Ανατροπή στην Ουκρανία;

Του Μελέτη Ρεντούμη

Οι ΗΠΑ ως γνωστό είναι ο μεγαλύτερος δυτικός σύμμαχος της Ουκρανίας, καθώς με βάση τα δικά τους οπλικά συστήματα και πυρομαχικά, έχει μέχρι στιγμής κρατηθεί ανέπαφη η πρώτη γραμμή του μετώπου και δεν έχει καταρρεύσει, με τις διαρκείς αντεπιθέσεις και τις νίκες των Ρώσων σε διάφορες κομβικές περιοχές της ανατολικής Ουκρανίας.

Αυτές τις ημέρες λοιπόν μετά από  διαπραγματεύσεις  αρκετών μηνών, η Βουλή των αντιπροσώπων στις ΗΠΑ, ενέκρινε ένα μεγάλο στρατιωτικό πακέτο βοήθειας κυρίως προς την Ουκρανία αξίας άνω των 60 δις ευρώ. Το συνολικό πακέτο περιλαμβάνει μάλιστα βοήθεια τόσο προς το Ισραήλ όσο και προς την Ταϊβάν, αλλά η μερίδα του λέοντος ανήκει στην Ουκρανία, τόσο για αναπλήρωση πυρομαχικών, όσο και για νέα οπλικά συστήματα ακριβείας, με στόχο να μην χαθούν περαιτέρω εδάφη στο ουκρανικό έδαφος.

Η απόφαση αυτή των ΗΠΑ παρότι η Βουλή των Αντιπροσώπων ελέγχεται από τους Ρεπουμπλικάνους ενδέχεται να αποδειχθεί ως game changer, πάρα την υπεροχή των Ρώσων στο μέτωπο, λόγω της μεγαλύτερης παραγωγής πυρομαχικών αλλά και της ισχυρότερης κινητοποίησης ανθρώπινου δυναμικού στα δύσκολα μέτωπα του πολέμου.

Είναι μάλιστα αξιοσημείωτο το γεγονός πως ακόμη και πρώην πρόεδρος Τραμπ που επιθυμεί διακαώς να επανεκλεγεί στην προεδρία των ΗΠΑ, δήλωσε ότι η επιβίωση της Ουκρανίας είναι σημαντική για την χώρα του, επικροτώντας με αυτό τον τρόπο την απόφαση της Βουλής για την έγκριση του εξοπλιστικού πακέτου.

Το επόμενο και καθοριστικό βήμα πλέον είναι η έγκριση του συνολικού πακέτου από την Γερουσία το συντομότερο δυνατό, ώστε να εγκριθεί από τον πρόεδρο και να ξεκινήσουν άμεσα οι διαδικασίες αποστολής του στρατιωτικού υλικού, πριν την οποιαδήποτε αντεπίθεση των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων, είτε στα ανατολικά, είτε και σε μεγαλύτερες και στρατηγικές πόλεις όπως το Χάρκοβο, που αποτελούν ιδιαίτερης σημασίας για την τελική έκβαση του πολέμου.

Η απόφαση των ΗΠΑ ικανοποίησε όπως ήταν αναμενόμενο την ίδια την Ουκρανία που ακροβατεί αυτή την στιγμή ανάμεσα στην προσπάθεια διατήρησης των κεκτημένων στο μέτωπο καθώς και στην κινητοποίηση όλο και περισσότερων νέων στρατιωτών με στόχο να είναι έτοιμοι για μία επικείμενη αντεπίθεση του εχθρού.

Η ΕΕ επίσης στάθηκε για μία ακόμη φορά στο πλευρό της Ουκρανίας, καθώς μέσω διαφόρων διμερών συμφωνιών επανεξετάζεται ήδη νέα αποστολή οπλικών συστημάτων, ενώ η χώρα που αντέδρασε σθεναρά στο όλο σχέδιο και στην απόφαση των ΗΠΑ δεν ήταν άλλη από την Ρωσία, η οποία τόνισε πως αυτή η εξέλιξη καθυστερεί απλά την έκβαση του πολέμου, ενώ είναι πιθανό να φέρει προ των πυλών μία πυρηνική απειλή στην Γηραιά Ήπειρο.

Σε κάθε περίπτωση, την δεδομένη στιγμή μπορεί η Ρωσία λόγω μεγέθους και στρατιωτικής υπεροχής να έχει το πλεονέκτημα, παρόλα αυτά, ο συνεχής εξοπλισμός και η αντοχή της Ουκρανίας, ενδεχομένως να περιορίσουν σημαντικά τα όποια τελικά εδαφικά κέρδη της Ρωσίας, εν όψει μίας ειρηνευτικής συμφωνίας που θα μπορούσε να προκύψει σε ένα επόμενο στάδιο του πολέμου.

Ο Μελέτης Ρεντούμης είναι οικονομολόγος τραπεζικός