Αντισυνταγματικός σκοταδισμός για τα ΑΕΙ

Του Νίκου Κοτζιά

Από το καλοκαίρι του 2019 επεσήμανα δημόσια τις σκοταδιστικές απόψεις της Υπουργού Παιδείας κ. Κεραμέως. Η φορέας των απόψεων σκοταδισμού επιδιώκει με κάθε τρόπο να κατοχυρώσει με νόμους (κάτι που δεν στέκει νομικά) την παραβίαση του Συντάγματος. Τώρα, επιδιώκει να απαγορεύσει την πολιτική δράση των φοιτητών στα Πανεπιστήμια και τις παρατάξεις τους στηριγμένη «τυπικά» στην πρόβλεψη του Συντάγματος (§16.5) ότι «ειδικός νόμος» καθορίζει τα των φοιτητικών συλλόγων. Το §16.5., όμως, ασφαλώς και δεν υπονοεί ότι με «ειδικό νόμο» καταργείται το Σύνταγμα ως προς τα δικαιώματα των πολιτών που φοιτούν στα ΑΕΙ.

Με το προσχέδιο νόμου, η φορέας μέτρων σκοταδισμού προσπαθεί να προωθήσει δύο ουσιαστικές παραβιάσεις του Συντάγματος. Πρώτον, να απαγορεύσει το δικαίωμα των Ελλήνων πολιτών που φοιτούν «να συνιστούν στα πανεπιστήμια» δικές τους ενώσεις πολιτών, συλλόγους και σωματεία, δικαίωμα που κατά το Σύνταγμα το έχουν όλοι οι Έλληνες πολίτες και η εξάσκηση του δεν απαιτεί την άδεια κανενός (§12.1., §12.3.)! Δεύτερον, να υποσκάψει το Σύνταγμα που αναγνωρίζει τα κόμματα ως θεσμούς της ελληνικής δημοκρατίας και τους δίνει ελευθερία και δικαιώματα δράσης στα πλαίσια των προβλέψεών του, χωρίς καμία θεματική ή θεσμική εξαίρεση. Σύμφωνα δε με το §29.1., οι «Έλληνες πολίτες μπορούν ελεύθερα να ιδρύουν και να συμμετέχουν σε πολιτικά κόμματα», καθώς και στα ευρύτερα μέτωπα και παρατάξεις που αυτά δημιουργούν.

Είναι φανερό, ότι αυτό που κάνει η φορέας του σκοταδισμού δεν άπτεται απλά της λειτουργίας των ΑΕΙ, αλλά τέμνεται άμεσα των συνταγματικών δικαιωμάτων Ελλήνων πολιτών και της λειτουργίας της δημοκρατίας. Με το νομοσχέδιό της, επιδιώκει να απαγορεύσει την παρουσία και δράση των κομμάτων στα ΑΕΙ και το δικαίωμα πολιτών στην οργάνωσή τους, να δημιουργήσει, δηλαδή, ζώνη εντός της κοινωνίας στην οποία δεν θα ισχύουν οι προβλέψεις του δημοκρατικού Συντάγματος της χώρας, αλλά οι δικές της απαγορεύσεις.

Είναι φανερό ότι η φορέας του σκοταδισμού έχει μια απέχθεια στους σκεπτόμενους νέους και γενικότερα στην νεολαία και την κριτική. Δεν επιθυμεί τον δημοκρατισμό τους. Η ίδια βλάπτει σαφώς την χώρα. Από πλευράς μας, παλεύοντας ενάντια στον σκοταδισμό, υπερασπιζόμαστε την νέα γενιά της χώρας, το μέλλον της καθώς και την δημοκρατική μας κληρονομιά. Πάντα όποτε χρειάστηκε το κάναμε.