚΕΚ που πήραν τη μερίδα του λέοντος» ανέφερε και κατηγόρησε τον πρωθυπουργό πως «δραπέτευσε» αρνούμενος να απαντήσει στην επίκαιρη ερώτηση που του κατέθεσε.

«Δεν σας σώζει το λιβάνι των ΜΜΕ»

Βασικό στοιχείο της κριτικής του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ ήταν η ασπίδα προστασίας που απολαμβάνει η κυβέρνηση από τα ΜΜΕ. «Όχι μόνο δεν σας έσωσε η ασπίδα και το λιβάνι των τηλεοπτικών δελτίων και των ενημερωτικών εκπομπών. Όχι μόνο η γραμμή του αόρατου αρχισυντάκτη των δελτίων, δεν μιλάμε για το θέμα, δεν ήταν αρκετή για να μείνει το θέμα κρυφό. Αλλά η αλαζονεία των στελεχών σας, μέχρι την τελευταία στιγμή να λένε ψέματα στους ανθρώπους, η αλαζονεία των υπουργών σας, να παρελαύνουν αυτοεξευτελιζόμενοι στις τηλεοπτικές εκπομπές, σαν περιφερόμενος θίασος, και με περισσό θράσος να υποστηρίζουν τη μεγάλη αρπαχτή των προγραμμάτων voucher, σας έχει εκθέσει ανεπανόρθωτα» τόνισε και πρόσθεσε: «Σας έχει εκθέσει και εσάς ως κυβέρνηση αλλά και το συστημικό δημοσιογραφικό κατεστημένο που σας στηρίζει και που αναγκάστηκε τη μια να λέει τι καλό που είναι το πρόγραμμα και την επόμενη τι καλός ο Μητσοτάκης που το ακύρωσε. Ρεζίλι των σκυλιών, με λίγα λόγια».

Υποβάθμιση της Βουλής

Ο Αλ. Τσίπρας κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι εκμεταλλεύεται τη συναίνεση του ΣΥΡΙΖΑ για την υγειονομική κρίση «ως αδυναμία ή στην καλύτερη περίπτωση ως ευκαιρία για νομοθετικές παρεμβάσεις χωρίς λογοδοσία, για αναθέσεις έργων χωρίς διαγωνισμούς, για δουλίτσες ή και μεγαλύτερες δουλειές, πολλών εκατομμυρίων, με διασπάθιση δημόσιου χρήματος σε ημέτερους». «Κάνετε μεγάλο λάθος, αν πιστεύετε ότι μπορείτε να εκμεταλλευθείτε τη πρόθεσή μας να βάλουμε πλάτη στην αντιμετώπιση της πανδημίας ως αδυναμία ή -ακόμη χειρότερα- ως λευκή επιταγή, να νομοθετείτε, να αποφασίζετε και να μη δίνετε λογαριασμό σε κανένα», είπε χαρακτηριστικά.

Γ. Γεραπετρίτης: “Κρεσέντο εχθροπάθειας”!

Για «κρεσέντο εχθροπάθειας» και «μισαλλοδοξία» κατηγόρησε τον πρόεδρο της αξιωματικής αντιπολίτευσης ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, που δεν βρήκε ούτε μία λέξη για να υποστηρίξει τον υπουργό Εργασίας. Αναφερόμενος στο σκάνδαλο των ΚΕΚ παραδέχτηκε ότι «υπήρξε αστοχία του συστήματος», απέδωσε τα εύσημα «στην κοινωνία και εγώ προσωπικά στην αντιπολίτευση» για την ανάδειξη του θέματος και δήλωσε ότι «όποιος δεν αλλάζει, δεν προοδεύει».

Ισχυρίστηκε ότι επιδίωξη ήταν η απορρόφηση των κοινοτικών προγραμμάτων, ενώ για την απουσία του πρωθυπουργού από τον δημόσιο διάλογο υποστήριξε ότι «τη λογοδοσία την κάναμε καθημερινή πράξη βγαίνοντας στον λαό με κάθε πληροφορία για την υγειονομική κρίση και την οικονομική κρίση». Επιβεβαίωσε δε ότι την επόμενη εβδομάδα θα πραγματοποιηθεί στη Βουλή συζήτηση σε επίπεδο αρχηγών.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΥΓΗ