Ανορθολογισμός στην κυβέρνηση: Οι βαθιά αντιεπιστημονικές απόψεις που εκφράζονται τελευταία!

Του Βασίλη Σκουρή

Από τη μη ύπαρξη μελέτης ότι οι αστυνομικοί μεταδίδουν τον ιό, μέχρι το ότι είναι το ίδιο οι διασωληνωμένοι εντός και εκτός ΜΕΘ!

Το αλαλούμ που επικρατεί στην κυβέρνηση τις τελευταίες ημέρες δεν αποδεικνύει μόνο την αποτυχία της στην αντιμετώπιση της πανδημίας, αλλά και ότι ο πανικός για την κατάσταση οδηγεί τον ίδιο τον πρωθυπουργό αλλά και κορυφαίους υπουργούς σε βαθιά αντιεπιστημονικές τοποθετήσεις.

Ας δούμε ορισμένες από αυτές που έγιναν μόνο τις τελευταίες ημέρες:

-Ο πρωθυπουργός υποστήριξε πως οι διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ έχουν το ίδιο ποσοστό θνησιμότητας με εκείνους που είναι διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ! Δεν χρειάζεται να είναι κανείς επιστήμονας για να καταλάβει πως αυτό δεν μπορεί να συμβαίνει και πως αποτελεί προσβολή για τη νοημοσύνη των πολιτών. Το «έχετε στοιχεία που να αποδεικνύουν το αντίθετο», ασφαλώς και δεν αποτελεί επιχείρημα, αν και επιστήμονες παρουσίασαν και στοιχεία που είναι πράγματι συντριπτικά για τη συγκεκριμένη άποψη.

-Ο ίδιος ο πρωθυπουργός επίσης, σε μια κίνηση να τονώσει το προφίλ του, δηλώνει πως θα εισηγηθεί στην Επιτροπή οι εμβολιασμοί για την τρίτη δόση να γίνονται στο τετράμηνο και όχι στο εξάμηνο. Εδώ έχουμε το παράδοξο ο πολιτικός να εισηγείται στον ειδικό ένα κατεξοχήν ιατρικό θέμα! Προσοχή, όχι να ζητάει από την Επιτροπή να εξετάσει ένα θέμα, αλλά να «εισηγείται». Χωρίς να ξέρουμε κάτι, είμαστε σίγουροι πως η Επιτροπή –που διόρισε η κυβέρνηση- θα εγκρίνει ακόμα και σήμερα την εισήγηση του πρωθυπουργού. Πώς θα το τραγουδούσε ο μεγάλος Βασίλης Παπακωνσταντίνου; «Ντέρμπι ήτανε στημένο»…

-«Η πανδημία είναι πανδημία ανεμβολίαστων». Όχι, η πανδημία είναι επικίνδυνη και για τους εμβολιασμένους, όπως, δυστυχώς, δείχνουν και τα στοιχεία από τις ΜΕΘ. Όποιος επιμένει πως «η πανδημία είναι πανδημία ανεμβολίαστων», επαναλαμβάνει το ίδιο λάθος με αυτό που ονόμασε το πρόγραμμα του εμβολιασμού «ελευθερία» ή λάνσαρε το σύνθημα «εμβολιαστείτε και απελευθερωθείτε», πράξεις δηλαδή που οδηγούν στη χαλαρότητα και, άρα, στη συνέχιση μετάδοσης της πανδημίας.

-Η «προστασία» του θεωρούμενου κομματικού ακροατηρίου. Αίσθηση προκαλεί στα αυτιά μας η τοποθέτηση του πρωθυπουργού στη Βουλή, προκειμένου να «απαντήσει» σε όσους τον επικρίνουν γιατί παραμένει ανεμβολίαστο ένα μεγάλο ποσοστό του σκληρού πυρήνα του κράτους, πως «οι ΜΕΘ δεν γεμίζουν με αστυνομικούς και στρατιωτικούς, αλλά με ηλικιωμένους»! Θα πείτε –και θα έχετε δίκιο- πως ο υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος ζήτησε μελέτες για να αποδειχτεί εάν οι αστυνομικοί μεταδίδουν τον ιό σε όσους ελέγχουν! Αν πάμε τη «λογική» αυτή στα άκρα, θα πρέπει να αναρωτηθούμε αν υπάρχουν μελέτες ότι οι αστυνομικοί άνω των εξήντα μεταδίδουν τον ιό και μπαίνουν στη ΜΕΘ, μήπως και εξαιρεθούν από το μέτρο! (Εννοείται πως δεν φταίνε οι αστυνομικοί για τις τοποθετήσεις αυτές, από τις οποίες θα νοιώθουν μάλλον μειωμένοι).

Θα μπορούσαμε να σημειώσουμε πολλές ακόμα τέτοιες δηλώσεις. Δηλώσεις που αποδεικνύουν πως στο εσωτερικό της κυβέρνησης, ακόμα και στο πιο υψηλό της επίπεδο, έχουν εισχωρήσει και εκφράζονται βαθιά ανορθολογικές απόψεις. Και θα πρέπει να το προσέξουν πολύ αυτό στο μέγαρο Μαξίμου.

ΑΠΟ ΤΟ IEIDISEIS.GR