Αποκάλυψη: Πώς η Έλλη Στάη έσωσε το αστικό καθεστώς

Του Γ. Λακόπουλου

Η μοίρα της Ελλάδας άλλαξε το βράδυ της Τετάρτης-  η μοίρα της Δημοκρατίας για την ακρίβεια- την ώρα που η Έλλη  Στάη υποδέχθηκε στο στούντιο του τηλεοπτικού σταθμού  OPEN  τον Αλέξη Τσίπρα.  Άλλαξε προς το καλύτερο, καθώς μια συνωμοσία που υπέβοσκε από χρόνια τινάχτηκε στον αέρα: η συνωμοσία για την κατάλυση του αστικού καθεστώτος. Επάνω που ο Κυριάκος Μητσοτάκης  -το τελευταίο ανάχωμα του αστικού καθεστώτος -αποκάλυπτε ότι επίκειται εκλογική νοθεία και ετοιμαζόταν να  αγωνιστεί υπέρ βωμών, εστιών και offshore του συστήματος.

Τελικά  μια απάντηση που εκμαίευσε από τον Πρωθυπουργό η Στάη, έμελλε να σώσει το αστικό καθεστώς, το  οποίο κινδύνευε με κατάλυση από καιρό. Από τον ίδιο τον Τσίπρα, τον Κώστα Καραμανλή και τον Προκόπη Παυλόπουλο -τρία καταχθόνια πρόσωπα – όπως ξέρουμε από συγκεκριμένα  δημοσιεύματα.

Ίσως να το είχαν καταφέρει ήδη, αν οι υγιείς δυνάμεις της  χώρας δεν επαγρυπνούσαν και δεν είχαν εμποδίσει  τη μεταβίβαση του Συγκροτήματος Λαμπράκη  από τον Ψυχάρη στον Σαββίδη- πάλι με έγκαιρη παρέμβαση Μητσοτάκη στη Βουλή, όπως θυμάται ο λαός.

Η «συνωμοσία της παράγκας», όπως έγινε γνωστή, αποκαλύφθηκε χάρη στον  Βαγγέλη Βενιζέλο, που  με- το γνωστό  και από άλλες περιπτώσεις- οξύ πολιτικό  του αισθητήριο, διέκρινε ένα «αφανή εταίρο» στην κυβέρνηση Τσίπρα. Ήταν το πρώτο πλήγμα τη συνωμοσία. Ακολούθησε η σωστή μεταβίβαση του  ΔΟΛ και τώρα η στρατολόγηση της Έλλης Στάη που έφερε το τελικό πλήγμα τους συνωμότες,  που το φυσάνε και δεν κρυώνει.

Λέγεται ότι το βράδυ της Τετάρτης ο Παυλόπουλος ήταν έτοιμος να παραδεχθεί την ήττα τους, να  αποπέμψει από το Μέγαρο Μαξίμου τον Τσίπρα και να καλέσει τον Μητσοτάκη. Δεν το έκανε φοβούμενος  ότι θα σπεύσει και ο Σαμαράς και δεν θα ήταν σωστό να εγκαταστήσει δυο πρωθυπουργούς. Για αντιπρόεδρο δεν είχε πρόβλημα: και με τους δυο είχε κλείσει ο Άδωνις.

Στην πραγματικότητα την τελική κίνηση προς τη διάλυση της συνωμοσίας την έκανε ο Κώστας Καραμανλής. Ο οποίος, όπως ξέρουμε από τα ίδια δημοσιεύματα, διόριζε σε κάθε ανασχηματισμό το μισό υπουργικό συμβούλιο. Παραχωρούσε και στον  Τσίπρα το δικαίωμα να διορίζει το άλλο  μισό, γιατί έτσι κι αλλιώς όταν θα ολοκλήρωναν την κατεδάφιση του αστικού καθεστώτος αυτά δεν θα είχαν καμία σημασία.

Αλλά η μοίρα τους έπαιξε άσχημο παιχνίδι. Κάποια στιγμή  η Έλλη Στάη- βαλτή κατά πασά πιθανότητα από τους αστούς – είδε ότι ο Τσίπρας ήταν αφηρημένος. Μάλλον είχε το μυαλό του πως την επόμενη θα εκδήλωνε την υποτέλεια του στη Μέρκελ -όπως διέγνωσε από καιρό η  άλλη γάτα της πολιτικής  Φώφη Γεννηματά. Εκεί επάνω η δαιμόνια Έλλη τον ρώτησε ποιος φταίει για την κρίση και τα Μνημόνια. Εντελώς αυθόρμητα της έδωσε μια απάντηση που δεν ήταν συμφωνημένη με τους άλλους δυο της συνωμοσίας.

