Απεργία κατά της φτώχειας

Του Διονύση Τεμπονέρα

Η πανελλαδική απεργία της Τετάρτης πρέπει να δώσει την ευκαιρία στην κοινωνική αντιπολίτευση να εκφραστεί και να στείλει μήνυμα καταγγελία των πολιτικών της κυβέρνησης της ΝΔ.

Επτακόσια πέντε ευρώ καθαρά. Τόσα είναι τα χρήματα του κατώτατου μισθού με τον οποίο αμείβονται 600.000 εργαζόμενοι στη χώρα, μετά την αύξηση που δόθηκε από 1.4.2024.

Την ίδια ώρα το λάδι σε ένα χρόνο έχει αυξηθεί σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία κατά 67%.

Από τις μελέτες προκύπτει αύξηση έως 52,1% την πενταετία 2018 – 2023 στο κόστος των ενοικίων.

Οι συλλογικές συμβάσεις εργασίας, δηλαδή ο βασικός μηχανισμός αύξηση των ενδιάμεσων μισθολογικών κλιμακίων είναι είδος προς εξαφάνιση.

Ανησυχητικές διαστάσεις λαμβάνουν στη χώρα μας τα εργατικά δυστυχήματα, καθώς κάθε δύο ημέρες ένας άνθρωπος χάνει τη ζωή του.

Σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat, η Ελλάδα βρέθηκε δεύτερη από το τέλος το 2023 ανάμεσα στις 27 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) σε ό,τι αφορά στον δείκτη του κατά κεφαλήν ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος (ΑΕΠ), εκφρασμένου σε μονάδες αγοραστικής δύναμης. Η Βουλγαρία από όλες τις χώρες της ΕΕ (μέσος όρος 100) κατείχε την τελευταία θέση στο κατά κεφαλήν ΑΕΠ με 64 μονάδες, και η Ελλάδα ακολούθησε με 67 μονάδες.

Σύμφωνα με την ετήσια Έκθεση της τράπεζας της Ελλάδος:

1.Το εννεάμηνο του 2023 το μερίδιο καθαρού κέρδους (που ορίζεται ως ο λόγος του καθαρού λειτουργικού πλεονάσματος προς την καθαρή προστιθέμενη αξία), το οποίο εκφράζει την απόδοση του επιχειρηματικού τομέα σε όρους λειτουργικών κερδών, υποχώρησε σε 37,7% έναντι 41,4% την αντίστοιχη περίοδο του 2022. Εντούτοις, παρέμεινε εντυπωσιακά υψηλότερο από το μέσο όρο της προ της πανδημίας τριετίας 2017-2019 (28,1%). Με απλά λόγια οι μεγάλες κατά κανόνα επιχειρήσεις συνεχίζουν να κερδίζουν ποντάροντας στα «πληθωριστικά επιχειρηματικά κέρδη».

2.Ο κίνδυνος σχετικής φτώχειας στην Ελλάδα παραμένει πάνω από το μέσο όρο της ΕΕ-27 (16,5%) και είναι ο όγδοος υψηλότερος στην ΕΕ-27. Δεν πρόκειται για κεραυνό εν αιθρία. Οι δεξιές συντηρητικές πολιτικές παράγουν κοινωνικά ερείπια.

3.Συγκεκριμένες πληθυσμιακές ομάδες αντιμετωπίζουν υψηλότερο κίνδυνο φτώχειας: οι άνεργοι (43,6%), οι οικονομικά μη ενεργοί εκτός συνταξιούχων (29,1%), τα νοικοκυριά με εξαρτώμενα παιδιά (22,3%), τα μονογονεϊκά νοικοκυριά (37,7%) και τα παιδιά ηλικίας έως 17 ετών (22,4%). Ο πληθωρισμός πλήττει δυσανάλογα την αγοραστική δύναμη των φτωχότερων νοικοκυριών, αφενός μεν γιατί το καταναλωτικό τους καλάθι περιέχει μεγαλύτερη αναλογία βασικών αγαθών όπως είναι τα ενεργειακά και τα είδη διατροφής που υπέστησαν τις μεγαλύτερες ανατιμήσεις, αφετέρου δε γιατί έχουν υψηλότερο μερίδιο της κατανάλωσης στο εισόδημά τους. Οι πιο ευάλωτοι είναι γεγονός ότι παραμένουν απροστάτευτοι από την παρούσα κυβέρνηση.

4.Σύμφωνα με τις καταναλωτικές δαπάνες του 2022, προκύπτει αύξηση του κινδύνου φτώχειας με βάση τις αγορές που πραγματοποιούν τα νοικοκυριά (17,4% από 17,1% το 2021) και με βάση τη συνολική καταναλωτική δαπάνη (13,4% από 12,2% το 2021). Το σούπερ μάρκετ, το βενζινάδικο, το ηλεκτρικό ρεύμα, παραμένουν απλησίαστα για τη μεγάλη πλειοψηφία των εργαζομένων που γίνονται όλο και φτωχότεροι.

Δικαίως τα συνδικάτα απεργούν την προσεχή Τετάρτη εγείροντας ζητήματα που αφορούν όχι μόνο τους όρους εργασίας αλλά και την λεηλασία που υφίσταται το εισόδημα των πολιτών και ειδικά των πιο φτωχών λαϊκών στρωμάτων από την «κυβερνητική» ακρίβεια και αισχροκέρδεια.

Η πανελλαδική απεργία της Τετάρτης πρέπει να δώσει την ευκαιρία στην κοινωνική αντιπολίτευση να εκφραστεί και να στείλει μήνυμα καταγγελία των πολιτικών της κυβέρνησης της ΝΔ.

(Ο Διονύσης Τεμπονέρας είναι Δικηγόρος – Εργατολόγος)

ΑΠΟ ΤΟ DNEWS