Ανδρέας Λοβέρδος: Σάλτο

Toυ Γ. Λακόπουλου

Δεν ήταν φωτομοντάζ. Ούτε επιστροφή του Μιτσικώστα. Ήταν ο πρώην κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΙΝΑΛ – αυτοπροσώπως.

Για όσους τον πήραν τοις μετρητοίς: αν τον κάνουν πρόεδρο θα το μετατρέψει σε «δύναμη εξουσίας», θα «μετέχει σε κυβερνήσεις» και «θα αυξήσει την εκλογική του απήχηση».

Ελλάς το μεγαλείο σου. Ένας πολιτικός στον οποίο έχει ασκηθεί ποινική δίωξη για παθητική δωροδοκία -και περιμένει την κρίση της Δικαιοσύνης, υπόσχεται -στον εαυτό του κυρίως- να γίνει αρχηγός κόμματος και να κυβερνήσει. Η μπάλα χάνεται.

Ως μέλος κυβερνήσεων, ο εν λόγω πολιτικός έχει δώσει ήδη δείγματα γραφής, όχι και τόσο δημοφιλή.

Είναι πολύ μικρότερο πολιτικό μέγεθος από τη σημερινή πρόεδρο του κόμματος. Επιπλέον, επιχείρησε και στο παρελθόν το ίδιο σάλτο, χωρίς επιτυχία.

Επί Βενιζέλου έφυγε από το ΠΑΣΟΚ και ίδρυσε ΙΧ κόμμα εναντίον του ΠΑΣΟΚ -βρίζοντας τον Βενιζέλο. Αλλά βρήκε τοίχο και επέστρεψε συρόμενος πίσω από τον Βενιζέλο.

Ακολούθως, δοκίμασε να γίνει πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, αλλά όσοι πήγαν στην κάλπη, του έδωσαν τα παπούτσια στο χέρι και προτίμησαν τη Φώφη Γεννηματά.

Μετά την ποινική δίωξη δεν τον έθεσε σε διαθεσιμότητα – μέχρι να αποφανθεί η Δικαιοσύνη. Τον έκανε κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο. Δηλαδή αντικαταστάτη της στη Βουλή.

Ας πρόσεχε. Ουδείς εξεπλάγη όταν μαθεύτηκε ότι πίσω από την πλάτη της, είχε επαφές με τον Πλεύρη και τον «μικρότερο αδελφό του» Άδωνι Γεωργιάδη.

Από τότε πολλοί του αποδίδουν την προσδοκία να τον περισυλλέξει κάποια στιγμή ο Μητσοτάκης – παρότι στο περιβάλλον του Πρωθυπουργού λένε ότι «τον θεωρεί πιο τοξικό και από τη Διαμαντοπούλου».

Θα δείξει. Προς το παρόν, ο Ανδρέας Λοβέρδος μηχανεύεται τρόπο διάσωσής του από την κρίση του Δικαστικού Συμβουλίου. Ήδη άργησε.

Είτε θα αποφασίσει ότι δωροδοκήθηκε κατά την άσκηση των υπουργικών καθηκόντων του, οπότε το αδίκημα έχει παραγραφεί – είτε θα τον στείλει το ακροατήριο.

Μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα. Αλλά είναι προφανές ότι προτιμάει το πρώτο. Το δεύτερο μπορεί να οδηγεί στη φυλακή.

Η υποψηφιότητα για την ηγεσία του ΚΙΝΑΛ, υποδηλώνει την αγωνία του τερματοφύλακα πριν από το πέναλτι.

Να το έχουν υπόψη οι δικαστές. Μιλάνε με τον επόμενο αρχηγό της εγχώριας σοσιαλδημοκρατίας. Και μέλλοντα συγκυβερνήτη.

Η φαντασίωση ότι μπορεί να μεγεθύνει το ΚΙΝΑΛ είναι περισσότερο άσκηση θάρρους, πάρα παλαιοκομματισμός. Με ποια λογική ένας οπαδός του κόμματος, αν βαρεθεί τη Φώφη, θα την αντικαταστήσει με τον Λοβέρδο;

Δεν τον κυνηγάει απλώς η εμπλοκή του ονόματός του στο σκάνδαλο Νοβάρτις. Άλλωστε έχει τεκμήριο αθωότητας. Έχει στιγματιστεί για τη συμπεριφορά του απέναντι στη Δικαιοσύνη.

Όταν έγινε γνωστό ότι τον ερευνά – ως όφειλε, μετά από καταγγελίες για αξιόποινες πράξεις τους- έγραψε μελανή σελίδα στον δημόσιο βίο, ως πολιτικός.

Υπερέβη το δικαίωμα υπεράσπισης του εαυτού του και εξετράπη σε ύβρεις και προπηλακισμούς κατά των δικαστικών λειτουργών.

Οι πράξεις και οι αποφάσεις των οποίων, σε ότι τον αφορά, εξακολουθούν να ισχύουν – και μετά την κυβερνητική μεταβολή του 2019.

Ότι κυκλοφορεί πλέον ντυμένος υποψήφιος αρχηγός κόμματος, είναι το τρίτο σάλτο μια πολιτικής σταδιοδρομίας που υπερβαίνει και τον φορέα της.

ΑΠΟ ΤΙΣ IEIDISEIS.GR