“Οι ευθύνες της κυβέρνησης Καραμανλή για τον δημοσιονομικό εκτροχιασμό είναι προφανείς και μεγάλες. Και είναι, αν θέλετε, η αιτία που βρεθήκαμε στη φάκα. Από εκεί και πέρα, οι χειρισμοί που έγιναν μετά δεν ήταν οι καλύτεροι δυνατοί για να βγούμε από τη φάκα. Και τα προγράμματα και οι επιλογές, οι οποίες έγιναν, αποδείχθηκαν λαθεμένες επιλογές. Είναι διαφορετικές ευθύνες, αλλά είναι εξίσου μεγάλες».

Όταν το κατάλαβε ήταν αργά. Ότι γραφεί στην κάμερα δεν ξεγράφεται. Από εκείνη τη στιγμή άρχισαν να τρέχουν οι εξελίξεις , υπό το σαρδόνιο γέλιο της Στάη, την οποία τις επόμενες μέρες θα ανακηρύξουν ως «Ζαν Ντ’ Αρκ του αστικού καθεστώτος», σε ειδική τελετή την πλατεία  Κολωνακίου.

Αν δεν είχε ρωτήσει  οι συνωμότες θα συνέχιζαν και θα μας έκαναν Βενεζουέλα. Τώρα να δούμε πώς θα ξεμπλέξουν και η συνωμοσία αποκαλύφθηκε και τους έκανε μπάχαλο και μεταξύ τους.

Προτού καν αναχωρήσει από το στούντιο ο Αλέξης Τσίπρας  χτύπησε το τηλέφωνό του. Ήταν ο Κώστας Καραμανλής έξαλλος. «Από αυτή τη στιγμή αποσύρω τους υπουργούς μου από την κυβέρνηση σου». «Τι συμβαίνει ρε Κώστα, προς τι η ένταση;» ρώτησε έκπληκτος ο Τσίπρας, που δεν είχε καταλάβει  ακόμη τι έκανε. «Δεν συμφωνήσαμε ότι δεν θα λες για δικές μου ευθύνες  για το Μνημόνιο;”του απάντησε ο Καραμανλής. Και το έκλεισε- άμα τον πιάνουν τα διαόλια δεν κρατιέται κι αυτός.

Δυο λεπτά αργότερα χτύπησε το τηλέφωνο στο γραφείο του Προέδρου της Δημοκρατίας. Ο Προκόπης Παυλόπουλος το σήκωσε και ήταν ο Καραμανλής. «Πρόεδρε το σχέδιο ανατροπής του αστικού καθεστώτος αναβάλλεται, μάζεψε πίσω ότι έχεις κάνει ως τώρα». «Τι συνέβη;» ρώτησε ο Παυλόπουλος που τρελαίνεται στην ιδέα να καταλύει αστικά καθεστώτα”. “Μας πούλησε ο Τσίπρας. Και στο έλεγα ότι δεν είναι αποφασισμένος». «Από φίλο της Μέρκελ, τι περιμένεις» ψιθύρισε μέσα του ο Πρόεδρος.

Την ίδια ώρα στο διπλανό Μέγαρο  Μάξιμου ο Αλέξης Τσίπρας συγκάλεσε σύσκεψη με τον Καρτερό και τον Τζανακόπουλο. «Μάγκες σηκώστε τα μανίκια, μέχρι το πρωί πρέπει να έχετε γκρεμίσει την παράγκα». «Τι λες τώρα πρόεδρε, είμαι μεγάλος άνθρωπος, μπορώ να σκάβω όλη τη νύχτα;» πήγε να διαμαρτυρηθεί ο Καρτερός. «Δεν ακούω τίποτε, η καραμανλική παράγκα πρέπει να εξαφανιστεί ως το πρωί». 

Ο Τζανακόπουλος είχε αντιρρήσεις. «Πρόεδρε δεν γίνεται να κάνουμε αυτή τη δουλειά, πριν ξημερώσει». «Και γιατί ρε Μήτσο δεν γίνεται»: «Γιατί αυτή η καραμανλική συνιστώσα είναι αφανής, δεν άκουσες τον Βενιζέλο που το έλεγε; Πώς θα τη δούμε μέσα στη νύχτα;»

Εκείνη την ώρα πήρε πάλι ο Καραμανλής. «Τι θέλεις, Κώστα, τελειώσαμε δεν είπαμε;». « Απλώς  πήρα να σου πω ένα τελευταίο αντίο». «Τι να το κάνω τώρα. Και το είχαμε τόσο ωραία στημένο». «Το είχαμε, αλλά  τι σου  ήλθε, χριστιανέ μου, να πεις ότι έχω κι εγώ ευθύνες;» «Με παρέσυρε η Στάη, δεν της  ξαναδίνω συνέντευξη”. «Κρίμα, να χαλάσει τόσο ωραία δουλειά». «Η δική μας;» « Όχι, ρε συ, του Κυριάκου με κάτι κολλητάρια του δημοσιογράφους». «Δεν σε πιάνω…». «Τώρα τι θα του λένε για παρηγοριά;»